Skocz do zawartości
hesus

Modernizacja

Rekomendowane odpowiedzi

dnia dzisiejszego niestety umarła moja płyta główna i trzeba coś z tym zrobić... zamiast wydawać pieniądze na to samo pomyślałem że lepiej troszkę dołożyć, opchnąć to co będzie trzeba i złożyć coś nowszego, najlepiej już na 4 rdzeniach :) oprócz grania, netu itd kompa wykorzystuje tez dosc ciężko do programowania (Eclipse + kilka serwerów + Toad itd). i teraz główne pytania:

1. odwieczne intel vs. amd - w obecnie mam e6400 i sobie radzi z moimi wymogami. w pracy mam phenoma x2 o jakims nizszym zegarze i juz nie zachwyca... czy taki phenom 955BE to dobry wybór? czy lepiej dołożyć grosiwa do do najtańszej i5? oprócz standardowej wydajności bardzo ważnym czynnikiem jest dla mnie bezobsługowość/bezawaryjność - nie chce mieć problemów z odpalaniem czegokolwiek przez architekturę. no i jak się sprawa ma również z energooszczędnością/wydzielanym ciepłem na amd? fajnie jakby chciało działać na moim obecnym 400W enermax'ie. na zestaw mobo + proc chciałbym dać max 1000zł. SLI itd absolutnie nie potrzebne, wymagam tylko od płyty wyjścia optycznego, bo nie wiem czy wszystkie mają :)

2. potencjalne mobo pod amd - Asus M4A785TD-V EVO 785G - czy lepiej dołożyć do 790? duża różnica między chipami jest?

3. grafa będzie obowiązkowo od nVidii (ati za duzo razy u mnie problemy sprawialy), obecnie mam 9800gtx+, pozniej cos sie zmieni.

4. wiem że wróżek tu nie ma, ale jak jest potencjalnie z przyszłościowością podstawek intel/amd?

z góry dzięki za wszystkie sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Ja bym wybrał AMD, wychodzi taniej i łatwiej rozbudowaćw przyszłości.

2. Zależy który 790, ogólnie to różnią się zintegrowanymi grafikami (kosmetyczne różnice) oraz ilością linii PCI-E (sli i cf Cię nie interesuje więc wystarczy najtańsza mobo na AMD 770). Polecam Gigabyte GA-MA770T-UD3P

3. Jak chcesz, Twój wybór.

4. U Intela ostatnio dugi czas była jedna podstawka (775), ale jak wychodziły nowe procki to trzeba było zmieniać też mobo, teraz Intel ma 2 podstawki, więc jeżeli kupisz i5 i stwierdzisz, że jest za słabe to wymiana i proca i płyty. Podstawki AMD są kompatybilne wstecz, przykładowo, procki na AM3 działają na: AM3, AM2+ i AM2. Jedynie stare procki AM2+ i AM2 nie ruszą na AM3, ale na to się nic nie poradzi, inne pamięci. Jeżeli jednak będziesz miał Phenoma II nie musisz się prawie o nic martwić. Obecne płyty raczej na pewno obsłużą nowe procesory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak się ma sprawa z zapotrzebowaniem na energię? czy te moje 400W od enermaxa dałoby rade z i750 (platforma ma w stresie nie przekraczac 200W) + 9800gtx+ 2dyski itd? bo jesli nie musialbym zmieniać zasilacza, to chyba poszedlbym w stronę intela:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W stresie ma nie przekraczać 200W? Hmmm, chyba będziesz musiał zrezygnować z tego GTX`a. A na poważnie to podaj dokładny model tego zasilacza, nie wiem jak stary jest i jak mocną ma linię 12V, więc nie mogę stwierdzić czy da radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi