60Dogg Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 Witam. Nie wiem od czego zacząć, aby robić przeźroczyste ikony, bez tła. Wiem, ze robi się takie w formacie .png, ale nie wiem od czego zacząć i w jakim programie. Zależy mi tylko na samych napisach. Mają to być napisy, bez tła. Chciał bym sobie zrobić własny ikony tego typu do rocketdocka: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 Obojętnie jaki program graficzny obslugujący warstwy. Najlepszy będzie darmowy GIMP. Tworzysz napis na nowej warstwie, tą z tłem usuwasz, zapisujesz jako .PNG, voila. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) Możesz zacząć od GIMPa 1. Plik --> nowy 2. W opcjach zaawansowanych przestrzeń kolorów = RGB, wypełnienie = przezroczyste. 3. Wstawiasz napisy (czcionka, rozmiar itp.) 4. Plik --> Zapisz jako 5. W polu "wszystkie obrazy" ustawiasz PNG oraz wybór typu pliku też PNG 6. Zapisz - wybierz spłaszcz obraz, eksportuj i to tyle ;) Edytowane 16 Listopada 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
60Dogg Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) w tym gimpie, to nie da się normalnie pisać, bo krzywo wychodzi i nie w tym miejscu co ja chcę. W paincie jest tak, że jak coś napiszę, i w złym miejscu to jest to mogę se to zaznaczyć i przenieść w inne miejsce, tutaj w gimpie tego się nie da ;/ edit. a tak po za tym pisaniem, żeby to jakos wyglądało, to wszystko działa ;D Edytowane 16 Listopada 2009 przez 60Dogg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) W GIMPie można przenosić tekst. Z przybornika wybierasz tekst. Jak najedziesz kursorem na pole to trzymasz lpm i przenosisz, a że przy okazji otwiera się okienko z tekstem to już inna bajka. w tym gimpie, to nie da się normalnie pisać, bo krzywo wychodziKrzywo? Może taką czcionkę wybrałeś (pochyloną). Edytowane 16 Listopada 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) Jak masz niepotrzebnych kilka tyś zł to mozesz kupic photoshopa... W gimpie z tekstem nie ma zadnych problemów, a tymbardziej nic nie wychodzi krzywo. Edytowane 16 Listopada 2009 przez SGJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...