marwal Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2009 Witam Ma uniwersalną "przejściówkę" ATA / mini ATA / SATA na usb. Ostatnio kupiłem dysk 2,5" SATA Seabate 40gb. Problem polega na tym że gdy podepnę go w ten sposób to zaczyna on dziwnie pipczyć zamiast się obracać. Po podpięci do oryginalnego zasilania z zestawu działa prawidłowo i w obudowie PC również. A ja chciałbym aby on działał poprzez zasilanie go tylko za pomocą usb, bo ma służyć jako dysk przenośny. i jeszcze jedno według nalepki na dysku powinien być zasilany +5V 0,487A, choć nie wiem jaki ma pobór podczas rozruchu (bo ten raczej nie jest). pozdrawiam i czekam na pomoc a może coś takiego zastosować. tylko przed kupnem wolałbym mieć pewność że to zadziała. No chyba że ktoś wie jak taką przejściówkę zrobić własnoręcznie- kable z odpowiednią wtyką mam, ale co z czym połączyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Podobny temat był poruszany kilka tematów temu... Brakuje mu papu... ( w czasie staru dysk łyka wiecej niz 0.487A ) własnie stare dyski maja czesto problem z startem. Do tego jeszcze 1 sprawa dyski sata potrzebuja 3.3V... moja obudowa posiada w srodku stabilizator na 3.3V.. moze ta przejsciowka ma cos w sobie ... Podłaczenie na 2xUSB czesto likwiduje problem niedomagania prądowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marwal Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Podobny temat był poruszany kilka tematów temu... Brakuje mu papu... ( w czasie staru dysk łyka wiecej niz 0.487A ) własnie stare dyski maja czesto problem z startem. Do tego jeszcze 1 sprawa dyski sata potrzebuja 3.3V... moja obudowa posiada w srodku stabilizator na 3.3V.. moze ta przejsciowka ma cos w sobie ... Podłaczenie na 2xUSB czesto likwiduje problem niedomagania prądowego. ma 100% potrzebują 5V, a problem już częściowo rozwiązałem podłączyłem dwa gniazda i już dysk sie obraca ale nadal coś nie stabilnie działa - chyba wiem czego to przyczyna, bo nie podczepiłem przewodu tego otaczającego żyły w kablu USB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...