otherside Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Kupiłem poleasingowy komputer Fujitsu Siemens P320, który wygląda w środku tak: (sorry za jakość zdjęć, ale nie mam nic lepszego, czym możnaby je zrobić) Jak widać, zasilacz umiejscowiony jest nad procesorem, a pomiędzy nimi jest jedyny wentylator w komputerze, 12 cm Delta (idzie do wymiany), zajmuje to miejsce aż do boku obudowy i pod tym wszystkim praktycznie nie ma obiegu powietrza, a ja chciałem tam zamontować kartę graficzną z pasywnym chłodzeniem. Czy wartoby dodać na bok obudowy jakiś wiatrak 92 mm (większy nie wejdzie raczej), żeby dmuchał na grafę? Dalej w prawo nie da się go zamontować, przeszkadza przycisk do otwierania obudowy. I co z dyskami twardymi? Jak widać, są zamontowane dość nietypowo, w plastikowych szynach i też na nie raczej nic nie dmucha - nie będą się grzać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Zależy od grafiki, ale IMO warto. Można też rozważyć zamontowanie cichutkiego wiatraka bezpośrednio na karcie i karmienie go 5V aby nie szalał zbytnio. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...