mack Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Drodzy forumowicze. Zwracam się do was z prośbą zdiagnozowania mojego problemu. wygląda on tak http://www.youtube.com/watch?v=idmGAEWU6jU To samo w colinie Dirt i Pure ( innch gier z w miare duzymi wymaganiami nie instalowałem ) konfiguracja kompa E8400 4 gb ramu 800mhz płyta Gigabyte GA-G31m-S2L karta Point of View ge force 9800 gt 512mb nic nie podkręcane zasilacz nox urano 600w wymiana sterów nie pomaga. reinstall był robiony z tydzień temu. przed i po to samo. dodam że wydajnościowo w tych grach też jest beznadziejnie... dirt - wszystko na low. 1920x1080 i 15 klatek ... no co to kurde jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Po 1, to w tym filmiku zbyt wiele nie widac :[ ] Odpal cpuz i zobacz czy PCIE pracuje w trybie x16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 przypatrz się dokładnie. od czsu do czasu mimo że prędkośc na prędkościomierzu jest stała i pedał gazu wciśnięty do podłogi to samochód zwalnia, przed chwilą zawiesił mi się komputer ( z wyświetlonymi artefaktami ) grając w WARCRAFTA III!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Tempy w normie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killer85 Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Hmm on ma x1 szybkość PCi Express.... ja mam tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 TEMPY w normie... karta i procek zawsze poniżej 70* w stresie a ramy nigdy nie były gorące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Killer85 już ci odpowiedział. Masz szybkość PCI-E na x1 co nie wróży dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 no to jak to zmienić? kolejny objaw to clipping w filmikach na YT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killer85 Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 no to jak to zmienić? kolejny objaw to clipping w filmikach na YT Zrób update biosa do najnowszego na początek BIOS Poszperaj w ustawieniach biosu... Wszystko podłączone jak należy? Kabel od monitora podłączony do grafy Twojej 9800? Sprawdź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 (edytowane) Tak jak myslalem, pcie z jakiegos powodu pracuje w trybie x1 ;] Teraz tak: Wejsc do biosu, sprawdzic czy w 'advanced chipset features' nie ma ustawien trybu PCIE, jesli sa ustawic 'AUTO' lub x16, Ustawic bios na default i sprawdzic w jakim trybie bedzie pracowac pcie, Zrobic update biosu, Ręcznie ustawić PCIE frequency na 99-105 mhz (pomagalo na p5b deluxe, gdzie po OC plyta przestawiala tryp x1), Wyczyscic styki na karcie, Wyłączyć w biosie 'PEG force x1', Podnieść napięcie NB, Ustawić w biosie ' PCI Synchronization' Mode na 'Auto', Zmienic tryb 'PEG Link Mode' na inny (normal) Nazwy opcji mogą sie troche roznić, nie znam na pamiec biosu gigabyte ;) Edytowane 14 Listopada 2009 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 przepraszam wszystkich za moją niekompetentność poproszę łopatologicznie bo w biosie nie grzebałem nigdy nic więcej niż zmiana 1st boot device... wszystkie screeny biosa które mogą wam się przydać podrzucam, sory za jakość ale fonem robione... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 Dawno temu rowniez spotkalem sie z tym problemem. Nie pamietam dokladnie ale w moim przypadku wystarczylo podniesc taktowanie PCI-E na 101MHz lub wiecej.. Mozliwe rowniez, ze podnioslem napiecie dla NB.. powodzenia! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 podniosłem do 104 i to samo... dalej pokazuje x1 w cpuz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) problem rozwiązany... dzięki wszystkim za pomoc. potrzebne było taktowanie podniesione i przeczyszczenie ( przedmuchanie ) wejścia PCI Express. po zmontowaniu z powrotem działa pięknie ;] Edytowane 17 Listopada 2009 przez mack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Forumowicz odkop bo znowu potrzebuje pomocy. znowu ten sam problem ale niestety tym razem podniesienie taktowania nic nie daje, jak grzebię w ustawieniach to jedyne co się zmienia to komputer staje się bardzien niestabilny. ;( nie mam pojęcia co mam zrobić. już nawet czasem nie botuje albo po pojawieniu się pulpitu dostaje takiego zwisa że nie można go zresetować. ( tylko odłączenie od listwy ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Sprawdź kartę u kogoś. I pożycz jakąś żeby sprawdzić u siebie mobo to będzie wiadomo przy czym grzebać dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=522 nie moge w swoim biosie znaleśc funkcji PEG Force X1 PCI Synchronization Mode PEG Link Mode nawet po wciśnięciu ctrl f1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 (edytowane) Jak dla mnie to coś z płytą, a nie grafiką... Płyta ma tylko jedno PCI-E x16 czy może jest jeszcze jakieś inne (to te najdłuższe)? Jak masz inne wolne to sprawdź w nim. Ale tutaj ewidentnie winowajcom jest mobo, skoro się resetuje przy pracy na x1 co się nie powinno zdarzać... Jesteś pewny, że masz najnowsze sterowniki Intel'a do płyty głównej ? Edytowane 23 Stycznia 2010 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 Ja wlasnie przez tego buga pozbylem sie asusa p5b, przestawial pcie na x1 po oc i nie moglem z nim dojsc do ładu;/ Z biosami kombinowales? Ustaw wszystko na default i flashuj biosy od najnowszego w dol, moze na ktoryms zatrybi. Innych pomyslow nie mam, skoro przerobiles wszystko z tego topicu. Uderz tez w support gigabyte -> http://www.gigabyte.com.tw/Support/ServiceCenter.aspx niech sie chłopaki wysilą i rozwiążą twoj problem, wkoncu oni wyprodukowali płyte :F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 resolved pci frequency na 107, opimized defaults, przeinstalowałem stery do płyty i jeszcze raz odłączyłem i podłączyłem kartę. jest dobrze ale nie mam pojęcia które z tych kroków pomogły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...