Skocz do zawartości
stajo7

Wolno Otwierające Się Strony, Zbyt Duży Ping, łącze 4mb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pewien bardzo denerwujący mnie problem od 2-3 dni ... forum polecił mi pewien spec także mam nadzieję, że mi pomożecie ;)

Zacznę od tego, że mam łącze internetowe poprzez kablówkę 4mb (east&west Poznań), system Win Xp Pro Sp3, płyta główna MSI K9N6GM, AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4000+ 2. 11 GHz, 1024 MB RAM.

Problem wygląda tak ... formatowałem dysk twardy jakieś 2-3 dni temu, zainstalowałem od nowa system i od tego czasu strasznie wolno otwierają mi się strony internetowe, mam zbyt wysokie pingi sięgające 60ms gdzie przed formatem miałem 2-5ms, wyniki ze speedtestów wyglądają w miarę pozytywnie, download także się zgadza ok. 450kb/s ale wolno ładują mi się te strony i mam takie wysokie pingi. Już nie wiem dokładnie o co chodzi. Skanowałem cały dysk NOD32, Combofixem itp ale nadal nic ... Przed formatem wszystko było ok. Może macie jakieś pomysły?

Proszę o pomoc! Dzięki za odp.

W załączniku znajduję się log z Combofixa, screen z NOD32, Speedtest

log.txt

post-177982-1258286255_thumb.jpg

post-177982-1258286402_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak łączysz się z siecią przez np. przez Miniport Wan PPPoE. Jeśli tak to we właściwościach wyłącz Udostępnianie drukarek w sieci oraz wyłącz Klient Sieci Microsoft Networks, pozostaw QoS i TCP/IP

I jeszcze wywal z autostartu aktualizację javy NeroCheck.exe i Messenger\msmsgs.exe

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie powiedziałeś, co to za łącze - kabel/wifi?

2. Wcześniej był ten sam system/service pack/sterowniki sieciówki/antywirus?

3. Jeśli mam być szczery, to pierwszym podejrzanym jest antywirus/firewall lub inna pseudo-ochrona systemu filtrująca to, co robi karta sieciowa/modem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie powiedziałeś, co to za łącze - kabel/wifi?

2. Wcześniej był ten sam system/service pack/sterowniki sieciówki/antywirus?

3. Jeśli mam być szczery, to pierwszym podejrzanym jest antywirus/firewall lub inna pseudo-ochrona systemu filtrująca to, co robi karta sieciowa/modem.

1. Jest to ogólnie łącze internetowe poprzez kablówkę, kabel od ich modemu idzie do switch'a gdzie później jeden kabel idzie do jednego komputera, natomiast drugi do mojego komputera

2. System był ten sam/service pack bodajże 2, teraz mam sp3/sterowniki sieciówki były te same (zintegrowana karta sieciowa)/wcześniej nie miałem antywirusa w ogóle. Dziwi mnie natomiast, że robiłem 2 formaty i nic nie pomogło, i jeszcze jedno, że sytuacja z wolno otwierającymi się stronami występuje w obydwu komputerach.

3. A jak to wyłączyć albo zrobić?:P

Dzięki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50-60ms to przecież norma...

na Lanie zazwyczaj ping jest w granicach 20+, więc wątpię żebyś wcześniej miał 2-5ms na strony w stylu wp.pl / purepc.pl

ja tam mam wrażenie, że u mnie net raczej hula, a przykładowo do wp mam pingi (40-50), do purepc (50-60). Też mam sieć kablową 4mb Pulnet Puławy(w nocy 8mb).

Wysoki ping to 100+ (wtedy np.zaczyna trochę lagować w grach ;-) )

Wydaje mi się, że jeżeli net Ci ślimaczy to nie wina pingu, a raczej czegoś innego.

Co mogę polecić :

- Zmienić przeglądarkę na np. Chrome - podobno najszybciej ładuję się strony (firefox którego używasz też jest raczej ok, ale można spróbować ;p)

- Wyczyść tempy - ale jeżeli robiłeś formata to raczej to nie to.

- Spróbuj się dowiedzieć czy w waszej sieci nie używają jakiegoś proxy (może coś na stronie kablówki być napisane). <= Na to bym chyba stawiał :] U mnie w sieci kablowej korzystamy z jednego proxy i czuć różnice.

Poza tym:

- Zainstalowałeś wszystkie sterowniki?

- Używasz jakiegoś routera?

Chociaż jak dla mnie problemów być nie powinno :\ pingi OK, download speed OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam WiFi 600Kb i ironicznie ping do WP.pl między 20-70 (jak się uda - obecnie 2 kompy działające na domowym routerze).

Mimo wszystko obstawiam winę oprogramowania. Przeglądarka, antywirus lub inne filtry.

NOD32 jest chyba po polsku, więc z wyłączeniem ochrony nie powinieneś mieć problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi