miskieusz Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Witam, Tak przeglądam forum to oraz googla w poszukiwaniu czegoś ciekawego. Rozważam zmianę mojego BenQ FP91GP na cos trochę większego i przystosowanego do panoramicznej wizji. Moim problemem jest pytanie: Czy istnieje jakiś naprawdę dobry monitor 23-24'' w cenie do 1000zł? W czasach kiedy kupowałem benq fp91gp można powiedzieć, że była to perełka czy dzisiaj jest jakiś odpowiednik? Nie ukrywam, że lubię jego matrycę a i z szybkością nigdy nie miałem problemów ale ostatnio stwierdziłem, że przydałaby się panorama i może coś większego. Dlatego rozważam 23-24''. Pozwoliłem sobie przejrzec i poczytać co nieco i obraz wygląda mniej więcej tak: LG W2342T-PF - znajomy ma i sobie chwali. Da rade? / może rodzina 53? Philips 230C1 - widziałem test na digitalversus i nigy nie najgorzej, problem z dostępnością raczej samsung p2370 - nie mam pojęcia ilyama prolie B2309HDS - ktoś na forum polecał samsung sm 2343 bw - j/w coś z serii BenQ G24XX HD ? np g2420hd albo g2311hd? Zastosowanie: ostatno nie gram za dużo ale czasem coś lubię odpalić (Q9300/4gb A-data extreme/hd4850 ). Nie wszystko nowe pójdzie w fullHD więc jak ze skalowaniem? Dodatkowo dużo netu i tekstów itp więc, żeby mi oczy nie wypadały po paru godzinach pracy. Często filmy więc chciałbym coś co będzie miało przyzwoite barwy itp ale oczywiście bez grafiki więc nie musi to być pełna kolorystyka tęczy z przejściami itp. Mogłby mnie ktoś oświecić? Wiem, że temat jakich mało ( sic! ), ale może akurat jest jakaś rynkowa perełka, o której warto pomyśleć:) Z góry dzięki pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 DELL 2209WA na IPS jest taką perełką biorąc pod uwagę wszędobylskie TN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mg147 Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Tak jak ty, też mam 19" na MVA i doszedłem do wniosku, że nie ma co wymieniać do czasu, gdy pojawi się coś na eIPS + podświetlenie LED. Obecnie Dell 2209WA byłby bardzo dobrym rozwiązaniem, ale ma zbyt duży pobór (2, a nawet 3 raz więcej niż mój obecnie). O TN-kach nie myślę , bo monitor mam umieszczony wysoko , a do tego jak oglądam film i podstawiam fotel to siedzę bardzo nisko i kąty w pionie będą problemem. Jeśli tobie to nie przeszkadza to przejrzyj http://www.prad.de/new/monitore/testberichte.html i myśle że będzie kilka monitorów do wyboru min. z ocena "gut". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 mg147 musisz brać pod uwagę jedną kwestię, że TN z reguły zazwyczaj biorą sporo mniej prądu niż monitory na innych matrycach. Ciężko będzie coś znaleźć o podobnym poborze mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 (edytowane) Tak jak ty, też mam 19" na MVA i doszedłem do wniosku, że nie ma co wymieniać do czasu, gdy pojawi się coś na eIPS + podświetlenie LED. Obecnie Dell 2209WA byłby bardzo dobrym rozwiązaniem, ale ma zbyt duży pobór (2, a nawet 3 raz więcej niż mój obecnie). O TN-kach nie myślę , bo monitor mam umieszczony wysoko , a do tego jak oglądam film i podstawiam fotel to siedzę bardzo nisko i kąty w pionie będą problemem. Jeśli tobie to nie przeszkadza to przejrzyj http://www.prad.de/new/monitore/testberichte.html i myśle że będzie kilka monitorów do wyboru min. z ocena "gut".Jeszcze nie tak dawno mieliście CRT które brały 100W i nie marudziliście :twisted: A co do tego DELL to fantazjujesz ... jeśli Twój LCD ciągnie powiedzmy 35W to ten DELL musiałby pociągnąć 70-105W Edytowane 22 Listopada 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mg147 Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 (edytowane) To raczej tylko ten Dell ma minimalny pobór 40W, podobnemu Necowi EA231WMi zaczyna sie już od 17,6W. LG W2220P ja już będzie dostępny i może bardziej przystępny nie powinien być gorszy. Jeszcze nie tak dawno mieliście CRT które brały 100W i nie marudziliście :twisted: A co do tego DELL to fantazjujesz ... jeśli Twój LCD ciągnie powiedzmy 35W to ten DELL musiałby pociągnąć 70-105W Było tak, może nie "nie tak dawno", ale 3 lata temu. Jak włączałem crtka to czasem UPS sie wyłączał bo taki skok poboru był. Wsześniej nie dało się przejść na LCD bo jak pierwszy raz zastanawiałem sie nad kupnem to cena satysfakcjonującego mnie modelu wynosiła 1600zł. Mój LCD ciągnie obecnie 19,2W z gniazdka. Dell 40 przy 0 jasności. Edytowane 22 Listopada 2009 przez mg147 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miskieusz Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Z całym szacunkiem ale z tematu o zakupie monitora wyszedł temat o poborze prądu:p co nie do końca ma dla mnie aż takie znaczenie. Pytam raczej o coś optymalnego pod względem cena-jakość. Co do tego della wszystko fajnie głównie ze względu na to IPS ale hmm wolałbym 23-24'' z fullHD. Tak więc, ponieważ mimo wszystko nie śpieszy mi się z wymianą, może warto poczekać? Jest szansa na jakieś obniżki cen w przeciągu paru miesięcy dla 'fajniejszych' matryc czy raczej cena mówi za jakość? Czy TN jest aż tak straszny w filmach? Co do kątów no bez przesady siedzę na przeciwko monitora a nie pod biurkiem więc no to nie będzie tragedia. Chociaż faktycznie lubię obejrzeć film na łóżku i jest trochę niżej. Czy coś z tych, które wymieniłem jest warte zwrócenia większej uwagi czy lepiej odłożyć zakup jeszcze na jakiś czas? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Mój LCD ciągnie obecnie 19,2W z gniazdka. Dell 40 przy 0 jasności.Na 0 jasności za ciemny to on chyba nie jest ;) ... no i Twój nie ma 22" ? No ale jak tam chcecie ... tylko dla mnie to śmieszne że chwilę temu (3 lata - co to jest?) było 100W i było zupełnie OK a teraz 40W i jest tragedia - LOL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mg147 Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Uparłeś się przy 100W starych crt, moja 17" pobiera 64,0W wyświetlając pulpit. Co do tematu to jeśli kąty ci nie przeszkadzają to bierz LG modele 53 albo BenQ G24xxHD w zależności który bardziej się podoba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 (edytowane) założyłem podobny temat (taki sam przedzial cenowy wielkosc matrycy i zastosowanie ) wybralem cos takiego 24'' Lg Flatron W2453tq-pf 1000zl 24'' Iiyama Prolite E2407hds 1000zl Benq G2420HD 800zl ktory bedzie optymalny za takie pieniadze albo moze sa jakies inne modele ? Bardzo prosze o pomoc Edytowane 22 Listopada 2009 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miskieusz Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 założyłem podobny temat (taki sam przedzial cenowy wielkosc matrycy i zastosowanie ) wybralem cos takiego 24'' Lg Flatron W2453tq-pf 1000zl 24'' Iiyama Prolite E2407hds 1000zl Benq G2420HD 800zl ktory bedzie optymalny za takie pieniadze albo moze sa jakies inne modele ? Bardzo prosze o pomoc Mi osobiście najbardziej by pasował chyba Benq bo lubię tą firmę po doświadczeniach z FP91GP ale znowu na cześć LG przemawia ich kosmiczna gwarancja:) tak więc jestem trochę w kropce póki co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Mi osobiście najbardziej by pasował chyba Benq bo lubię tą firmę po doświadczeniach z FP91GP ale znowu na cześć LG przemawia ich kosmiczna gwarancja:) tak więc jestem trochę w kropce póki co. Tylko że Twój Benq jest na MVA a modele które andrzejs82 polecił są na TN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 to jak myślicie ktory z tych modeli bedzie najlepszy ,czy wszystkie 3 sa podobne i roznice sa tylko w wygladzie bo jesli tak to cena benqa jest rewelacyjna za 800 zl monitor 24 " to naprawde kuszaca propozycja tylko ze jakos testow nie znalazlem benqa za to iyame ma juz calkiem sporo osob i raczej sobie chwala sam juz nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Ale przejść z doskonałej MVA (sam miałem jeszcze pół roku temu FP91GP) na TN to jakby cofnąć się w ewolucji. :D Ja wykosztowałem się na HP L2475w i nie żałuję, a jak do 1000zł to bierz 2209wa, wprawdzie "tylko" 22" ale warte każdej złotówki (a wcale nie trzeba wielkiej ilości tych złotówek na niego wydawać). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 jesli chodzi o mnie to wiem ze dell jest swietny ale to 22 cale a ja potrzebuje 24 cali wiec moze ktos pomoze ktory monitor wybrac 24'' Lg Flatron W2453tq-pf 1000zl 24'' Iiyama Prolite E2407hds 1000zl Benq G2420HD 800zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 jesli chodzi o mnie to wiem ze dell jest swietny ale to 22 cale a ja potrzebuje 24 cali wiec moze ktos pomoze ktory monitor wybrac 24'' Lg Flatron W2453tq-pf 1000zl 24'' Iiyama Prolite E2407hds 1000zl Benq G2420HD 800zl Takie pieniądze ładujesz w bebechy (sygnatura) a monitor chcesz z najniższej półki ... no dziwne (ale oczywiście twoja kasa=twój wybór). Szczególnie że na większym ekranie zmiany barw wywołane kiepskimi kątami (szczególnie TN) są bardziej widoczne. Masz teraz Samsunga 22" ... może posiedź na nim chwile i przesiądź się na HP LP2475 / DELL U2410 lub coś po prostu średniej półki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 andrzejs82 zastanów się nad tym co Kyle pisze, bo chłop mądrze gada. :razz: Najtańszy 24" nie TN to jest Philips 240PW9ES na H-IPS ( ta sama matryca co we wspomnianym Hp i Dell ) oscyluje w granicach 1 700zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 (edytowane) wiem ze dobrze mowi dell to swietny monitor tylko ze mi jest potrzebny 24 calowy do 1000zl wiec wiadomo ze TN tylko ktory z tych trzech co wymienilem bedzie najlepszy albo moze jest jeszcze jakis 24 " do 1000zl model. Kyle monitor nie jest dla mnie tylko dla kolegi ktoremu skladalem kompa i potrzebuje on teraz jakis model 24 calowy do 1000zl max uparl sie na 24 to niech mu bedzie , tylko nie mam pojecia co mu wybrac zeby nie byl rozczarowany sokole oko to tez nie jest wiec TN mu wystarczy, a co do mojego samsunga to nie ma jeszcze jakiejś tragedii ale czekam na cos sensownego z podswietleniem LED na ips jesli takie wyjda (wyglad u mnie tez sie bardzo liczy a ma byc na sciane ) mam nadzieje ze w rozsadnej cenie a filmy i tak ogladam na TV wiec narazie wystarcza. wiec jest ktos kto moze mi jasno powiedziec ktory z tych trzech monitorow bedzie najlepszym zakupem Edytowane 22 Listopada 2009 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miskieusz Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Tylko że Twój Benq jest na MVA a modele które andrzejs82 polecił są na TN. tak tak, wiem że Benq jest MVA spokojnie;p Chodziło mi raczej o to, żeby zmienić go na coś większego najlepiej w fullHD a tu już przy tym budżecie ciężko o nie-TN. Muszę chyba zacząć od tego, żeby podejść do znajomego. Ma w2343t i zobaczyć jak się sprawa przedstawia. Problem w tym, że lubię czasem obejrzeć film leżąc wygodnie. Zobaczymy:) Dzięki za pomysły:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...