markom Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 Hej. Moze ktos miytlumacyzc jak to jest z tym dodatkowym zasilaniem przy zewnatrznych dyskach pod USB ? Chce kupic dysk, ale nie chcialbym wkladac 2 usb do kompa. Czy to jest uzalenione od dysku czy od kieszeni ? Czy dysk 500 gb moze dzialac efektywnie tylko przez 1 x USB ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 1xUSB na dane 1XUSB na zasilanie Innej opcji nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markom Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 1xUSB na dane 1XUSB na zasilanie Innej opcji nie ma. No ale bez wzgdledu od obudowy i wielosci dysku ? Czy zawsze musze je podpinac czy jesli nie chce kopiowac danych to wystarczy jedno ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 (edytowane) mam passporta i samsunga w icybox i przy podlaczaniu pod usb2.0 chodza tak jak trzeba przy podlaczeniu przez 1 usb. jak podpinalem je do jakiegos starego lapka z usb1.0 to winda jeczy, ze koncentrator nie mogl dac odpowiedniego napiecia, ale po "resecie portu" dysk zaczyna byc widoczny i dziala, ale duzo wolniej. pewnie jest to zalezne od wersji usb. oczywiscie mowa tu o dyskach 2,5" Edytowane 18 Listopada 2009 przez Niemiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 Nie no na dysk 2,5" wystarczy jedno USB. Sam tak podpinam 2,5" Sigejta w budzie 4Worlda. Sprecyzuj czy mówisz o 3,5" czy 2,5". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 osobiscie nie widzialem kieszeni na dysk 3,5" bez zewnetrznego zasilacza (a w firmie kilka takch znajde) wiec mozna wywnioskowac, ze markom ma na mysli dyski 2,5". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markom Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 faktycznie nie napisalem. oczywiscie chodzi o dysk 2.5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 Wszystkie nowsze 2,5" powinny działać na nowszych komputerkach na 1 porcie ze względu na dość niski pobór prądu. USB dostarcza max 0,5A na port, więc jak łatwo policzyć zasili dyski pobierające 2,5W +/- kilka %. Starsze dyski pobierały więcej i przy nich może się pojawić problem nawet na nowych komputerach. Kiszkę może także powodować kiepski kabel - mający większy opór. Ja mam np dwa kabelki identycznej długości i jak podłączam do tego samego portu, to na 1 dysk hula bez problemu, a na drugim słychać, jak próbuje startować, ale mu nie wychodzi ;) Dysków 3,5" zasilanych z USB z tego, co kojarzę chyba nigdy nie było. Nawet jeśli podłączylibyśmy pod 2xUSB to i tak mamy wydolność koło 5W - czyli załapałby się pod to tylko 1-talerzowy Seagate 500GB LP (średnio 4,29W) ale tylko, gdy udałoby się nam go podłączyć, jak już chodzi, bo podczas rozruchu dysk wciąga prawie 2x tyle. Poza tym brakuje nam jeszcze 12V - przetwornica z USB - np ale to kolejne straty. 4xUSB pewnie dałyby pociągnąć większą ilość modeli (przynajmniej wszystkie greeny), ale czy miałoby to wtedy sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 1xUSB na dane 1XUSB na zasilanie Innej opcji nie ma. KE ? 1xUSB dane + zasilanie 1xUSB zasilanie dodatkowe. Stare dyski wciagały znacznie wiecej pradu na starcie i dlatego potrzeby jest czasami 2 port ( co ciekawe po rozruchu moza go odłaczyc i dysk bedzie działał ) Tak jak stwierdził Elektronek duzo tez zalezy od płyty głównej a nawet czasami kabli do front panelu bo sa cieńkie i napiecie spada ponizej 4.75V ( dolna granica poprawnego działania układów TTL ) To tyle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markom Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 Dobra. To poprosze jeszcze o mala rade. Na co zwrocic uwage podczas kupowania dysku. W gre wchodzi 320 lub 500 gb. Do czego mi on? Glownie do trzymania i korzystania (na nim) z maszyn wirtualnych. Dodam ze w laptopie mam wejscie E-SATA, a to chyba troszke szybsze niz USB :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2009 esata jest sporo szybsze ale nie ma (ja nie widziałem) dysków 2.5" z takim złączem. Poza tym często kiepskie obudowy (3.5") nie mają natywnego esata i osiągają wtedy prędkości USB Z tych na USB polecam bardzo WD Passport. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...