Skocz do zawartości
Mazder

R9700Pro zaczyna padać?

Rekomendowane odpowiedzi

Coś niedobrego dzieje się z moim Gigabajtem 9700Pro.

Ogladam sobie film w DivX i wszystko gra az do konca. Kiedy otworzylem inny plik z jakims klipem w MPG, na ekranie pojawily sie pionowe, przerywane pasy. Widoczne byly tylko na obszarze nakladki (overlay) i nigdzi indziej.

Pomyslalem sobie, ze karta sie grzeje, albo cos. W obudowie stosunkowo chlodno, pamieci i chip karty nawet sie nie zagrzaly. Reszta takze w normie. Zadnego wycieku z WC nie zanotowalem.

Odpalam kompa, a na ekranie roj czerwonych a pozniej zielonych prostokatow. Zaladowal sie Windows i wszystko po chwili wrocilo do normy. Obejrzalem sobie inny film i nic zlego nie zanotowalem. Niestety pozniej sytuacja sie powtorzyla. Testowo odpalilem jakas gre w D3D i okazalo sie, ze miejscami zanikaja tekstury, albo pojawiaja sie rozne kropki.

Wyciagnalem karte, obejrzalem, wytarlem profilaktycznie kurz i zdjalem Crystal Orba. Dokladni wytarlem srebrna paste, przetarlem wszystko spirytusem i nalozylem ostroznie nowa warstwe. Do tej pory wszystko jest w porzadku, ale boje sie cokolwiek odpalac ;-)

Co to moze byc i czemu? Naczytalem sie, ze Radki sa wrazliwe na kiepskie zasilacze. Posiadam VIPa 350W i jak do tej pory sprawowal sie bez zarzutu (karta zreszta tez). Mam powody do obaw?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No takie objawy, to nic dobrego. Njaprosciej zaniesc tego radka do jakiegos kumpla odpalic i intensywnie potestowac, oczywiscie na standardowych zegarach. Jak sie pokaza artefakty, to radek pewnie jest juz na wykonczeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przelozylem do drugiego kompa i to samo... bedzie trzeba serwisowac.

I tutaj problem - doklejalem radiatorki na pamieci z drugiej strony karty. Czy moga sie do tego przyczepic? Mam to zdejmowac i jakims cudownym sposobem czyscic z Thermopoxa?

Jeszcze niech mi ktos powie, skad takie bajery sie biora. Kurde, karta za 1,5K zl, dobra firma, a tu j** taki ch** wielki :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do radiatorow to sie na 10000000% doczepia i bedziesz mogle se tego radka w .... nos :wink: wlozyc. Niestety nie uznaja Ci reklamacji. A o odklejaniu to bodaj bylo na forum (nie pamietam dobrze).

Co do samej istoty awarii, to odpowiedz jest prosta : Bog jeden wie czemu. Moze miales pecha? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i było bawić się w podkręcanie!

Tak na serio (musiałem to napisać :twisted: ) to na bank dowalą sie do radiatorów i raczej nie przyjmą karty - ingerencja w produkt.

Tak więc trzeba będzi zerwać radiatory, ale chyba pozostaną ślady.

Sprawa raczej niezbyt przyjemna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ze sprawa jest nieprzyjemna, bo na karte wydalem prawie 1,5K zlociszy (skrzetnie zbieranych przez ponad rok)!

Radiatorki odeszly bez problewow, a klej jest dosc "miekki", wiec rozpuszczalnik powinien sobie poradzic. Poza tym przywrocilem karte do oryginalnego stanu (ponownie przykleilem blaszke ochraniajaca rdzen i zalozylem firmowy cooler).

W tej chwili jade na GF256 DDR ;-)

P.S. Trzymajcie za mnie kciuki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...