Re4ctioN Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 (edytowane) To tak zacznę od tego że 2 tygodnie temu przeprowadzałem się i odłączałem głośniki (kompa zabrałem razem z biurkiem i tylko poukładałem kable). Wszystko było ok... kilka dni później podłączając komputer zauważyłem brak dźwięków na słuchawkach, głośnikach 2.0 i głośnikach 5.1. Przedstawię teraz co wydaje głos a co nie :D: Dźwięki systemowe nie wydają dźwięków. Filmy w formacie .wmv mają głos, filmy w .flv .avi już nie mają go w ogóle :D W grach to zależy ale np w Gridzie mam tylko dźwięki poboczne jak np w garażu dźwięk wiertarki czy innych prac nad samochodem a muzyki brak chociaż dialogi i intro jest. Ogólnie w większości gier jak np GTA SA intro ma głos a sama gra już milczy jak grób w 100%. W Trine nie ma w ogóle głosu a w World Of Goo są wszystkie dźwięki xDD. Muzyka .mp3 działa, filmy w internecie już nie... Czytałem wiele topiców i laikiem też nie jestem. Szukałem tego brakującego klucza w rejestrze, na wszelki wypadek zaaplikowałem fixa. Z resztą wcześniej zrobiłem 4 formaty z różnymi Windowsami: 3 modyfikacje XP'ka działające wcześniej bez zarzutów i Windows7 Beta i na wszystkim efekt jest ten sam. Patrzałem w Panelu Sterowania do dźwięków i urządzeń audio i dźwięki .wav niby są ale przez ten "play" się nie odtwarzają... niektórych brakuje albo mają inne nazwy a po zaaplikowaniu tych co są i tak nie ma reakcji. Zmienianie całych profilów dźwięków na domyślne nic nie daje. Jeszcze sprawa z brakującymi urządzeniami w Menedżerze Urządzeń: była porada aby dodać standardowe sterowniki systemowe w aplecie Dodaj Sprzęt w Panelu Sterowania. Zrobiłem to i reakcji brak. Ogólnie w Menedżerze Urządzeń nie ma żadnych błędów czy komunikatów. Sterowniki instalują się poprawnie i nie wykazują żadnych błędów. Czytałem o winie Codeców. Zawsze instalowałem paczkę K-Lite Mega Codec Pack. Po formatach paczki były odinstalowane więc to chyba wpływu nie miało... tak czy siak przeinstalowywałem te paczki kilka razy z uprzednim przeinstalowywaniem sterowników od karty dźwiękowej. Teraz czas na mój sprzęt: Mobo:Gigabyte GA-EP35-DS3 i zintegrowana na tej płycie karta dźwiękowa czyli Realtek ALC889A Procesor: IntelCore2Duo E8400 @ 3Ghz Dysk: WD 320GB Ram: 2GB GodRam System: Windows XP teraz ale wcześniej na Se7en problem był ten sam oO Podsumowanie: W grach działają niektóre dźwięki i zależy od gry czyli przypuszczam formatu w jakim zapisane są efekty dźwiękowe danej gry. Dźwięk w filmach o formacie .avi i .flv nie działa a w filmach .wmv działa. Muzyka w .mp3 normalnie działa, brak dźwięku odnotowałem również w przeglądarkach. Brak dźwięków systemowych. I zauważyłem jeszcze jeden objaw którego wcześniej nie było: Z głośników wydaje się szum i w miarę zwiększania poziomu głośności zamienia się to w uciążliwy pisk,skrzypienie. Możnaby powiedzieć że to coś z wejściami na karcie ale to już przerobiłem. Głośniki to Manta MM2850, mam jeszcze podłączone jakieś tam stare 4 letnie Geniusy 2.0 i słuchaweczki za 20zł Easy Touch i objawy we wszystkich 3 urządzeniach są takie same. Nadmieniam że po wielu zmaganiach z zakładką dźwięków w panelu sterowania udało mi się ustawić dźwięk ustawiania poziomu głośności na wydawany piii z wewnętrznego głośniczka w obudowie :D I tu seria pytań ode mnie: Dlaczego jest brak tych dźwięków? Dlaczego mimo naprawiania jest brak reakcji? Dlaczego wszystko nastąpiło po przeprowadzce? Wykluczyłem sprzętowy problem bo jakby wtedy działały inne dźwięki? Dlaczego np przez Windows Media Player dźwięki systemowe .wav działają a przez ten "play" w zakładce dźwięki i urządzenia audio nie słyszę nic i czemu system nie może ich użyć? Jak coś usługa Microsoft Audio jest włączona i ustawiona na auto bo to też sprawdzałem. Dlaczego po formatach na różne systemy w tym zmiana XP->Se7en jest to samo mimo że sterowniki nie zgłaszają żadnych anomalii? Takiego chyba problemu nie było w internecie :D Liczę na pomoc ze strony forum PurePC. Jestem otwarty na wszelkie sugestie i nawet format bo i tak narazie komp postawiony jest "na dziko" :P Na pulpicie są raptem 4 ikony i jeżeli będzie trzeba to go zrobię ale raczej chciałbym spróbować czegoś innego bo już wcześniej formaty robiłem. Jestem gotowy nawet na sprzętowe ingerencje jeżeli będzie trzeba ale trzeba to jakoś załatwić. W topicu będę co kilka minut więc odpowiedzi będą szybkie i rzeczowe. Za wszelką udzieloną mi pomoc już z góry dziękuję i pozdrawiam. Re4 Edytowane 14 Listopada 2009 przez Re4ctioN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 Ja bym tak od razu problemu sprzętowego nie wykluczał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Re4ctioN Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 (edytowane) Ja bym tak od razu problemu sprzętowego nie wykluczał.Hm może i za szybko odkreśliłem ten problem ale w takim razie co może być nie tak? Problem sprzętowy powodowałby działanie tylko niektórych dźwięków? Jestem otwarty na propozycje i rozwiązania. EDiT: Widzę że podczas błędów serwera mój Topic pojawił się 2 razy. Proszę zatem administrację o usunięcie tego drugiego. Edytowane 14 Listopada 2009 przez Re4ctioN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 A jaką masz kartę graficzną? Może masz kodek audio na karcie graficznej i to tam mogą się niektóre dźwięki pchać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Re4ctioN Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 (edytowane) A jaką masz kartę graficzną? Może masz kodek audio na karcie graficznej i to tam mogą się niektóre dźwięki pchać.Karta graficzna to GF8800GT od Galaxy. Nie wiem za bardzo gdzie mógłbym sprawdzić czy mam taki kodek... Edytowane 15 Listopada 2009 przez Re4ctioN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Panel sterowania > Dźwięki i urządzenia > Audio i tam sprawdź czy masz dostępne inne urządzenia dźwiękowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Re4ctioN Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 (edytowane) Panel sterowania > Dźwięki i urządzenia > Audio i tam sprawdź czy masz dostępne inne urządzenia dźwiękowe.I tu właśnie natrafiłem na ciekawą rzecz. Gdzieś na forum jeden z userów miał problem z tym że w dźwiękach i urządzeniach w zakładce Audio i opcji "Odtwarzanie dźwięku" urządzenia Realtek HD Digital Output nie miał poprostu - mam tak samo. Mam tylko HD Audio Output :/ Tak samo ten user miał w opcjach głośności nieaktywny suwak SPDIF - mam identycznie oO Pisze że winą może być uszkodzony śledź na karcie. Lecz potem przeinstalował system i zainstalował sterowniki i było dobrze a u mnie tak nie jest - od czasu ostatniego posta zrobiłem 3 kolejne formaty :/ Edytowane 15 Listopada 2009 przez Re4ctioN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
egoivan Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 No to ja koledze pobawie sie w dobra wrozke ! Kilka lat temu mialem bardzo podobnego, tylko szybszego w dzialaniu:) Karta dzwiekowa Realteka (zintegrowana) kopla w kalendarz na plycie AS Rock'a. Objawy dokladnie takie same jak kolega opisywal, wiec mam spore przeczucie, ze za niedlugo uslyszysz dlugi i glosny pisk i szlag trafi Ci karte :) Jesli masz gwarancje to mozesz skoczyc z plytka do wymiany. Jesli ewentualnie chcialbys jeszcze poprobowac to wklep sobie kodeki do dzwieku i nowe sterowniki do calego sprzetu, nie zaszkodzi sprobowac? Problem w zasadzie nie duzy, cos taniego na poziomie C-medii sobie sklecisz za pare groszy :) (PS: obym sie nie mylil w przeczuciach :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Na 99% wina systemu. Odpal jakiegoś linuxa livecd (np. Ubuntu), aby mieć 100% pewności. Potem idąc na skróty pewnie zostaje format i instalacja systemu od nowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Re4ctioN Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 (edytowane) Na 99% wina systemu. Odpal jakiegoś linuxa livecd (np. Ubuntu), aby mieć 100% pewności. Potem idąc na skróty pewnie zostaje format i instalacja systemu od nowa.Nie jestem teraz w posiadaniu LiveCD - bym musiał poszperać ale ogólnie to format robiony był już chyba 6 krotnie w tym z XP na Se7en. Efekt taki sam a drugiej partycji z danymi narazie nie mogę wyczyścić bo za dużo danych tam trzymam. Kilka lat temu mialem bardzo podobnego, tylko szybszego w dzialaniu:) Karta dzwiekowa Realteka (zintegrowana) kopla w kalendarz na plycie AS Rock'a. Objawy dokladnie takie same jak kolega opisywal, wiec mam spore przeczucie, ze za niedlugo uslyszysz dlugi i glosny pisk i szlag trafi Ci karte :) Jesli masz gwarancje to mozesz skoczyc z plytka do wymiany. Jesli ewentualnie chcialbys jeszcze poprobowac to wklep sobie kodeki do dzwieku i nowe sterowniki do calego sprzetu, nie zaszkodzi sprobowac? Jeżeli to prawda co mówisz to wtedy trzeba będzie się za jakąś kartą rozejrzeć. Tylko jeżeli niedługo padnie to czemu odtwarza np muzykę. Jak będę miał możliwość to pożyczę od kumpla jakąś kartę dźwiękową i sprawdzę. Co do kodeków i sterowników: po każdym formacie a było ich z 5 lub 6 wgrywałem kodeki i sterowniki od nowa... próbowałem na różne sposoby opisane w 1 poście ale efekt zawsze był taki jaki jest czyli to co pisze w 1 poście :( EDiT:Dobra odnalazłem jakieś LiveCD ale nie wiem nawet z jaką dystrybucją Linuksa ale to jest teraz mało ważne EDiT2:Miałem płytkę z EDUCD 0.5 opartym na Knoppixie:P. Ogólnie dźwięku nie ma nigdzie a odpalając jakiś plik muzyczny dostaję komunikat o zablokowanym wyjściu dźwięku... Czyli LiveCD też w żaden sposób nie może rozgryźć jak teraz przypuszczam mojej karty dźwiękowej... EDiT3:Jutro dostanę od kumpla Creative Audigy Soundblaster i sprawdzę czy to wina sprzętowa... Wyniki podam jak najszybciej czyli pewnie jutro. Edytowane 16 Listopada 2009 przez Re4ctioN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Re4ctioN Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 (edytowane) Po zamontowaniu Sound Blaster Audigy i zainstalowaniu sterowników niektóre problemy zniknęły. Oto lista gdzie jeszcze nie mam dźwięku: Filmy Gry teraz trochę lepiej ale nie ma dźwięku jeszcze w niektórych momentach:/ Dźwięki systemowe już są w całości ale teraz nie ma dźwięku jeszcze w filmach i trochę w grach jak np dialogi i efekty zderzeń np w Gridzie czy GTA SA. Filmy w przeglądarkach też już działają. Czyli problem nie do końca rozwiązany jeszcze :/ EDiT: Udało się!! Pogrzebałem w ustawieniach otoczenia w sterownikach od Audigy i dźwięk jest już wszędzie gdzie być musi :) Dziękuję za pomoc wszystkich a zwłaszcza podpowiedź że może to być konflikt sprzętowy :) Temat można zamknąć a jakby problem powrócił (oby się tak nie stało) to będzie można go otworzyć :) Pozdrawiam Re4 Edytowane 17 Listopada 2009 przez Re4ctioN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...