Skocz do zawartości
zapytalnik

Uciety Obraz (i To Nie Malo)

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam problem z obrazem, otoz zaczelo sie to jakis czas temu tylko jak dotad nie przeszkadzalo mi, a mianowicie w niektorych momentach (np podczas ladowania sie systemu, kiedy to pokazuje sie logo GIGABYTE albo jak laduje sie xp (logo xp i ten pasek pod nim przesuwajacy sie z lewa na prawo:P) to caly obraz jest przesuniety w lewa strone a z prawej mam czarny pasek na szerokosc 8cm.

Oczywiscie podczas ladowania sie systemu w niczym mi ten blad nie przeszkadza ale przesuniety obraz zdarza sie rowniez podczas grania, np w mirror's edge (dosyc nowa gra) pokazal sie ów problem, ale chwile sie pobawilem rozdzielczoscia w grze i po klopocie, lecz schody zaczynaja sie gdy mam ochote walnac meczyka w starcrafta (napewno wielu z was o nim slyszalo ;D). Gra jest na tyle stara ze nie ma wbudowanej opcji zmiany rozdzielczosci, a zmienianie rozdzialki w windowsie NIC nie daje. 8cm czarnego paska z prawej strony potrafi wkur***. Moze jescze sprezycuje ze obraz nie jest scisniety z powodu tego czarnego paska, on jest po prostu caly przesuniety w lewo, takze 8cm z lewej strony jest poza ekranem ... fajnie :E. Przesuniecie obrazu w prawa strone poprzez menu z monitora nic nie daje, zainstalowalem nowe sterowniki do karty graficznej - nic ... przeinstalowalem system - dalej nic. Dodam na koniec ze gra dzialala bez problemow przez dobyrch pare miesiecy, pamietam ze po zainstalowaniu gry Prototype dopiero wtedy pojawil sie problem, ale ow gre juz dawno odinstalowalem a problem pozostal (moze to byl tylko zbieg okolicznosci ... nie wiem). Tak czy owak jezeli ktos z was wie jak mi pomoc to nie krepujcie sie i piszcie ^^.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG! Żeby już sobie nie potrafić ustawić monitora... :mur:

Ustaw ręcznie obraz przez menu monitora. To naprawdę nie jest trudne i nie trzeba do tego pisać tematu na forum.

Przeciez on nie pisal ze problem wystepuje 24/7 tylko w okreslonych sytuacjach. Mi to bardziej wyglada na problemy z vsync...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG! Żeby już sobie nie potrafić ustawić monitora... :mur:

Ustaw ręcznie obraz przez menu monitora. To naprawdę nie jest trudne i nie trzeba do tego pisać tematu na forum.

jezeli mowisz o tej opcji do przesuniecia obrazu w prawa strone to juz to robilem i dziala, tyko ze do pewnego momentu

jak ja mam 8cm czarnego paska po prawej stronie to nawet jak przesune na maxa w prawa strone caly obraz to wciaz zostaje jakies ~4cm, takze 4cm z lewej strony wciaz jest uciete ... ale NAWET jakby sie udalo mi przesunac obraz na tyle aby ow pasek zniknal to i tak nie mialo by to sensu .... za kazdym razem wlaczajac star crafta musialbym przesuwac caly obraz, a jak bym chcial co kolwiek innego zrobic (polazic po necie, obejrzec film, albo nawet po windowsie pochodzic, CO KOLWIEK) to spowrotem musze przesuwac w lewa strone, i tak w kolko? bez sensu ...

A jak ten monitor jest podlaczony?

co masz na mysli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez on nie pisal ze problem wystepuje 24/7 tylko w okreslonych sytuacjach. Mi to bardziej wyglada na problemy z vsync...

Nie w określonych sytuacjach, a przy określonych ustawieniach monitora - rozdzielczość i odświeżanie. To jest normalne. Monitory Samsung posiadają przycisk "Auto", który dostosowuje obraz. W przypadku innych monitorów trzeba bawić się ręcznie. CRT też tak miały - nic nowego. Tyle, że w nich przeważnie ustawiało się pod 1024x768@100Hz (lub @85Hz) i było git, bo innych rozdzielczości raczej mało kto używał.

Dla każdej rozdzielczości/odświeżania trzeba odpowiednio ustawić monitor. Zwykle robią to jeszcze podczas testów u producenta. Jednak przy obecnych cięciach budżetów nie ma na to czasu/ludzi.

jezeli mowisz o tej opcji do przesuniecia obrazu w prawa strone to juz to robilem i dziala, tyko ze do pewnego momentu

jak ja mam 8cm czarnego paska po prawej stronie to nawet jak przesune na maxa w prawa strone caly obraz to wciaz zostaje jakies ~4cm, takze 4cm z lewej strony wciaz jest uciete ... ale NAWET jakby sie udalo mi przesunac obraz na tyle aby ow pasek zniknal to i tak nie mialo by to sensu .... za kazdym razem wlaczajac star crafta musialbym przesuwac caly obraz, a jak bym chcial co kolwiek innego zrobic (polazic po necie, obejrzec film, albo nawet po windowsie pochodzic, CO KOLWIEK) to spowrotem musze przesuwac w lewa strone, i tak w kolko? bez sensu ...

No to już dziwne. Monitor powinien zapamiętywać ustawienia przesunięcia/zoom dla każdej rozdzielczości i parametrów.

Jeszcze jedno: Weź pod uwagę, że to monitor panoramiczny. Natomiast starsze gry nie posiadają ustawień rozdzielczości pod panoramy, bo ich wtedy nie było. A masz przełącznik "Wide" na obudowie? Jeśli masz, to spróbuj z niego skorzystać.

No i oczywiste jest, że przełączanie rozdzielczości w Windows nic nie da. Ono dotyczy jedynie pulpitu. Każda gra startuje pod DirectX/Open GL i sama ustawia sobie rozdzielczość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie w określonych sytuacjach, a przy określonych ustawieniach monitora - rozdzielczość i odświeżanie. To jest normalne. Monitory Samsung posiadają przycisk "Auto", który dostosowuje obraz. W przypadku innych monitorów trzeba bawić się ręcznie. CRT też tak miały - nic nowego. Tyle, że w nich przeważnie ustawiało się pod 1024x768@100Hz (lub @85Hz) i było git, bo innych rozdzielczości raczej mało kto używał.

Dla każdej rozdzielczości/odświeżania trzeba odpowiednio ustawić monitor. Zwykle robią to jeszcze podczas testów u producenta. Jednak przy obecnych cięciach budżetów nie ma na to czasu/ludzi.

No to już dziwne. Monitor powinien zapamiętywać ustawienia przesunięcia/zoom dla każdej rozdzielczości i parametrów.

Jeszcze jedno: Weź pod uwagę, że to monitor panoramiczny. Natomiast starsze gry nie posiadają ustawień rozdzielczości pod panoramy, bo ich wtedy nie było. A masz przełącznik "Wide" na obudowie? Jeśli masz, to spróbuj z niego skorzystać.

No i oczywiste jest, że przełączanie rozdzielczości w Windows nic nie da. Ono dotyczy jedynie pulpitu. Każda gra startuje pod DirectX/Open GL i sama ustawia sobie rozdzielczość.

ow przelacznika moj monitor nie posiada

Natomiast starsze gry nie posiadają ustawień rozdzielczości pod panoramy, bo ich wtedy nie było

tak jak juz pisalem, starcraft dzialal dobrze od samego poczatku (cos kolo roku), dopiero z 2 miesiace temu zauwazylem ten przesuniety obraz podczas ladowania sie systemu, ale nie zauwazylem tego bledu nigdzie indziej (akurat mialem przerwe w graniu bo bylem strasznie zajety innymi obowiazkami) i dopiero niedawno chcialem sobie pyknac meczyka w sc, odpalam gre a tu zonk ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co w tym czasie zmieniałeś w kompie? Nowy system? Aktualizacje? Service Pack? Inne poprawki? Nowe sterowniki?

no wlasnie o to chodzi ze nic, kompletnie nic, zadnych aktualizacji nie robilem, nie przeinstalowywalem systemu wczesniej (zrobilem to wczoraj ale o tym juz pisalem ;P), sp ciagle ten tam, ze sterownikami sie nie bawilem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi