Camper1992 Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 Witajcie, W niedalekiej przyszłości zamierzam zakupić jakiś router do sieci domowej, i tu jest problem... Mam drukarkę z kartą sieciową, na której są wejścia Local Talk, RJ-45 i BNC. Nie wiem co mam zrobić, bo widziałem routery z print server, ale tylko z wyjściem USB na drukarkę... Chciałbym prosić o radę. Dodam, że w tej sieci byłyby 2 komputery stacjonarne i ewentualnie laptop, a chciałbym móc drukować bez potrzeby ciągłego przełączania drukarki z jednego komputera do drugiego... Proszę więc o pomoc, z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milkman Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 zwykły router da radę. Print serwer jest potrzebny jak ma się drukarkę nie sieciową. Dlaczego? Otóż jeżeli chcemy używać drukarki na kilku komputerach mamy co najmniej 3 opcje: -zwykły router/switch + drukarka sieciowa = wtedy drukarka pełni rolę print serwera i wszyscy są happy -router z print serwerem + drukarka która łączy się z komputerem kablem USB (w tym wypadku drukarkę łączymy kablem USB z routerem) = wtedy router pełni funkcję drukarki sieciowej -zwykły router/switch + obojętnie jaka drukarka + komputer do którego jest podłączona drukarka = udostępniamy drukarkę na tym komputerze, komputer pełni funkcję ,,print serwera" ,lecz żeby inni drukowali komputer udostępniający musi być wlączony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 Jak masz typową drukarkę sieciową z LANem to nie kombinuj, lepiej nie będzie :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...