Skocz do zawartości
Gość stinkycs

2 Kompy 1 Router Problem ;/

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam interntet z kablówki 2mb z modemem Motorola :) który jest podłączony do Routera D-Link DI-524 mam do routera podłączone 2 komputery poprzez WiFi pierwszy to:

Dell Studio 2.4GHZ, 4GB RAM, Dysk 500 GB itd System Windows 7 64bit drugi to tez Dell tyle ze staruszek 1.5 GHZ RAM 256 Karta WiFi D-Link Air system Windows XP.

Problem polega na tym ze jak mam wyłaczony 1 komp wszystko na drugim w miare chodzi lecz gdy wlacze go na drugim odrazu net muli nawet sie rozlacza pobiera adres sieciowy od nowa itd. Tez nie zawsze chodzi na tym 2 kompie raz sie laczy bez problemow raz nie chce.

Teraz moje pytanie czego moze byc to wina ?

Z gory dzieki za odpowiedzi i rady.

Edytowane przez stinkycs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to zrobic :) ale nawet jak drugi komp jest wylaczony to na tym slabszym polaczenie sie zrywa zatrzymuje na chwile itd a odleglosc od routera to niespelna 10 metrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nigdy nie biegałem z laptopem po domu żeby sprawdzić jaki zasięg ma mój router TP Link TD-W8910g/antena w laptopie. Z tego co widze to twój dlink ma krótszą antenkę niż ta która ja dostałem z tplinkiem. To 10m to niedużo, ale mimo wszystko trzeba podejść z laptopem do routera i sprawdzić jak zmienia się siła sygnału i w razie czego kupić mocniejsza antenę do routera.

Zobacz w szczegółach połączenia karty sieciowej jaki numer ip, maske, brame i dns, dostaje komputer i po prostu ręcznie przepisz to we właściwościach karty sieciowej dla protokołu internetowego TCP/IPv4.

Parę pomocnych linków w konfiguracji:

http://www.vista.pl/porady/161_konfiguracj...dows_vista.html

http://www.centrumxp.pl/WindowsXP/1294,1,K...nie_TCP_IP.aspx

Edytowane przez mg147

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi