themeler Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 Witam, w niektórych grach gra wykrzacza się (screen ze Spore w załączniku, podobny problem miałem w Call of Juarez 2, jedynka działała bez problemu). Zmiana rozdzielczości ani jakichkolwiek opcji grafiki, zmiana wszelkich opcji 3D w Ati Control Center nic nie zmieniają, odpalanie z parametrem -dx9 także. Zmieniłem sterowniki na najnowsze ze strony producenta (dedykowane do tego lapka, z końca października br.), bez zmian. Sprzęt to HP 6830s, z Radeonem HD3430 na pokładzie, nic nie jest podkręcane, sama gra działa płynnie, nie zawiesza się, natomiast te krzaki... System Windows Vista Home Basic. Da się coś z tym zrobić? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 moze przydaloby sie troszke przedmuchac laptop (otwory wentylacyjne) odkurzyc wylot z którego dmucha cieple powietrze, i dla próby uniesc tył laptopa o 3cm na podstawkach typu książka, to powinno sporo obnizyc temp bebechów sprawdz rowniez tempy karty graficznej atitoolem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
themeler Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 Laptop jest dość czysty, a te artefakty są niezależnie od tego czy jest nagrzany czy zimny - ledwo włączony. Poza tym w innych grach, np. Painkiller, GR: Advanced Warfighter 2, które bardziej dają w tyłek karcie (co widać jak się czasem przymula, Spore chodzi bez zająknięcia na niskich detalach) nie ma takich krzaczorów. Może obniżenie taktowania coś da? W panelu CCC nie ma takiej opcji, w Ati Tray Tools niby jest, ale mogę tylko zwiększyć częstotliwości na zegarach, w drugą stronę nie da rady :/ Jakim programem mogę to zmienić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 sprobuj riva tuner, a gpuz sprawdzaj czy wartosci sie zmieniaja bowiem w laptopach czesto takie ingerencje sa zablokowane na standardowych biosach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
themeler Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 Próbowałem att i riva tunerem, najwyraźniej mam zablokowaną tę opcję w biosie bo nic się nie zmienia. BIOS jest najnowszy ze strony producenta, w nim także nie ma żadnych opcji zmian taktowania, zarówno CPU jak i GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...