Adam_TVS Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) Witam serdecznie, Chciałbym kupić/skonstruować zewnętrzną macierz RAID1, która po godzinach pracy mogłaby w szybki i bezpieczny sposób zostać przeniesiona do domu, aby w razie potrzeby mieć dostęp do danych np. wieczorem :) Zależy mi na tym, aby dane były w miarę zabezpieczone w razie awarii jednego z dysków (w tej chwili wystarczyłyby jedynie dwa w macierzy). Dobrze by było, gdyby istniała możliwość podpięcia dodatkowego dysku na który automatycznie wykonywał by się backup danych z macierzy (oczywiście jeśli będzie z tym problem to mogę kopiować to samodzielnie). Jako tako na szybkości nie zależy mi aż tak, gdyż macierz będzie służyć raczej dla magazynowania danych (zwłaszcza zdjęcia, pliki PSD, itp.), aby wszystkie dane skatalogowane były w jednym miejscu. Dobrze by jednak było, gdyby była w miarę szybka:) Jeśli chodzi o same dyski to myślałem o dwóch 1TB albo dwóch 2TB. Zastanawiałem się nad NAS'em, ale sam nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie. Szukałem w sieci i nie znalazłem ogólnie nic ciekawego na temat takiego przypadku, o którym mówię. Trafiłem na stronę z zestawieniem NAS'ów: link . Nie wiem jednak, czy sam pomysł kupienia takiego urządzenia jest dobry, czy nie lepsze będzie coś inne. Nie jestem w tym specem tak więc proszę Was o pomoc;) Przedziału cenowego jako tako nie mam, gdyż nie mam pojęcia ile pieniędzy musiałbym na to wydać, aby działało solidnie i bezproblemowo. Wstępnie myślałem o kwocie 1500 zł. Prosiłbym o propozycje, jak mógłbym rozwiązać to zagadnienie :) Pozdrawiam serdecznie EDIT: dobrze by również było, aby w razie uszkodzenia samego urządzenia również istniała możliwość odzyskania danych. Czytałem, że w niektórych z tych urządzeń jest z tym problem. Czy to ma związek z systemem plików, w jakich zapisane są dane? Edytowane 16 Listopada 2009 przez Adam_TVS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) 3405458[/snapback] Czytałem, że w niektórych z tych urządzeń jest z tym problem. Czy to ma związek z systemem plików, w jakich zapisane są dane? Prędzej z kontrolerem który tymi dyskami zarządza... Edytowane 16 Listopada 2009 przez Wreq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 Chciałbym kupić/skonstruować zewnętrzną macierz RAID1, która po godzinach pracy mogłaby w szybki i bezpieczny sposób zostać przeniesiona do domu, aby w razie potrzeby mieć dostęp do danych np. wieczorem :) Zastanawiałem się nad NAS'em... Prosiłbym o propozycje, jak mógłbym rozwiązać to zagadnienie :) Skoro wspomniałeś o NAS to zakładam że w domu masz dostęp do sieci... W dzisiejszych czasach nawet nieduże firmy posiadają własne dedykowane serwery z dostępem przez VPN/ActiveDirectory/sftp/inne - po h. nosić dyski? Inne opcje: File hosting, cloud computing Poza tym redundancja zabezpiecza struktury systemów plików - nie pliki pod względem zawartości -> głupota ludzi, wirusy, włamania stanowią większe zagrożenie niż awaria sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 dziwne - chesz mieć bezpiecznie i nosic macierz....przeciez to najgłupsza rzecz jaka można zrobić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_TVS Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 (edytowane) 3405922[/snapback] Skoro wspomniałeś o NAS to zakładam że w domu masz dostęp do sieci... W dzisiejszych czasach nawet nieduże firmy posiadają własne dedykowane serwery z dostępem przez VPN/ActiveDirectory/sftp/inne - po h. nosić dyski? Inne opcje: File hosting, cloud computing Zdalny dostęp itp. teoretycznie jest ok, ale co w przypadku, gdy pliki ważą setki MB a nawet więcej? Mówiąc, że nie zależy mi na super szybkości myślałem bardziej o różnicy w prędkości porównując dysk podłączony bezpośrednio do płyty głównej z dyskiem zewnętrznym. O NASie pomyślałem dlatego, że z danych mogłaby korzystać większa ilość osób - byłoby to przydatne, chociaż nie jest przeze mnie wymagane, dlatego zastanawiam się, czy nie lepszy jest dysk zewnętrzny taki jak ten podany przez Wreq. Poza tym redundancja zabezpiecza struktury systemów plików - nie pliki pod względem zawartości -> głupota ludzi, wirusy, włamania stanowią większe zagrożenie niż awaria sprzętu.Prawda. Ja jednak chciałbym zabezpieczyć w jakiś sposób dane przed awarią. Zmiana samych plików przez ludzi to dla mnie całkiem inna sprawa, niezależna od tej :) dziwne - chesz mieć bezpiecznie i nosic macierz....przeciez to najgłupsza rzecz jaka można zrobić...Chcę nosić coś, co będzie w miarę mobilne i pojemne ;) Przenoszenie danych odbywa się u mnie ostatnio na porządku dziennym i to nie między dwoma komputerami, dlatego też chciałbym trzymać dane w jednym miejscu. Właśnie z powodu częstego przenoszenia chcę zminimalizować w jakimś stopniu uszkodzenie danych, to chyba nie jest złe?;) EDIT: mając na myśli przenoszenie danych nie chodzi mi o konkretne pliki, lecz dostęp do wszystkiego, aby można było przeglądać itd. Edytowane 19 Listopada 2009 przez Adam_TVS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirez Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 (edytowane) http://www.chieftec.com/snt-2131sata.html możesz kupić 2 razy cos takiego , jedno zamontowac u siebie , drugie w pracy do tego dysk 1.5TB , w miare potrzeby powiększałbyś liczbe dysków a 1.5Tb bo wychodzą tanio , szczególnie w porówanianiu do 2TB do tego w komputerze w pracy montujesz na stałe jeszcze jeden 1.5Tb, i tak samo w domu ustawiasz synchronizacje z dyskiem w macierzy i tylko jeden dysk nosisz. jak dokupisz więcej to też do komputerów tez dokładasz dyski i wtedy składasz na każdym macierz bezpieczeństwo jest pełne, bo jak ci ukradną to przecież zawsze masz w domu/pracy aktualną baze jeśli nie czujesz potrzeby w przyszłości dokupywania dysku http://www.allegro.pl/item819816560_kiesze...is_wiatrak.html to po prostu kup takie dwa razem koszt to 3* 350zł za dyski + 200 lub 500zł za kieszenie razem 1250zł, albo 1550zł możesz też nosić ze sobą wszystkie trzy dyski i zrobić na nich np. raid 5 wtedy miałbyś w takiej konfiguracji 3TB , ale to straszny kłopot nosić tyle dysków no i bezpieczeństwo nie jest pełne stacji dokujących nie polecam - bo niechybnie w końcu rozwalisz elektronike od tego wożenia rozwiązań lan i usb nie polecam bo są dosyc wolne. usb z założenia , a żeby lan był szybki to musi być dobry serwer nas a taki też jest raczej drogi i ciezki - dlatego tylko bezpośrednio sata i eSata to rozsadne propozycje Edytowane 19 Listopada 2009 przez pirez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 http://www.chieftec.com/snt-2131sata.html możesz kupić 2 razy cos takiego , jedno zamontowac u siebie , drugie w pracy do tego dysk 1.5TB , w miare potrzeby powiększałbyś liczbe dysków a 1.5Tb bo wychodzą tanio , szczególnie w porówanianiu do 2TB do tego w komputerze w pracy montujesz na stałe jeszcze jeden 1.5Tb, i tak samo w domu ustawiasz synchronizacje z dyskiem w macierzy i tylko jeden dysk nosisz. jak dokupisz więcej to też do komputerów tez dokładasz dyski i wtedy składasz na każdym macierz Tylko musiałby mieć w domu i w pracy identyczne kontrolery RAIDowskie - albo chociaż na identycznych chipach żeby to tak działało... Ewentualnie kupujesz zwykły dysk przenośny na E-Sata/Firewire (taka szybkość powinna Ci wystarczyć) i do tego soft do synchronizacji danych z innym (głównym) dyskiem... Dane zostają bezpiecznie w pracy a Ty sobie zabierasz tylko kopie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...