hesus Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 dnia dzisiejszego niestety umarła moja płyta główna i trzeba coś z tym zrobić... zamiast wydawać pieniądze na to samo pomyślałem że lepiej troszkę dołożyć, opchnąć to co będzie trzeba i złożyć coś nowszego, najlepiej już na 4 rdzeniach :) oprócz grania, netu itd kompa wykorzystuje tez dosc ciężko do programowania (Eclipse + kilka serwerów + Toad itd). i teraz główne pytania: 1. odwieczne intel vs. amd - w obecnie mam e6400 i sobie radzi z moimi wymogami. w pracy mam phenoma x2 o jakims nizszym zegarze i juz nie zachwyca... czy taki phenom 955BE to dobry wybór? czy lepiej dołożyć grosiwa do do najtańszej i5? oprócz standardowej wydajności bardzo ważnym czynnikiem jest dla mnie bezobsługowość/bezawaryjność - nie chce mieć problemów z odpalaniem czegokolwiek przez architekturę. no i jak się sprawa ma również z energooszczędnością/wydzielanym ciepłem na amd? fajnie jakby chciało działać na moim obecnym 400W enermax'ie. na zestaw mobo + proc chciałbym dać max 1000zł. SLI itd absolutnie nie potrzebne, wymagam tylko od płyty wyjścia optycznego, bo nie wiem czy wszystkie mają :) 2. potencjalne mobo pod amd - Asus M4A785TD-V EVO 785G - czy lepiej dołożyć do 790? duża różnica między chipami jest? 3. grafa będzie obowiązkowo od nVidii (ati za duzo razy u mnie problemy sprawialy), obecnie mam 9800gtx+, pozniej cos sie zmieni. 4. wiem że wróżek tu nie ma, ale jak jest potencjalnie z przyszłościowością podstawek intel/amd? z góry dzięki za wszystkie sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 1. Ja bym wybrał AMD, wychodzi taniej i łatwiej rozbudowaćw przyszłości. 2. Zależy który 790, ogólnie to różnią się zintegrowanymi grafikami (kosmetyczne różnice) oraz ilością linii PCI-E (sli i cf Cię nie interesuje więc wystarczy najtańsza mobo na AMD 770). Polecam Gigabyte GA-MA770T-UD3P 3. Jak chcesz, Twój wybór. 4. U Intela ostatnio dugi czas była jedna podstawka (775), ale jak wychodziły nowe procki to trzeba było zmieniać też mobo, teraz Intel ma 2 podstawki, więc jeżeli kupisz i5 i stwierdzisz, że jest za słabe to wymiana i proca i płyty. Podstawki AMD są kompatybilne wstecz, przykładowo, procki na AM3 działają na: AM3, AM2+ i AM2. Jedynie stare procki AM2+ i AM2 nie ruszą na AM3, ale na to się nic nie poradzi, inne pamięci. Jeżeli jednak będziesz miał Phenoma II nie musisz się prawie o nic martwić. Obecne płyty raczej na pewno obsłużą nowe procesory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hesus Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 a jak się ma sprawa z zapotrzebowaniem na energię? czy te moje 400W od enermaxa dałoby rade z i750 (platforma ma w stresie nie przekraczac 200W) + 9800gtx+ 2dyski itd? bo jesli nie musialbym zmieniać zasilacza, to chyba poszedlbym w stronę intela:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 W stresie ma nie przekraczać 200W? Hmmm, chyba będziesz musiał zrezygnować z tego GTX`a. A na poważnie to podaj dokładny model tego zasilacza, nie wiem jak stary jest i jak mocną ma linię 12V, więc nie mogę stwierdzić czy da radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hesus Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 te 200W to dla platformy bez grafiki - tak mi się wydawalo, przynajmniej takimi wartosciami się sugerowałem choćby z grafów np: PUREPC. Co do zasilacza - Enermax Liberty 400W - np BSR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Powinien dać radę bez najmniejszego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hesus Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 ok, zdecydowane, procek zamówiony, ripjawsy zamówione, teraz tylko dylemat z mobo mam: brać Asus P7P55D czy MSI P55-GD65 ? różnica ok 20zł w cenie, Asus kusi solidnością marki, MSI lepszym wyposażeniem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Obydwie płyty godne polecenia, asus to pewniak chyba że chcesz być bardziej oryginalny to bierz msi(świetny mobas jeżeli chodzi o oc dla tych mniej jak i bardziej zaawansowanych). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...