Skocz do zawartości
mrwhoope

Zmiana Kompa +/- 1000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zmierzam zmienić kompa w najbliższym czasie. Komputer ma służyć do codziennych prac , internetu , ale również do grania - lubię gry typu Arma 2, COD MW2 , Grid...Wiem że te pierwsze to wymagające gry, ale maniakiem MHZ, ramów, rozdzielczości i max detali to nie jestem :D

Mam monitor Samusng syncmaster 940nw - 19 cali panoramiczny- jak wspominałem chciałym grać w rozdzielczościach 1280X1024 powiedzmy jak da radę na średnich detalach bez aa i af. Do wydania około 1000 zł. Zakupy będą robione w morele.net (odbiór osobisty bo mam blisko)

A zatem co mam:

Proco - P4 3.0 GHZ prescott s.478

Ram: 2x512gb kingston ddr i 2X1gb a-data ddr

Grafa: Radeon X1650 pro

Mobo: Asrock P4i65pe

Mam napędy DVD i nagrywarka CD- chce to zmienić w na jedną porządną CD/DVD nagrywarkę

Te graty byłyby do zmiany i od razu pytanie za ile mógłym je posprzedawać ( + mam w szafie starą grafe GF FX 5700 le i Celeron 2.4ghz)

Reszta zostaje czyli: obudowa (nie jestem estetą), jakieś wentylatorki, dysk twardy 80 GB SAta Seagate, napęd dyskietek,klawiatura,mycha,monitor wiadomo, zasilacz starego typu bez dodatkowego zasilania pod grafikę - Colorsit 480 W (chyba styknie)

Dodatkowo w cenie chciałbym zmienić chłodzenie proca na jakieś inne- nie chodzi o wyniki pod OC, tylko o względną ciszę, te boxowe co widziałem nowe to mniejsze i gorsze i głośniejsze są chyba niż kiedyś O.o -do 50 zł da rade?

Inne drobiazgi mam- pastę termoprzewodzącą, kabelki....

Aha- raczej narazie nie będe podkręcał niczego (na pewno nie na tym zasilczu a dwa to nie potrzeba mi teraz bo po co)

Zintegrowana grafa na płycie głównej nie jest mi potrzebna.

Mam Windowsa XP Professional 32bit i raczej nie chce go zmieniać

Kompa będe sam składać- zwykłą obudowa będzie "dostosowana" do potrzeb + planuje dołożyć drugi wentylator 12cm do zasilacza

Pytanie czy dysk nie będzie jakoś znacząco zamulał ( w czasie gry, ładowanie gier czy czegoś innego - to mogę poczekać)

Zestaw umyślony przeze mnie: (morele)

Procesor: AMD Athlon II X2 250 (3.0GHz,2MB,65W,AM3, BOX) - 228 zł - a może Phenom II X2? albo athlon II X4 - jakby był sens to bym się szarpnał na któryś z nich...(przy ewentualnej zmianie zasilacza pewnie lub w niedalekiej przyszłości)

Mobo: Płyta główna ASRock M3A785GMH/128M - 282 zł(słabo się znam- doradźcie) :D

Ram: 2GB Goodram 1333mhz DDR3 za 157 zł lub Pamięć OCZ 2GB DDR3 1600 CL8 za 198 zł - co lepsze,szybsze?

Grafa: Karta graficzna HIS HD 4670 IceQ Turbo 512MB GDDR3 - 257 zł - grafa nie potrzebuje dodatkowego zasilania

=ok.967 zł + jeszcze inne tanie chłodzenie i podmiana napędów z dwóch na jeden (ale chyba nie trzeba będzie dopłacać do tej podmiany)

To jest zestaw bez zmiany zasilacza

Chyba by pasowało....

I proszę wyceńcie graty - ja miałbym mozliwość sprzedać je w komisie "na raz"

Proszę o rady

Edytowane przez mrwhoope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw całkiem OK, jak możesz to dołóż do Phenoma II, w grach jest sporo lepszy. Zasilacz zmień od razu, ten Colorsit to wyrób zasilaczopodobny. Na allegro mozna dować dosyć tanio Fortrony i Delty, które wytrzymają znacznie więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie w końcu jak to jest z tymi zasilaczami, czytałem w temacie o nich i w sumie często przewijały się markowe zasilacze które również "nie podołały"...

ten zasilacz jakoś uciąga p4 co lubi żreć watów i do tego grafe która ma dodatkowego zasilanie przez molex, 2 napędy, twardziela, wentylatorki....sam już nie wiem

jeszcze pytanie do wyceny ile na oko mogę wziąźć za to wszsytko w komisie jakimś? ze 450 zł?

a z ramem jak to jest czy 2 GB 1333mhz a 2GB 1600 mhz poczuję róznicę? czy nie ma sensu dla tych 5 % których i tak nie poczuję...?

a zatem taki zestawik wychodzi:(morele)

roco:AMD Athlon II X2 250 LUB Phenom II X2 545

Mobo: Płyta główna ASRock M3A785GMH/128M LUB Płyta główna Gigabyte GA-MA770T-UD3P LUB MSI 770-C45

Ram: 2GB Goodram 1333mhz DDR3 LUB A-Data 2GB 1333mhz DDR

Grafa: Karta graficzna HIS HD 4670 IceQ Turbo 512MB GDDR3 LUB co może jakiś GF 9600 GSO?

Zasilacz: sam jeszcze nie wiem co postanowić

Edytowane przez mrwhoope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komis to może da Ci 200zł a więcej możesz dostać za same pamięci. Jak zależy Ci aby to sprzedać przyzwoicie to musisz sprzedać osobno wszystkie części na allegro. Porób screeny, zdjęcia, wystaw fajne aukcje, możesz nawet od złotówki. Co do cen to www.wyceniarka.pl

edyta: jak chcesz grać w rozdzielczości 1280X1024 na monitorze o rozdzielczości 1440x900 :?:

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zasilaczami jest tak, że warto postawić na porządny, markowy produkt. Korzystanie z zasiłek no-name to większe prawdopodobieństwo, że jeśli zepsuje się zasilacz, spalą się także inne podzespoły. Markowy zasilacz oczywiście też może się zepsuć (w końcu to tylko urządzenie) i pociągnąć za sobą cały sprzęt, ale zazwyczaj awarii ulega jedynie zasilacz.

Także zastanów się czy wolisz wydać teraz kasę na nowy zasilacz, czy liczyć na to, że ze starym wszystko będzie działało, a jeśli się coś stanie kupować nowy komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok przemyslałem sprawę z zasilaczem, to jaki polecacie do tego konfigu, nie będe kręcił a zmieniać też raczej już po zakupie nie będe, tak żeby było akurat jakiś firmowy pewnie z 400 W, jaki model polecacie, w miarę cichy, rozsądna cena ~do 180 zł max. (super jakby były odpinane do tego kable ale to już mniej ważne) , no bo w końcu trzeba coś zamówić :D

Edytowane przez mrwhoope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 180 z odpinanymi kablami raczej nic nie znajdziesz, chyba ,że trafisz na okazję.

~400W z morele.net może coś takiego (co prawda lekko ponad budżet):

http://www.morele.net/zasilacz-corsair-cmpsu-400cxeu-204529/

lub trochę drożej:

http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-bn105-244060/

Oba markowe, dość ciche. Taniej chyba tylko Chieftec'i, ale one są z reguły głośne lub Fortrony.Ale czy pasowałby jakiś Fortron musiałby się ktoś inny wypowiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeszzce sprawa innego chłodzenia na procek, zależy mi jak zwykle na ciszy nawet w czasie pracy, a nie na "osiągach" przy podkręcaniu

http://www.morele.net/cooler-master-vortex...940-am2-134961/ - Cooler Master Vortex 752 775/754/939/940/AM2 może być coś takiego?

Edytowane przez mrwhoope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry ze odkopuję, ale wpadło trochę dodatkowych środków finansowych :D i mogę bardziej zaszaleć i dlatego pytam znowu :D

jak wiadomomo ogranicza mnie monitor 1440 na 900 - i w takich rozdziałkach chciałym gierczyć w Arme 2 jak ktoś zna

oto co zmajstrowałem

Athlon II X3

ASRock M3A770DE

Pamięć Goodram 2GB 1333mhz

Zasilacz Corsair CMPSU-400CXEU

i pozostaje dylemat z grafiką do 310 zł +/-10zł

co lepsze radeon 4730? albo geforce 9600 GT Sapphirre albo Powercolor? Albo Palit 9800 GT albo Zotac 9800 GT? albo doradźcie coś innego proszę :D

Edytowane przez mrwhoope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw ok. HD4730 nie bierz, to kastrat, dasz wyższe AA i zacznie się dusić. Szukaj używanych HD4850 lub HD4830. Ewentualnie jak dorwiesz to HD4770. Szukaj ofert sprzedaży na forach takich jak to i poluj na allegro, bardzo łatwo dorwać w cenie do 300zł. Jak nie to 8800GT używany, jest lepszy niż HD4730.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm z nowych to może się znajdzie 9800GT, a jak nie to jednak HD4730.

Ja bym jednak szukał używanej, zdecydowana większość jest jeszcze na gwarancji więc nie ma żadnego problemu gdyby ewentualnie padła (co jest mało prawdopodobne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi