mikaelus Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 (edytowane) 1. Dość dawno tu nie zaglądałem, ale tak się składa, że akurat będę budował sobie nowego kompa (sprzęt do grafiki) i postanowiłem zadbać także o estetyczną stronę (do tej pory moje komputery wyglądały raczej jak stelaż ze śmietnika z dziwnymi płytkami i kabelkami w środku). Podobają mi się budy desktopowe, HTPC, ale niestety większość jest koszmarnie wprost droga. Moją uwagę przykuła obudowa Nox Media Black: http://www.komputronik.pl/index.php/produc..._zasilacza.html Za 300zł, mogę dokupić zasiłkę i zrobić sobie całkiem ładny zestaw. Generalnie rzecz biorąc na ten cel, czyli obudowa + zasilacz mogę przeznaczyć jakieś 500zł. Oczywiście buda musi być na pełny wymiar ATX, tak żebym nie miał problemów ani z płytą główną, ani z grafiką i innymi rzeczami. Nie kupuję jakiegoś mikro zestawu do HTPC tylko pełnego kompa. Czy ktoś może powiedzieć mi coś o tym Noxie? Czy wszystko wchodzi bez problemów? A może jakieś inne rady?? 2. OK, rzecz druga - skoro obudowa to i zasilacz. Niestety już dawno przestałem się orientować ile co prądu żre i prawdę powiedziawszy nie za bardzo wiem co kupić, może wspomożecie mnie w ocenie poboru mocy mojego zestawu i wskażecie jakąś zasiłkę w ramach moich wydatków na ten cel :) Zestaw prezentuje się następująco: - Procesor: AMD Phenom X4 955 BE - Płyta główna: MSI 790FX-GD70 - RAM: 2x Kingston 4GB DDR3 1333Mhz (łącznie 8GB) - Grafika: Sapphire Radeon HD 4890 Vapor-X 1GB - HDD: Western Digital Caviar 640GB 32MB Z góry dziękuję:) Edytowane 15 Listopada 2009 przez mikaelus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 No kurczę, co jest? Nikt? :( Powiedzcie tylko czy ta buda jest OK no i jaki zasilacz do niej wstawić. Elo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) Najpierw się dowiedz czy mozna tam włożyć zasiłkę ATX. Bo ja kupiłem podobną obudowę do której można wstawić tylko zasiłki mATX co powoduje niezły piecyk+ głosne chłodzenie wentylem 80mm Edit: z tego co widzę, to nie ma tam możliwości wstawienia normalnego zasilacza = daruj ją sobie Edytowane 16 Listopada 2009 przez srekal34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 OK, dzięki o takie info mi chodziło. A mógłby mi ktoś jeszcze napisać, ile taki zestaw, który podałem pożera prądu? Jaki zasilacz brać? 400W wystarczy? 450? Oczywiście z takich bardziej uznanych, coś w stylu Chieftec powiedzmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 450W będzie optymalny. Chieftec nie należy chyba do najcichszych zasilaczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...