Skocz do zawartości
Gość qtrix

Gigabyte Ga-ma790x Ds4 Problem

Rekomendowane odpowiedzi

<_< Witam mam problem z plyta gigabyte ga-ma790x ds4 rev1.0.Problem polega na tym ze jest wszystko podloczone wg instrukcji (konfiguracja jest zgodna z supportem płyty i wszystkie podzespoły sa sprawne poniewaz byly testowane na innym komputerze , wszystkie przewody sa podloczone takze dodatkowe zasilanie atx 12v ) gdy wlaczam komputer sie uruchamia pojawia sie czarny ekran i nic wiecej sie nie dzieje (zaznaczam ze wentylatory sie krecą i dyski dzialaja) nie wiem juz co to moze by (resetowalem juz biosa ale to nic nie daje, przekladalem juz ram , i odpalalem kompa na sucho - czyli bez dyskow, napedu,bez jedej kosci ram, bios jest swiezy bynajmniej tak zapewnial mnie sprzedawca )prosze o pomoc nie wiem co to moze byc nie mam pomyslów

moj konf:

amd Phenom I 8450 x3

kingston 2*2 800mhz

gf 9600gt gigabyte rev.3:0

zasilacz cheftec 450 gps-450AA-101 A

płyta gigabyte ga-ma790x ds4 rev.1:0

seagate baracuda 2*80gb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Który rev. biosu? Biosy powyżej F5 są gorsze i bardziej problemowe. F5 jest super i spokojnie wykrywa poprawnie te phenomy.

2. Jakie kingstony, ewentualnie czy masz mośliwość sprawdzenia płyty z innymi pamięciami. Płyta ma problemy z timingami z SPD, moje kingstony też nie wstają na auto, muszę wstawiać inną kość, ustawiać ręcznie timingi i dopiero wkładać właściwe kości. Jak sprawdzisz i wstanie z innymi pamięciami to daj znać, popatrzę co tam było największym problemem (refresh rate chyba)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem kiedyś taki sam problem jak biosa nie miałem tzn w czasie fleshowania zawiesił mi się komp, po resecie komp był martwy żadnych pisków itp. tylko wiatraki się włączyły wszystkie na 100% obrotów, dopiero zaprogramowanie eeproma naprawiło kompa:)

więc może u ciebie sprzedawca aktualizował biosa do najnowszego i uwalił go, spróbuj odpalić kompa bez pamięci ram i sprawdź czy głośniczek na płycie piszczy, bo jak nie to coś z biosem musi być nie tak, albo płyta główna spalona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn płyta pochodzila 2 dni i jak nadusilem reset to juz byl tylko czarny ekran i to samo co na poczatku, wiec zaa bardzo nie wiem o co chodzi (nic nie robilem z plyta wiec nei wiem czym to jest spowodowane ) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem ten sam przypadek z tym samym modelem mobo, u szwagra w kompie.Na poczatku mialem problem z odpaleniem,pozniej siakies dziwne zwiechy,az w koncu tak jak u Ciebie czarny ekran i trup.Przewertowalem wszystkie graty i nic.W koncu mobo poszlo na wymiane i do dzis nie wiem co mu bylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Który rev. biosu? Biosy powyżej F5 są gorsze i bardziej problemowe. F5 jest super i spokojnie wykrywa poprawnie te phenomy.

2. Jakie kingstony, ewentualnie czy masz mośliwość sprawdzenia płyty z innymi pamięciami. Płyta ma problemy z timingami z SPD, moje kingstony też nie wstają na auto, muszę wstawiać inną kość, ustawiać ręcznie timingi i dopiero wkładać właściwe kości. Jak sprawdzisz i wstanie z innymi pamięciami to daj znać, popatrzę co tam było największym problemem (refresh rate chyba)

Witam!

Dzięki kolego za podpowiedź z biosem. Sam mam podobne problemy kiedyś zamilkł mi komputer (identyczne objawy jak autor postu). Niby wiatraki się kręcą ale lipa. Co prawda inna płyta ale także załadowałem najnowszy bios i używam pamięci ustawionych na SPD w sumie nawet EPP (bo moje A-Data obsługują ten tryb i płyta także ma te nastawy). Wrócę do wcześniejszego biosu może to załatwi problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi