Skocz do zawartości
Khobar

Instalacja Windows Xp Na Raid

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mam kłopot podczas próby instalacji windows XP na sprzęciku widniejącym w sygnaturce.

Na chwile obecną mam tam windows 7, ale z pewnych względów muszę zainstalować tez Windows xp.

Do rzeczy.

Ściągnąłem ze strony producenta link sterowniki SATA RAID Driver.

Za pomocą nLite zintegrowałem je w trybie textmode (Multiple driver folder-> obydwie wersje x64 i x86) do Windows XP SP3 ( wersja 32bit)

Wypaliłem i pierwszy problem

Przy instalacji, podczas ładowania systemu zostałem uraczony komunikatem :

brak pliku ahcix64.sys

Niby instalowałem wersje 32 to dodałem pliki tylko z folderu \XP64_XP(3.102.1540.25)\x86

Ale nasz klient nasz pan , zintegrowałem również sterowniki z \XP64_XP(3.102.1540.25)\x64

tym razem podczas instalacji otrzymałem komunikat :

plik ahcix64.sys jest uszkodzony

Oczywiście przełączenie kontrolera na IDE odpada ( działający już tam system, dane oraz wydajność)

Czy ktoś może natrafił na podobny problem, albo ma pomysł jak to rozwiązać?

Szukałem po googlach, ale jakoś nie znalazłem odpowiedzi

EDIT: Problem rozwiązany - okazało się że należało dołaczyć tylko sterowniki w wersji x86. Jeżeli dołaczyło się wersje x64(z katalogu x86) pojawiają się problemy opisane wyżej.

Temat do zamknięcia/usunięcia. Za spam przepraszam :)

Edytowane przez Khobar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi