Skocz do zawartości
mateuszm31

Problem Z Botowaniem Ga-ma785gm-us2h

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam płytę główną GA-MA785GM-US2H

http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-ma785gm-us2h_10.html
do tego AMD Athlon II x2 240 AM3.

Problem polega na tym że system długo się botuje :damage_wall: tzn. Jeżeli uruchamiam komputer ponownie/resetuje to pojawia sie napis "trwa ładowanie sytemu windows" i od razu się wczytuje logo i po chwili pojawia sie kursor myszy i system uruchomiony.

A jeżeli wyłączę komputer odłączę zasilanie na parę sekund, to podczas botowania wyskakuje tylko napis "trwa ładowanie sytemu windows" i trzeba czekać około 20-30sec aż zacznie się pojawiać logo windows i po chwili widać kursor i system uruchomiony :blink: i jak uruchomie kompa ponownie/zresetuje to system wczytuje sie bez problemu :unsure:

Niepokoi mnie ten długi loading przy odłączonym zasilaniu (sytuacja jak przy ACC w celu odblokowania rdzenia)

Wszystko w biosie mam na domyślnych, zmieniałem bios z F3 na F5 nic nie pomogło, bawiłem sie w ACC, zmieniałem na Hybrydowe i na all core nic nie pomagało.

Jakaś rada? z góry THx :lol:

ps. konfiguracja:

Gigabyte GA-MA785GM-UD2H (chwilowo bez karty, jadę na integrze)

AMD Athlon II x2 240 AM3 BOX

Samsung SpinPoint F2EG HD502HI (500GB, 5400RPM, 16MB, SATA/300, NCQ)

Chieftec GPS-350EB-101A 350W

Windows 7 na razie wersja RC 7264 x64

Goodram DDR2 Dual Channel 2x1024MB 800MHz CL5.0 BOX

Edytowane przez mateuszm31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem co jest przyczyną problemu, stara nagrywarka ana ide, po odłączeniu jej problem znika

Kombinowałem z native ide i RAID, i myslałem że ten RAID by pomógł gdyż po odłączeniu zasilania i włączeniu system botuje szybko tyle że następuje po nim reset, Przeinstalowałem system myśląc że to pomoże, niby teraz system sie uruchamia na RAIDzie, ale po odłaczeniu zasilania znów to samo :angry:

Zmieniłem gniazdo dysku na sata_4 i teraz jest ok z tym że w biosie mam ustawione że sata_4 widzi jako ide, a chciałbym żeby to był jednak sata, gdyż wtedy dysk szybciej by pracował :sad:

Czy istnieje jakaś możliwość poprawnego działania jednocześnie SATA i IDE ?

Edytowane przez mateuszm31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słabe/uszkodzone sektory na dysku? Przeskanuj dysk przy pomocy programu Victoria. W zdrowym dysku powinny być tylko sektory w kolorze szarym. Zielone to już słabo, a następne kolory wróżą jego uszkodzenie w najbliższym czasie.

Druga opcja to karta sieciowa - masz WiFi? A może duży LAN? Wyłącz/odłącz obie karty sieciowe i zrób kilka restartów kompa w celu sprawdzenia sytuacji.

Trzecia opcja to programy ładowane przy starcie.

Można by zrobić sprzątanie dysku/rejestru i defragmentację dysku. Do tego nie zawadzi log z programu OTL. Na koniec jest jeszcze program Bootvis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instalowałeś stery IDE od Gigabajta? Miałem taki sam problem na poprzedniej płycie i z windowsowymi sterami było ok, ale po zainstalowaniu sterowników IDE z płyty miałem takie same objawy, które opisałeś.

Dla XP jest Bootvis do załatwiania takich problemów, ale pod siódemką chyba nie zadziała.

Edytowane przez USB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słabe/uszkodzone sektory na dysku? Przeskanuj dysk przy pomocy programu Victoria. W zdrowym dysku powinny być tylko sektory w kolorze szarym. Zielone to już słabo, a następne kolory wróżą jego uszkodzenie w najbliższym czasie.

Przeskanuje, ale chyba to nie to podłączałem drugi dysk (sprawny) i sytuacja identyczna

Druga opcja to karta sieciowa - masz WiFi? A może duży LAN? Wyłącz/odłącz obie karty sieciowe i zrób kilka restartów kompa w celu sprawdzenia sytuacji.

wszystko odłączone, wiec odpada

Trzecia opcja to programy ładowane przy starcie.

odpada, świeży Windows 7, instalowałem 3 razy

Można by zrobić sprzątanie dysku/rejestru i defragmentację dysku. Do tego nie zawadzi log z programu OTL. Na koniec jest jeszcze program Bootvis.

loga moge zrobić, a co do Bootvis to nie działa na 7

Instalowałeś stery IDE od Gigabajta? Miałem taki sam problem na poprzedniej płycie i z windowsowymi sterami było ok, ale po zainstalowaniu sterowników IDE z płyty miałem takie same objawy, które opisałeś.

Dla XP jest Bootvis do załatwiania takich problemów, ale pod siódemką chyba nie zadziała.

nie, nic takiego nie instalowałem

Myślę że to może być wina systemu gdyż jest to wersja RC, niedługo spróbuje zainstalować wersje RTM (może to jest przyczyną)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...