milosztor Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Mógłbyś może poszukać mi tego procesora w jakimś sklepie? Ja bym zobaczył jak się dokładnie nazywa i w ogóle. I mówię, mam do wydania jakieś 650 zł max. chyba że będzie coś do 700 zł ale to już musi być naprawdę warty ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 620 z L3 szukaj na forach i allegro. Może ktoś będzie miał na sprzedaż. Można też kupić 620 w sklepie. Może się odblokuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosztor Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 Nie bardzo chcę zmieniać platformy. Co myślisz o Quadach INTELa? np. Q8400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 lga775 umiera to raz. Dwa - inwestowanie w ten socket wiekszych sum nie ma sensu. Po trzecie q8x00 to kastraty ;] nie polecane w ogole. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 jak wyzej q8x00 to kastrat. Jak bys chcial zostac przy lga to tylko q9450 lub q9550 ;) inaczej to lepiej am3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 (edytowane) Na tej płycie z 3-fazowym zasilaniem o porządnym OC Quada można zapomnieć. Jeśli chcesz przedłużyć żywot tego kompa, to kup PDC E6300 i porządnie wykręć. Edytowane 14 Stycznia 2010 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 a no racja zapomnialem ze to tylko 3 fazy ;/ Nie oplaca sie zmieniac na e6300 jak juz to przynajmiej na e8200 lub lepszy , lecz nie zmienia to fakty ze i tak najlepszym wyjsciem jest przesiadka na am3 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosztor Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 A mógłby ktoś podać konkretny model z komputronik.pl lub tryton.com.pl lub allegro.pl ? Wtedy płyta główna i procek. Czy ten Phenom II 940 może być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 Nie oplaca sie zmieniac na e6300 jak juz to przynajmiej na e8200 lub lepszyEee, bez przesady, E6300 po solidnym OC (~3.8GHz) byłby sporym krokiem na przód. Jednak też jestem za przejściem na AMD. A mógłby ktoś podać konkretny model z komputronik.pl lub tryton.com.pl lub allegro.pl ? Wtedy płyta główna i procek. Czy ten Phenom II 940 może być?Procesor : AMD Phenom II X4 945 - 509 zł Płyta Główna : Asrock A785GXH/128M - 236 zł Razem : 745 zł (ram.net) Choć oczywiście najlepszym pomysłem byłoby przejście na AM3, czyli trzeba by wymienić pamięci - wtedy nie zamknąłbyś sobie drogi do modernizacji do Phenoma II X6, które podobno nie będą miały kontrolera DDR2. Procesor : AMD Phenom II X4 945 - 509 zł Płyta Główna : Gigabyte MA770T-UD3P - 279 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 341 zł Razem : 1129 zł (ram.net) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosztor Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Te AM3 to jest tak jakby taki zestaw z dodatkowymi ramami na ddr3, czy to jest inny model procka? Może i głupie pytanie ale się nie znam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Procesor jest ten sam, różnica to płyta i pamięci. Jak napisałem wyżej - platforma AM3 (z DDR3) jest bardziej przyszłościowa. wtedy nie zamknąłbyś sobie drogi do modernizacji do Phenoma II X6, które podobno nie będą miały kontrolera DDR2. Ceny pamięci DDR3 będą sukcesywnie spadać, natomiast DDR2 - wzrastać, ponieważ najnowsze platformy Intela i AMD obsługują już DDR3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Te AM3 to jest tak jakby taki zestaw z dodatkowymi ramami na ddr3, czy to jest inny model procka? Może i głupie pytanie ale się nie znam ;)Co masz na myśli pisząc "zestaw"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosztor Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 (edytowane) No chodziło mi o to czy to się tak nazywa ten "zestaw" Phenom II 945 + płyta + ddr3 EDIT: Jeszcze mam pytanie czy ten procek jest odpowiedni do mojej karty i czy wytrzyma zasilacz? Edytowane 15 Stycznia 2010 przez milosztor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 (edytowane) Chmm... możesz kupić wszystko osobno, ale tak jak podał gierek, płyta musi być dobrana odpowiednia do RAM. Jeżeli płyta obsługuje DDR3 to ram musisz kupić ddr3. Procesor za to jest uniwersalny i będzie współpracował z DDR2 jak i DDR3. Ma dwa kontrolery pamięci. Tak więc masz możliwe takie zestawy: 1/ phenom II x4 (najlepiej C3) + płyta ze slotami DDR2 + ram DDR2 2/ phenom II x4 (najlepiej C3) + płyta ze slotami DDR3 + ram DDR3. Oczywiście też polecam drugi zestaw bo nie ma co się ładować w stare technologie. Obecnie procesory C3 są droższe o ok 100zł co jest zbyt dużą różnicą wg mnie. Można za nie dać więcej ale nie aż tyle. Kwestia miesiąca aby C3 było dostępne w wersjach 945 czy 555 i potaniało. Jeżeli nie zmienisz karty to procesor będzie do niej dobry. Jej największy minus to wysoki pobór prądu w idle, co powoduje że roczny koszt zużytego przez samą kartę prądu może wynieść znacznie ponad 100zł. Co do ewentualnej wymiany karty graficznej. Zależy czy masz duży nacisk na wydajność, wtedy najlepiej kupić GTX260 czy też mało grasz a wolisz niski pobór prądu wtedy lepszym wyborem będzie HD5770. Obie karty pobierają stosunkowo mało prądy w idle. Edytowane 15 Stycznia 2010 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosztor Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 (edytowane) Na pewno stawiam na wydajność. Nie będzie problemu później przy kupnie karty GeForce do płyty głównej z AMD? Bo do INTELa pasują Radeon'y i GeForce'y. Zmieniać chcę jak najmniej w komputerze ponieważ nie mam już takiej potrzeby wydawania kasy na komputer. Edytowane 15 Stycznia 2010 przez milosztor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 A mógłby ktoś podać konkretny model z komputronik.pl lub tryton.com.pl lub allegro.pl ? Wtedy płyta główna i procek. Czy ten Phenom II 940 może być? Chmm... możesz kupić wszystko osobno, ale tak jak podał gierek, płyta musi być dobrana odpowiednia do RAM. Jeżeli płyta obsługuje DDR3 to ram musisz kupić ddr3. Procesor za to jest uniwersalny i będzie współpracował z DDR2 jak i DDR3. Ma dwa kontrolery pamięci. ... Dla ścisłości, wymieniony b]Phenom II 940[/b] posiada tylko kontroler ddr2 i jest wyjątkiem w/w zasadzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Nie będzie problemu później przy kupnie karty GeForce do płyty głównej z AMD?Nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Na pewno stawiam na wydajność. Nie będzie problemu później przy kupnie karty GeForce do płyty głównej z AMD? Bo do INTELa pasują Radeon'y i GeForce'y. Zmieniać chcę jak najmniej w komputerze ponieważ nie mam już takiej potrzeby wydawania kasy na komputer. Boze co to za glupoty. Rozumiem stereotypy, ale one maja chociaz sensi jako takie uzasadnienie. Karta graf moze nie pasowac konstrukcyjnie etc, fizycznie ale marka nic do tego nie ma. Nie bedzie zadnego problemu. Do Intela pasuja, tak jak i do AMD, gdyby taki gigant olal ktoras z podstawek (to nawet nie realne) to zostalby zlinczowany :P a u nas najpewniej podany do trybunalu eu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosztor Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Procesor : AMD Phenom II X4 945 - 509 zł Płyta Główna : Gigabyte MA770T-UD3P - 279 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 341 zł Chcę kupić w moim sklepie tryton.com.pl (są tu droższe rzeczy, ale oni mi tu wszystko założą i jest na miejscu), tylko jest kłopot bo nie mają już tej płyty głównej. Jaką polecacie inną? I jak to będzie przy wymienianiu: Czy będę musiał robić formata żeby wszytko grało jak należy i czy na pewno zmieści się ta płyta do mojej obudowy (kumpel ostatnio kupił płytę główną i zonk bo się nie zmieściła). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 x4 925 + M3A770DE + 4GB Goodram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosztor Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 nie ma tam tego procesora oraz płyty... ramy są Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Zmień sklep, bo to jakiś żart. Ceny wysokie, towaru mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosztor Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Jakie sklepy polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 agito, ram.net.pl, esc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acess Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 (edytowane) Tak propos .. co sie dzieje ludzie z cenami ?? wszystko w górę o ~50 zł :o taa ktoś powie święta idą.. ech Edytowane 15 Lutego 2010 przez acess Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...