Skocz do zawartości
mkm27

Modernizacja Czy ...

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

obecnie mam Athlon64 939 3700+ san diego; plyta AGP gigabyte, 2gb ddr, GF 6600GT. zastosowanie: net i filmy, gry jakis czas temu.

teraz chcialbym czasem troche pograc. rozwazam upgrade PC lub zakup xbox lub ps3. Rozsadkowo wyliczylem upgrade PC na ok 2100 PLN z HD5850, cpu bez rewelacji.

pytanie czy zmieniajac plyte w obecnym zestawie na model z PCIexpress i dokupujac do tego np. hd5850(moze gtx260) osiagne zblizone efekty jak na konsoli? czy taka proteza ma sens???

dzieki za info

pzdr

mkm27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

obecnie mam Athlon64 939 3700+ san diego; plyta AGP gigabyte, 2gb ddr, GF 6600GT. zastosowanie: net i filmy, gry jakis czas temu.

teraz chcialbym czasem troche pograc. rozwazam upgrade PC lub zakup xbox lub ps3. Rozsadkowo wyliczylem upgrade PC na ok 2100 PLN z HD5850, cpu bez rewelacji.

pytanie czy zmieniajac plyte w obecnym zestawie na model z PCIexpress i dokupujac do tego np. hd5850(moze gtx260) osiagne zblizone efekty jak na konsoli? czy taka proteza ma sens???

dzieki za info

pzdr

mkm27

Jesli na kompie nie grasz to bierz konsole taniej i pograsz (ok 600-700zl za xboxa uzywke z gwarancja)

Jesli chcesz kompa to pamietaj ze grafika to nie wszystko, wiec musiałbys wymienic calego kompa wlacznie z cpu, dyskiem (jesli masz ata) itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój procesor będzie sporo za słaby dla tych kart, po prostu je przyhamuje. Wybór między PC a konsolą zawsze jest trudny. PC to maszyna uniwersalna praktycznie, pograsz w każdy rodzaj gier. Ale gran na konsoli daje zdecydowanie więcej przyjemności i zakup takie xboxa czy PS`a to wydatek raz na kilka lat a nie na pół roku.

Ja bym obstawiał konsolę, jaką zdecyduj sam, weź pod uwagę na którą jest więcej gier i w jakich cenach są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pakowanie jakichkolwiek pieniędzy w obecny zestaw to nieporozumienie. Możesz zostawić obudowę i zasilacz, jeśli są dobre, ale reszta do wymiany. To się tyczy tylko gier, bo do innych zastosowań chyba ci wystarczy. Konsol nigdy nie tykałem, bo przyzwoitych strategii pod to nie piszą, ale do wszelkich innych gatunków to chyba dobre i tanie rozwiązanie. Gierki są wtedy optymalizowane pod konkretny zestaw, a nie pod wszystkie możliwe składaki, więc zero problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uważam, że wydawanie ~1000 zł na kartę graficzną (tyle kosztuje HD5850) jest trochę bez sensu. Procesory i karty graficzne to podzespoły, których ceny najszybciej spadają w dół. Im droższa karta, tym więcej straci na wartości w ciągu roku. Za 500-600 zł kupisz kartę na której też przyzwoicie pograsz. No chyba, że jesteś z tych, dla których najważniejsze to wysoka rozdzielczość, ultra wysokie detale i AA na max. Wg mnie nawet najlepsza grafika nie zrekompensuje grywalności. Można grać bez AA w średniej rozdzielczości i również czerpać z tego przyjemność - jestem tego dobrym przykładem :) Co do konsoli, to nie zabieram głosu, bo wolę pecety.

Edytowane przez USB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mi się jeszcze przypomniało jak przeczytałem posta USB. A jaki masz monitor, tzn nieważna marka tylko w jakich rozdzielczościach pograsz? Jeśli nie masz monitora co najmniej 23', to nie potrzebujesz chyba rozdzielczości 1920x1200, więc karta za 1000zł to nie jest potrzebna. Na rozdzielczości 1680x1050 lub niższej spoko pograsz na karcie za 600-700 zł, a nawet taniej można. Poza tym żeby karta mogła rozwinąć skrzydła to musisz dodać dobrego proca za kilka stówek, pewnie troszkę podkręcić, więc i niestandardowe chłodzenie musisz doliczyć. Na 2100 zł raczej się nie skończy (żeby pograć w super rozdzielczości i detalach). Warto? Popatrz co proponuje redakcja w zestawach na stronie głównej. Na czymś za 2000 też poszalejesz. Za więcej to można poszukać używanej konsoli i dużego telewizora, ale na konsolach się nie znam.

Edytowane przez prze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

redakcja jest cos dziwnie stronnicza, wiec na te zestawy to tak z przymrużeniem oka bym patrzał...

weź coś na c2d, 4gb ramu, jakąś markową płytkę, i kartę pokroju 4890/gtx260, do tego porządna zasiłka. Styknie bezproblemowo. nadwyżkę kasy przeznacz na dziewczyny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

redakcja jest cos dziwnie stronnicza, wiec na te zestawy to tak z przymrużeniem oka bym patrzał...

weź coś na c2d, 4gb ramu, jakąś markową płytkę, i kartę pokroju 4890/gtx260, do tego porządna zasiłka. Styknie bezproblemowo. nadwyżkę kasy przeznacz na dziewczyny

?

wydajac 2x wiecej niz na platforme AMD o podobnej wydajnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu niby stronnicza?? Bo w tańszych zestawach jest AMD?? Pewnie chciałbyś żeby znowu z góry na dół były Intele na umierającej podstawce 775.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi