Skocz do zawartości
jeycam

Mały, Cichy, Ale Mocny

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym złożyć porządnego PCta, rzecz w tym, że nie w zwykłej obudowie typu "tower". Sprzęt ma stać na biurku (a nie pod!), ładnie wyglądać, a jednocześnie być jak najbardziej uniwersalnym. Nie wiem jak wygląda sprawa z obudowami HTPC, ale chyba nic mocniejszego się tam nie wciśnie? Fajnie by była też możliwość zamontowania dwóch HDD, np. SSD i zwykły HDD. Komputer będzie służył zarówno do gier, pracy, jak i jako Media Center. Mile widziany też tuner TV. Jakieś pomysły na konfigurację, czy to niemożliwe złożyć coś mniejszego o parametrach zwykłego PC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeycam napisał(a):

Sprzęt ma stać na biurku (a nie pod!), ładnie wyglądać

Ja radze ci tak:

1) kupić 6 powierzchni szklanych o wymiarach takich aby płyta główna, zasilacz, chłodzenie wodne i inne komponenty się ładnie zmieściły po złożeniu (szkło oczywiście nie może być zbyt cienkie żeby nie pękło)

2)kupić porządne chłodzenie wodne tak aby chłodziło procesor, karte graficzną, płyte główną i WSZYSTKIE inne komponenty

3)wywiercić w szkłach odpowiednie otwory np. na mocowanie płyty głównej, czy zasilacz

4)zmontować szkła tak aby powstał prostopadłościan (jedno szkło musi się otwierać!)

5)włożyć do środka wszystkie komponenty wraz z chłodzeniem wodnym

6)wedle upodobania zamontować w środku jakieś diody/świcidełka

7)cieszyć się pięknym komputerem

Napęd i dysk możesz umocować na dole obudowy przyklejając je czymś w rodzaju gumy (BROŃ BOŻE DO ŻUCIA)

Według mnie chłodzenie wodne razem ze szkłami i diodami nie powinno przekroczyć 2 000 pln więc zostają ci 4 tys. a za to można mieć porządny komputer. Zobacz komputery z polecanych zestawów.

Ewentualnie jeśli nie chcesz wody w swoim komputerze możesz wyciąć w każdym ze szkieł kwadrat o boku 12 cm i założyć tam wentylatory

Edytowane przez MrMatikm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MrMatikm napisał(a):

Ja radze ci tak:

1) kupić 6 powierzchni szklanych o wymiarach takich aby płyta główna, zasilacz, chłodzenie wodne i inne komponenty się ładnie zmieściły po złożeniu (szkło oczywiście nie może być zbyt cienkie żeby nie pękło)

2)kupić porządne chłodzenie wodne tak aby chłodziło procesor, karte graficzną, płyte główną i WSZYSTKIE inne komponenty

3)wywiercić w szkłach odpowiednie otwory np. na mocowanie płyty głównej, czy zasilacz

4)zmontować szkła tak aby powstał prostopadłościan (jedno szkło musi się otwierać!)

5)włożyć do środka wszystkie komponenty wraz z chłodzeniem wodnym

6)wedle upodobania zamontować w środku jakieś diody/świcidełka

7)cieszyć się pięknym komputerem

Napęd i dysk możesz umocować na dole obudowy przyklejając je czymś w rodzaju gumy (BROŃ BOŻE DO ŻUCIA)

Według mnie chłodzenie wodne razem ze szkłami i diodami nie powinno przekroczyć 2 000 pln więc zostają ci 4 tys. a za to można mieć porządny komputer. Zobacz komputery z polecanych zestawów.

Ewentualnie jeśli nie chcesz wody w swoim komputerze możesz wyciąć w każdym ze szkieł kwadrat o boku 12 cm i założyć tam wentylatory

Pomysł dobry, ale absolutnie nie dam sobie z tym rady. Nie znasz kogoś, kto by się podjął czegoś takiego?;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo mozesz kupić obudowe

Aerocool M40 rev.2 220 pln

do niej komplet wentylatorow + wentylator na chlodzenie

4x Noctua 80x80x25 NF-R8-1800 237,20 pln

Noctua 120x120x25 NF-P12 84,05 pln

chlodzenie + pasta

Scythe Ninja mini rev.B 159 pln

Arcitic Silver 5 25 pln

no i reszta

Corsair 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 XMS3 DHX 369 pln

Gigabyte P55M-UD4 495 pln

Intel Core i5-750 699 pln lub Intel Core i7-860 999 pln

Samsung SH-S223B SATA 110 pln

Samsung 1 TB F3 299 pln

OCZ ModXStream Pro 500W 265 pln

Asus Radeon HD5850 1024MB DDR5 1199 pln

4161,25 pln z i5 lub 4461,25 z i7

nie wiem jaka mozna dac karte tv wiec dam ta z polecanych zestawow

TechniSat SkyStar HD 2 359 pln

razem 4520,25 pln (i5) , 4820,25 pln (i7)

albo mozna zlozyc chlodzenie wodne , bedzie ciszej i zimniej tylko nie wiem gdzie mozna by to upakowac w tej budzie .

ps.moze takie cos jak podal MrMatikm moglby Ci zrobic Maniakalny

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciem napisał(a):

prawdopodobnie kazda karta jedno rdzieniowa powinna wejsc do niej gdyz caly dol jest wolny czyli ok 30 cm , a jaki dokladnie gtx by Cie interesowal ?

Twintech GTX260 Xtreme/Pro. Pewnie wejdzie, myślałem, że może ma ktoś tą obudowę, to powie co tam wsadził :).

Tak sobie myślałem, czy by tam pokrętła głośności dzwięku nie domontować. Jeszcze nie wiem jak to zrobić, pokrętło wiem jakie kupić, tylko nie wiem jak to do kompa podłączyć :).

Edytowane przez qhash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi