bosd Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 (edytowane) Witam mam problem kupiłem jakiś tydzień temu dysk WD 1.5TB z serii GREEN w sklepie ESC.pl niestety dysk od samego początku dziwnie działał słychać było niepokojące stukotanie i jak by tarcie wczoraj wieczorem postanowiłem zaszyfrować dysk programem TRUECRYPT 6.3 wszystko było ok do momentu w którym TC zaczął formatować dysk po ok 20minutach pracy programu TC wyskoczył ekran śmierci i komputer samoczynnie się zrestartował nie wiedząc jeszcze że to wina uszkodzonego dysku powtórzyłem cala operacje która zakończyła się w podobny sposób zirytowany dziwnymi odgłosami pracy dysku postanowiłem zrobić skan powierzchni programem Hdtune o to co wykrył program HDtune nagrałem tez ten dziwny stukot który towarzyszył mu od samego początku teraz mam pytanie co dalej dysk wysłać do sklepu w którym go kupiłem czy prosto do serwisu producenta (wie ktoś gdzie jest serwis WD ? NAGRANIE Edytowane 17 Listopada 2009 przez bosd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 (edytowane) Idź z tym do sklepu 2 tygodnie będziesz miał nowy powied,z że ma uszkodzoną głowice i bady jak zapytają co wpisać powiedz, że głowice, działa bez lipy ;) Twójemu dyskowi narazie to wystarczy zaserwować low levela albo czyszczenie dod'em i będzie śmigał a realokować może jeszcze 131 sektorów także daleko mu do nie sprawności. Edytowane 17 Listopada 2009 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Art jak realokuje te 131 to pozostanie jeszcze 914 niestabilnych sektorów, to już jest nie sprawność, poza tym ma masę błędów odczytu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bosd Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 kolega migol21 z forum elektroda.pl stwierdził ze ten dysk nadaje się do wymiany na gwarancje lub na szrot już napisałem do sklepu w tej sprawie czekam na dane do wysyłki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Dokładnie tylko, że te bady to zapewne bady logiczne ;) bo jakby to były fizyczne uszkodzenia to bardzo wątpię czy zdołał byś windę odpalić a jeśli to czy dało by rade użyć HDtune. Po mocnym formacie większość zniknie, jak nie wszystkie. Nie mniej oddaj na gwarancje i powiedz, że głowica i bady a przyjmą :) mógłbyś naprawić we własnym zakresie ale tak naprawdę po co skoro jest gwarka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bosd Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Dokładnie tylko, że te bady to zapewne bady logiczne ;) bo jakby to były fizyczne uszkodzenia to bardzo wątpię czy zdołał byś windę odpalić a jeśli to czy dało by rade użyć HDtune. Po mocnym formacie większość zniknie, jak nie wszystkie. Nie mniej oddaj na gwarancje i powiedz, że głowica i bady a przyjmą :) mógłbyś naprawić we własnym zakresie ale tak naprawdę po co skoro jest gwarka ;)to nie jest dysk systemowy był to dysk na którym miałem przechowywać dane filmy muzyka zdjęcia itd... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bosd Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 Witam dziś dysk wrócił z serwisu zrobiłem skan w MHDD który nie wykazał żadnych problemów smart i test w HDTUNE tez wygląda ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghostman Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 (edytowane) jak widzisz zrobili dokładnie to samo co kolega art zasugerował, kwestia tego czy chciało Ci się czekać. Edytowane 4 Grudnia 2009 przez Ghostman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bosd Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 nie wiem co zrobili ze starym dyskiem bo ten co dostałem jest nowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 jak widzisz zrobili dokładnie to samo co kolega art zasugerował, kwestia tego czy chciało Ci się czekać. Nie widzisz ze to jest nowy dysk ? Ma przepracowane 5godzin... zobacz ile mial poprzedni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 (edytowane) btw: ile ten dysk ma talerzy? Edytowane 6 Grudnia 2009 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 (pewne) zrodlo? to czemu jest tak wolny - 5400 RPM? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...