Skocz do zawartości
PiotrU26

Raid 0 Problem Occured

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam taki problem, w poniedziałek zamontowałem dwa nowiutkie dyski Samsung F3 500gb i skonfigurowałem do pracy w Raid O. Zainstalowałem świeżutka instalkę Windows 7 i niezbyt intensywnie zacząłem korzystać z komputera (2 h dziennie internet + Skype, + 4 h dziennie nowy MW2 :-) )

Wczoraj wieczorem po ściągnięciu jakiegoś update do Windows 7 (automatyczna aktualizacja) po restarcie komputer się dziwnie włączył tzn. nie wszystkie programy się załadowały np. brakowało Steama.

Po kolejnym restarcie zobaczyłem (przed wczytaniem Windowsa) informację z kontrolera macierzy że na jednym dysku wystąpił problem (na czerwono).

Po chwili załadował się Windows i wszystko było ok, oprócz informacji że wystąpił problem z macierzą Raid i zalecenie zrobienia szybkiego backupu. Ponieważ nie mam na tych dyskach nic ważnego chwilowo to zignorowałem i pograłem w MW2. Nie było w tym czasie żadnych problemów, potem jeszcze poszperałem w internecie a na koniec zrobiłem pełny skan dysku z automatyczną naprawą błędów i poszedłem spać (nie czekałem na koniec testu bo trwa chwilę).

Rano sprawdziłem ze Windows załadował się poprawnie, nie było żadnych dodatkowych komunikatów o błędach oprócz małej ikonki przy zegarku informującej o błędzie w macierzy Raid.

Po tym przydługim opisie pytanie co mam zrobić?

- format i ustawienie nowej macierzy?

- jakieś inne propozycje oszczędzające mi ponownej instalacji?

Jak sprawdzić czy żaden dysk nie jest uszkodzony fizycznie?

Poprzednio na tym samym komputerze i płycie (Asus P5Q Pro) miałem Raida na dwóch Seagetach i nie miałem podobnych problemów.

Pozdrawiam

P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź kable sata oraz podające napięcie na dysk, nawet podmień je.

Potem zostaje rozmacierzyć raid i sprawdzić SMART.

To rzeczywiście może być problem. Ciężko było upchnąć wszystkie kabelki.

Czy po sprawdzeniu/podmianie kabli także konieczna jest reinstalacja Windy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest konieczna. W razie braku poprawy z innym kablem kombinuj też z przekładaniem do różnych gniazd sata. Jak nie masz nic ważnego na dyskach to możesz ustawic macierz od nowa, ale najpierw usuń ją i sprawdż dyski osobno czy nie ma problemów z którymś z nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw sprawdź S.M.A.R.T.'y obu dysków. Nie odczytasz ich podczas pracy w macierzy. Musisz sobie ściągnąć mHDD, wypalić na płycie. W BIOS'ie przełączasz tryb pracy na emulacje IDE. Następnie uruchamiasz komputer z tej płyty i odczytujesz S.M.A.R.T.y obu dysków (możesz też dla pewności przeskanować powierzchnie). Jeżeli wszystko jest ok to z powrotem ustawiasz w BIOS'ie tryb RAID, uruchamiasz system, wchodzisz do konsoli macierzy (zmień widok na zaawansowany), klikasz na dyski na których są błędy PPM i wybierasz "oznacz jako normalny". Czasami się tak zdarza (u mnie np. podczas pełnego formatu), że kontroler błędnie sygnalizuje nieprawidłowości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi