kwi14 Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2009 (edytowane) Mam problem. Napisałem program do uzupełniania macierzy o dowolnej liczbie kolumn i wierszy. Teraz musze jeszcze dopisac do tego kod który będzie liczył sume w wierszach i kolumnach i nie ma pomysłu. Mam nadzieję że ten kod jest poprawny. Prosze o pomoc. #include<stdio.h> int main() { int i,k,n,m; char tab[20][20][20]; printf("Podaj liczbe kolumn\n"); scanf("%d",&n); printf("Podaj liczbe wierszy\n"); scanf("%d",&m); for(i=0;i<n;i++) { for(k=0;k<m;k++) { printf("Podaj elementy tablic\n"); scanf("%s", tab[k]); } } for(i=0;i<n;i++) { for(k=0;k<m;k++) { printf("%s.",tab[k]); } } return 0; } Edytowane 21 Listopada 2009 przez kwi14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr__y Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 pomyliłeś forum z kompilatorem. Nie prościej to odpalić i sprawdzić czy działa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwi14 Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 Kod działa tylko nie wiem jak zapisac dlaszą część kodu która będzie sumować elementy w wierszach i kolumnach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr__y Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 Kod działa tylko nie wiem jak zapisac dlaszą część kodu która będzie sumować elementy w wierszach i kolumnach.Pisane z głowy więc powinno (nie musi) działać. Trzeba uzupełnić deklaracje tablic wiersze i kolumny (które zawierają odpowiednie sumy). Pewnie można to zrobić optymalniej, ale to chyba nie jest takie istotne. for(i=0;i<n;i++) {wiersze[i] = 0;for(j=0;j<m;j++) wiersze[i]+=tab[i][j];}for(i=0;j<m;j++) {kolumny[j] = 0;for(i=0;i<n;i++) kolumny[j]+=tab[i][j];} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...