Skocz do zawartości
bosd

Padł Nowy Dysk Wd 1.5tb Green

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem kupiłem jakiś tydzień temu dysk WD 1.5TB z serii GREEN w sklepie ESC.pl niestety dysk od samego początku dziwnie działał słychać było niepokojące stukotanie i jak by tarcie wczoraj wieczorem postanowiłem zaszyfrować dysk programem TRUECRYPT 6.3 wszystko było ok do momentu w którym TC zaczął formatować dysk po ok 20minutach pracy programu TC wyskoczył ekran śmierci i komputer samoczynnie się zrestartował nie wiedząc jeszcze że to wina uszkodzonego dysku powtórzyłem cala operacje która zakończyła się w podobny sposób zirytowany dziwnymi odgłosami pracy dysku postanowiłem zrobić skan powierzchni programem Hdtune o to co wykrył program HDtune nagrałem tez ten dziwny stukot który towarzyszył mu od samego początku teraz mam pytanie co dalej dysk wysłać do sklepu w którym go kupiłem czy prosto do serwisu producenta (wie ktoś gdzie jest serwis WD ?

NAGRANIE

Dołączona grafikaDołączona grafika

Edytowane przez bosd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idź z tym do sklepu 2 tygodnie będziesz miał nowy powied,z że ma uszkodzoną głowice i bady jak zapytają co wpisać powiedz, że głowice, działa bez lipy ;)

Twójemu dyskowi narazie to wystarczy zaserwować low levela albo czyszczenie dod'em i będzie śmigał a realokować może jeszcze 131 sektorów także daleko mu do nie sprawności.

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tylko, że te bady to zapewne bady logiczne ;) bo jakby to były fizyczne uszkodzenia to bardzo wątpię czy zdołał byś windę odpalić a jeśli to czy dało by rade użyć HDtune. Po mocnym formacie większość zniknie, jak nie wszystkie. Nie mniej oddaj na gwarancje i powiedz, że głowica i bady a przyjmą :) mógłbyś naprawić we własnym zakresie ale tak naprawdę po co skoro jest gwarka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tylko, że te bady to zapewne bady logiczne ;) bo jakby to były fizyczne uszkodzenia to bardzo wątpię czy zdołał byś windę odpalić a jeśli to czy dało by rade użyć HDtune. Po mocnym formacie większość zniknie, jak nie wszystkie. Nie mniej oddaj na gwarancje i powiedz, że głowica i bady a przyjmą :) mógłbyś naprawić we własnym zakresie ale tak naprawdę po co skoro jest gwarka ;)

to nie jest dysk systemowy był to dysk na którym miałem przechowywać dane filmy muzyka zdjęcia itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi