Skocz do zawartości
marwal

Dysk Przenośny - Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ma uniwersalną "przejściówkę" ATA / mini ATA / SATA na usb. Ostatnio kupiłem dysk 2,5" SATA Seabate 40gb. Problem polega na tym że gdy podepnę go w ten sposób to zaczyna on dziwnie pipczyć zamiast się obracać. Po podpięci do oryginalnego zasilania z zestawu działa prawidłowo i w obudowie PC również. A ja chciałbym aby on działał poprzez zasilanie go tylko za pomocą usb, bo ma służyć jako dysk przenośny. i jeszcze jedno według nalepki na dysku powinien być zasilany +5V 0,487A, choć nie wiem jaki ma pobór podczas rozruchu (bo ten raczej nie jest).

pozdrawiam i czekam na pomoc

a może coś takiego zastosować. tylko przed kupnem wolałbym mieć pewność że to zadziała. No chyba że ktoś wie jak taką przejściówkę zrobić własnoręcznie- kable z odpowiednią wtyką mam, ale co z czym połączyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobny temat był poruszany kilka tematów temu... Brakuje mu papu... ( w czasie staru dysk łyka wiecej niz 0.487A ) własnie stare dyski maja czesto problem z startem.

Do tego jeszcze 1 sprawa dyski sata potrzebuja 3.3V... moja obudowa posiada w srodku stabilizator na 3.3V.. moze ta przejsciowka ma cos w sobie ...

Podłaczenie na 2xUSB czesto likwiduje problem niedomagania prądowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobny temat był poruszany kilka tematów temu... Brakuje mu papu... ( w czasie staru dysk łyka wiecej niz 0.487A ) własnie stare dyski maja czesto problem z startem.

Do tego jeszcze 1 sprawa dyski sata potrzebuja 3.3V... moja obudowa posiada w srodku stabilizator na 3.3V.. moze ta przejsciowka ma cos w sobie ...

Podłaczenie na 2xUSB czesto likwiduje problem niedomagania prądowego.

ma 100% potrzebują 5V, a problem już częściowo rozwiązałem podłączyłem dwa gniazda i już dysk sie obraca ale nadal coś nie stabilnie działa - chyba wiem czego to przyczyna, bo nie podczepiłem przewodu tego otaczającego żyły w kablu USB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi