Adamo12x Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 Witam, ma pytanko w sprawie windy serw 2003, a w szczególności Active directory, tak wieć, skonfigurowałem active directory na serwerze, nazwa domeny to contoso.com, adres ip serwa wpisałęm 192.168.0.1, dałem maske podsieci, zrezygnowałem z dns-ów :lol: na kliencie (xp) ustawiłem ip 192.168.0.2, maske podsieci wiadomo-255.255.255.0 w momencie jak na kliencie próbuję dodac go do domeny contoso.com , po chwili wyskakuje komunikat: nie można skontaktowac się z kontrolerem domeny, itp, w czym tkwi błąd??? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2009 Witam, ma pytanko w sprawie windy serw 2003, a w szczególności Active directory, tak wieć, skonfigurowałem active directory na serwerze, nazwa domeny to contoso.com, adres ip serwa wpisałęm 192.168.0.1, dałem maske podsieci, zrezygnowałem z dns-ów :lol: na kliencie (xp) ustawiłem ip 192.168.0.2, maske podsieci wiadomo-255.255.255.0 w momencie jak na kliencie próbuję dodac go do domeny contoso.com , po chwili wyskakuje komunikat: nie można skontaktowac się z kontrolerem domeny, itp, w czym tkwi błąd??? :blink:Moze w tym? Dodajac kompa do domeny contoso.com wysylane jest zapytanie do DNS o tresci "wtf is contoso.com?" i oczekiwana odpowiedz to adres IP, jesli nie masz DNS skonfigurowanego to nikt nie odpowie na wyslane zapytanie. Moge sie mylic, ale chyba tak to dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 1. Błędem jest używanie domeny contoso.com, powinno być np. contoso.local itp. 2. Na kontrolerze domeny musi być skonfigurowany lokalny DNS. 3. Na klientach musi być podany adres DNSa (czyli w tym wypadku kontrolera domeny). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamo12x Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 (edytowane) teraz pytanko, w momencie jak już łączy się z domeną, wyskakuje okienko zeby wpisac nazwę kompa i hasło, hasłem będzie hasło do servera a nazwą kompa po prostu nazwa klienta?? dobra mam już, zapomniałem ze trzeba dodać najpierw do serva jakiegos klienta <_< Edytowane 27 Listopada 2009 przez Adamo12x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...