Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam samsunga 500gb f3eg i zaczelo brakowac mi miejsca. Mysle i zakupie dodatkowego dysku ale nie wiem co najlepiej zrobic czy dokupic drugi taki sam czy moze f3eg 7200 i postawic na nim system, czy moze kupic jakis jeszcze pojemniejszy. Dodam ze oddzielnie mam 500gb na usb wiec bedzie kopia zapasowa tak czy inaczej, ale nie wiem jak z ta awaryjnoscia raid0 jest wreszcie?

Pozdrawiam

ps Przy skladaniu kompa byla dla mnie wazna cisza i ten f3eg spelnia swoje zadanie - jest cichy. Jak bedzie z poziomem glosnosci jak doloze drugi taki sam albo 7200rpm?

Edytowane przez b4rt3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem musisz jakiegoś ciszofila znaleźć, dla mnie zarówno Samsung F1 jak i WD AAKS są ciche.

+1 i caly czas zastanawiam sie o co chodzi z wibracjami przy AAKS, czy o co chodzi z piskiem przy F1. Moje siedza w pancernym szefie w szynach i ani to wibruje, ani to piszczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze kupic samsung f3 1tb 7200, tylko tam siedza 2 talerze to bedzie chyba jeszcze glosniej?

narazie mam f3eg 500gb i nie wiem czy kupic:

-f3eg 500gb (wtedy moglby byc raid0)

-f3 500gb i na nim postawic system

-f3 1tb 7200(5400 chyba nie ma?) i na nim postawic system-bo miejsca mi ciagle brakuje

edit:prosze o jakas szybka rade bo chcialbym kupic w tym tyg.

pozdro

Edytowane przez b4rt3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raid 0 z dwóch 5400? Nie wiem czemu miałoby to służyć. Cichy 7200 na system najlepiej.

Popatrz na tabele http://www.silentpcreview.com/article992-page6.html

Moim zdaniem najlepszym kompromisem będzie WD GreenPower 1TB WD10EADS

http://www.tomshardware.com/reviews/green-...1tb,2078-8.html

Bardzo niski czas dostępu jak na 5400 a bardzo cichy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuję zakup 500gb, najlepiej 1-talerzowca. Na forum i ogólnie na necie naczytałem się sporo złego o seagate (czy wszystkie serie mają tendencje do sypania się, nawet ST3500418AS ? ), że padają i w ogóle. Myślałem o samsungu f3, wersji 5400, ale nie polecają tego na dysk systemowy, jako, że u mnie będzie jeden dysk - raczej. Mam obecnie st3808110as (8mb, 7200) i nie wiem, czy zostawić go na systemowy i dokupić jakiś 500gb na magazyn, czy po prostu zostawić jeden dysk - ku tej opcji bym się skłaniał. Nie posiadam pliku wymiany, więc chyba jakoś zbytnio mi to nie będzie przeszkadzać.

A więc co wybrać, Samsung HD502HJ (16mb), WD5000AAKS (16mb), WD5000AADS (32mb) ?

Różnica między 16 a 32mb jest mocno zauważalna ?

Priorytetem jest dla mnie cisza>wydajność, więc co polecacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi