Gość stinkycs Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2009 (edytowane) Witam! Posiadam interntet z kablówki 2mb z modemem Motorola :) który jest podłączony do Routera D-Link DI-524 mam do routera podłączone 2 komputery poprzez WiFi pierwszy to: Dell Studio 2.4GHZ, 4GB RAM, Dysk 500 GB itd System Windows 7 64bit drugi to tez Dell tyle ze staruszek 1.5 GHZ RAM 256 Karta WiFi D-Link Air system Windows XP. Problem polega na tym ze jak mam wyłaczony 1 komp wszystko na drugim w miare chodzi lecz gdy wlacze go na drugim odrazu net muli nawet sie rozlacza pobiera adres sieciowy od nowa itd. Tez nie zawsze chodzi na tym 2 kompie raz sie laczy bez problemow raz nie chce. Teraz moje pytanie czego moze byc to wina ? Z gory dzieki za odpowiedzi i rady. Edytowane 21 Listopada 2009 przez stinkycs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mg147 Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2009 Moja rada to ręcznie skonfigurować połączenie sieciowe na komputerach, tak żeby dhcp nie musiało im go przypisywać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stinkycs Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2009 Jak to zrobic :) ale nawet jak drugi komp jest wylaczony to na tym slabszym polaczenie sie zrywa zatrzymuje na chwile itd a odleglosc od routera to niespelna 10 metrow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mg147 Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2009 (edytowane) Jakoś nigdy nie biegałem z laptopem po domu żeby sprawdzić jaki zasięg ma mój router TP Link TD-W8910g/antena w laptopie. Z tego co widze to twój dlink ma krótszą antenkę niż ta która ja dostałem z tplinkiem. To 10m to niedużo, ale mimo wszystko trzeba podejść z laptopem do routera i sprawdzić jak zmienia się siła sygnału i w razie czego kupić mocniejsza antenę do routera. Zobacz w szczegółach połączenia karty sieciowej jaki numer ip, maske, brame i dns, dostaje komputer i po prostu ręcznie przepisz to we właściwościach karty sieciowej dla protokołu internetowego TCP/IPv4. Parę pomocnych linków w konfiguracji: http://www.vista.pl/porady/161_konfiguracj...dows_vista.html http://www.centrumxp.pl/WindowsXP/1294,1,K...nie_TCP_IP.aspx Edytowane 21 Listopada 2009 przez mg147 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...