Skocz do zawartości
Norek28

Brak Wykrywania Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem opsiywany kilkukrotnie już, ale jakoś nie umiem się sprecyzować co zrobić...

Rano komputer był włączony normalnie, jak chciałem go włączyć po południu, zaczęło się od tego że bios wgrywał się długo-za długo a po tym pojawił się komunikat Reboot and select preper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key. Próbowalem przepinać kable w dysku, nic nie dało. Spróbowałem coś ruszyć płytką instalacyjną XP, lecz gdy załadowały się te pliki do instalacji pojawił m i się komunikat, że instalator nie znalazł żadnych stacji dysków twardych zainstalowanych w tym komputerze. Patrzyłem do BIOSa, i z tego co widzę to nie wykrywa mi tego dysku twardego... Co można w takiej sytuacji jeszcze zrobić? Skoro nawet formata się nie da? Dysk to Seagate 500 GB na taśmie ATA.

Tutaj zdjęcie z biosu - http://images41.fotosik.pl/225/5f88b5ae4804d15cmed.jpg

Po tym wszystkim, zdecydowałem się na wyciągnięcie twardego. Przemieniałem kable, bo do DVD-romu mam ten sam kabel, i dalej mi nie wykrywało twardziela. Wykręciłem go i tak mi się zdaje że tu coś jest mechanicznie uszkodzone.

http://images49.fotosik.pl/230/d446868065de3650med.jpg

Interesuja mnie te czarne miejsca, na tych jakby płytkach jasnych, tak jakby to było przepalone. Czy jest taka możliwość? Jeśli tak, to tylko serwis zapewne, ale czy dałoby się odzyskać z tego dysku dane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Podaj konfig - płyta, zasilacz (marka, model).

2. Podłącz do innego kompa - jeśli objaw ten sam, to dysk umarł. Nie dalej jak wczoraj identyczny objaw (komp znajomego) na dysku WD800BB. Wyrok: dysk jest martwy - zero drgań, piszczenia, szumów, więc padł na amen. Sprawę ratuje przekładka elektroniki ze sprawnego - chociaż 100% pewności nadal nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam od krótkiego czasu podobny problem jednak po kilku resetach system rusza podejrzewam zasilacz mobo lub dysk

mobo asus p4p800-x

dysk systemowy WD800JB

dysk na dane seagate nie wiem jaki model 40GB

procesor P4 d320 2,4Ghz

pamięci 1 kość corsair 512mb druga apacer(chyba) chodzą single channel

zasiłka deer 400W wiem że dziadostwo ale ni ma kasy na nowy jedyny jaki mogę w zamian wypróbować to lite-on 200W (uciągnie?)

dodam że płyta już wcześniej miała dziwne problemy np nie startowała z tylko jednym dyskiem lub jednym napędem sprawdzałem na innych taśmach odczyty z HDtune error scan wszystko dobrze SMART systemowego i tego seagate w załączniku

post-177933-1262548808_thumb.jpg

post-177933-1262548820_thumb.jpg

Edytowane przez maro0912

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk ma już realokowane sektory oraz występują błędy C7 - uruchom Error Scan w HD Tune!

Dysk może "padać sam z siebie" ale sądząc po objawach to zasilacz do wymiany!

mówisz o tym Seagate 40GB (screen z prawej)?? nim się nie martwię ma już swoje lata i jest w kompie tylko na mniej istotne dane

testy już robiłem nic nie wykazały ale dzisiaj jeszcze raz zapuszczę jak tylko skończę to wrzucę screeny

Marians zasiłka to jednak 250W ale i tak nie próbuje temperatury w porządku dyski są chłodzone pamięci przeskanuje i powiem co i jak

dodam jeszcze że wczoraj chwycił zwiechę i dziś dość długo nie chciał się włączyć reset BIOS-u sprawił że komp ruszył od razu co ostatnim czasem się nie zdarzało

post-177933-1262623987_thumb.jpg

post-177933-1262624017_thumb.jpg

Edytowane przez maro0912

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wymień zasilacz!

Pisałeś, że nie masz kasy na zasiłkę? ; a masz na nowy sprzęt? :P

Budżet nie musi być duży - za 50-80 kupisz dobrą zasiłkę do tego sprzętu!

Ps. Przeskanuj te pamięci, sprawdź kondensatory na płycie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wymień zasilacz!

Pisałeś, że nie masz kasy na zasiłkę? ; a masz na nowy sprzęt? :P

Budżet nie musi być duży - za 50-80 kupisz dobrą zasiłkę do tego sprzętu!

Ps. Przeskanuj te pamięci, sprawdź kondensatory na płycie!

kondensatory na płycie w porządku

no cóż za zasiłką rozejrzeć w takim wypadku

jak bym miał na nowy sprzęt to nie było by tematu :wink:

dziękuje wszystkim za pomoc myślę że problem rozwiązany

Edytowane przez maro0912

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi