Skocz do zawartości
Gość

Komputer Nie Działa, Wybiórcze Błędy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z kompem. Zaczęło się od bluescreena 0x0A. Zresetowałem kompa, pojawił się jakiś błąd z BIOSem chyba. Zresetowałem kompa, i nic się nie włączało, za to paliła się cały czas czerwona dioda od dysku. I generalnie teraz cały czas jest właśnie ta paląca się dioda.

Od czasu do czasu uda się, że dioda się nie pali, wtedy czasem pokaże się trochę testu POST, czasem jakiś pisk wyda bios (AMI BIOS 1 lub 3 piski). Generalnie próbowałem odłączać dyski, RAM, podłączyłem inny zasilacz, wyjąłem baterię od BIOSu, nic nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarzucasz mi że nie szukałem, a sam nie przeczytałeś chyba, bo napisałem, że sprawdzałem z innym zasilaczem.

Nic nie podkręcałem, nie instalowałem nowego, to nie wirusy, skoro przy odłączonym dysku raz się pokazuje ekran test POST a raz nie.

Płyta główna, no to może mieć sens, tylko jak to sprawdzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentium 4 3GHz, GeForce 7600GS, 1GB TwinMos RAM, Zasilacz ESP-300ATXSP4

Płyta główna + ram + proc + grafa + clear bios = dalej to samo, nie uruchamia się, tylko świeci czerwona dioda od dysku (zielona zresztą też).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zasilacz taki sobie, jeśli chodzi o ten zestaw. Sprawdź na jakimś Chieftecu, ModeComie (MC) lub czymkolwiek innym markowym.

2. Palenie się oby diod oznaczać może:

- problem z zasilaniem dysku (kabel, zasilacz, wtyczka)

- problem z taśmą danych (dociśnij, wymień na inną)

- problem ze zworkami (sprawdź ich ustawienie)

- podpięte na taśmie uszkodzone urządzenie (dysk może być ok, ale napęd jest walnięty)

- uszkodzenie dysku

3. Clear CMOS robiony bateryjką czy zworką? Dostałeś po nim komunikat "Checksum Error"? To właśnie oznaka prawidłowo zresetowanych ustawień bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Palenie się oby diod oznaczać może:

- problem z zasilaniem dysku (kabel, zasilacz, wtyczka)

- problem z taśmą danych (dociśnij, wymień na inną)

- problem ze zworkami (sprawdź ich ustawienie)

- podpięte na taśmie uszkodzone urządzenie (dysk może być ok, ale napęd jest walnięty)

- uszkodzenie dysku

3. Clear CMOS robiony bateryjką czy zworką? Dostałeś po nim komunikat "Checksum Error"? To właśnie oznaka prawidłowo zresetowanych ustawień bios.

2.2 wszystkie odłączone

2.4 wszystkie napędy/dyski odłączone

2.5 j.w

3. i bateryjką i zworką, nie dostałem komunikatu, bo nic się nie wyświetla w ogóle

Nie za bardzo mam możliwość sprawdzenia na jeszcze innym zasilaczu, chociaż ten do tej pory (3-4 lata) działał ok, chociaż ostatnio zaczął mu sie wyłączać wentylator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurzu nie ma, taśm też żadnych nie ma, wychodzi że faktycznie płyta główna kopnęła w kalendarz.

Na płycie nie ma też napuchniętych kondensatorów.

Płyta ASUS P4V800-X.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej to tak:

Wymieniłem jeszcze na drugi procesor - o dziwo przy odpaleniu zaczęło piszczeć o RAM. Poskładałem trochę, odpaliłem - poszło, wszystko ok. Na próbę wymieniłem znowu na pierwszy - z początku było ok, tak samo się odpaliło. Dopiero jak chciałem w BIOSie zmienic godzinę to znowu się uwaliło. Znowu włożyłem drugi proc i działa, więc wychodzi na to że to wina proca.

Jeszcze spróbuję teraz zmienić ustawienia w BIOSIE, zobacze czy wszystko ok, czy tylko fartem mi się udało.

Edit: udało się, wszystko działa, poza tym że stary proc rzęzi :P

Edit2: znowu jednak źle, BSODY 0x50, 0x0A, 0xC2

Edit3: udało mi się zrobić memtest, wywala błędy http://img260.imageshack.us/g/sdc15646.jpg/

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak dotąd nigdzie nie wyczytałem, abyś testował na innym zasilaczu. Zacznij od niego!

2. Jeśli na jednej kości przy automatycznych ustawieniach pamięci wali błędami, to albo zasilacz nie wyrabia, albo pamięć jest walnięta. Ostatecznie płyta.

3. Sprawdź pamięci w innym kompie i sprawdź kompa na innych pamięciach.

4. Zobacz na stronie producenta, czy ta płyta obsługuje te pamięci.

5. Poczytaj w temacie o płycie, czy nie trzeba jakoś specjalnie ich ustawiać (np. podniesienie napięcia), aby działały stabilnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAM sprawdzony na innych kompach i jest ok

Wsadziłem inna płytę główną (Asus P4P800VM/S). W trakcie montowania i testowania zauważyłem, że problemem jest PC Speaker, gdy go nie podłączam, komp się uruchamia. Poza tym chyba ten Pentium 4 jest uszkodzony, bo z nim jednak nie startuje.

Także teraz zmiany w konfiguracji to ww płyta główna, procek Celeron 2,6GHz, odłączony PC Speaker. Dzieki temu, przechodzi przez POST dopiero potem wywala 0x7B ale to chyba spowodowane niezgodnością sprzętu z tym co jest zainstalowane (nie przeinstalowywałem Windowsa)?

Edit: instalacja naprawcza i chyba wszystko jest ok.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi