mcfly11 Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 Pytanie nie jest związane bezpośrednio z modami PC bo info potrzebne jest do moda konsolki. Tak więc: Jak wyciąć idealny otwór o średnicy około 13 cm ? Tworzywo to ABS o grubości 2,5 mm. Jakieś pomysły ? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 (edytowane) cyrkiel do drewna/ wycinarka z odpowiednią formą Edytowane 25 Listopada 2009 przez Arni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 Daj na cięcie laserem, albo jakieś CNC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tms Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 Dremel, trochę dokładności i otwór będzie idealny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 pierwsze dwie możliwości przemawiają do mnie zdecydowanie bardziej. cyrkiel / frezarka górnowrzecionowa jak i cnc będą zdecydowanie mniej kłopotliwe niż dremel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 (edytowane) po pierwsze padlo pytanie o idealny otwor wiec sam recznie idealnie nie zrobisz. mozesz co najwyzej bardzo sie starac i zrobic w miare prosto, albo prawie idealnie a jak chcesz na prawde ekstra zeby bylo to oddaj do jakiejs agencji reklamowej, tam przy pomocy komputera wytna idealnie ale imo szkoda kasy. lepiej samemu wywiercic otwornicą tylko powoli bez pospiechu. Edytowane 26 Listopada 2009 przez RadeX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tms Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 (edytowane) ale imo szkoda kasy. lepiej samemu...i właśnie o to mi chodziło. Edytowane 27 Listopada 2009 przez tms Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 Otwornica o średnicy ok. 13cm to chyba nie jest najpopularniejsze narzędzie ;) W tej sytuacji, gdzie chcemy aby było tanio/łatwo i dobry efekt, proponuję wykonanie cyrkla DIY. Potrzebowałem otworu pod wentylator 80x80, w domu był jedynie komplet otwornic ze średnicami ok 20-60mm. Podstawowa część, czyli wiertło z nakrętką nakręcaną od góry, posłużyła jako baza pod cyrkiel. Ramię wykonane z płaskownika stalowego jakieś 3mm, wygięte, naostrzone i już:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 Możesz podać o tuning jakiej konsoli chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milzner Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 Sa regulowane otwornice taka jak ta: http://www.allegro.pl/item804060002_wycina...at.html#gallery Pytanie tylko czy oplaca sie kupowac lub może za kilkanascie zlotych w agencji ci wytna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 tak o... :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 (edytowane) pelzak tak nie... tak wyłapiesz dużo krzywizn zeby było w miarę prosto to only otwornica :P Edytowane 28 Listopada 2009 przez RadeX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 pelzak tak nie... tak wyłapiesz dużo krzywizn zeby było w miarę prosto to only otwornica :P A właśnie, że przy tej średnicy, to na luzaku wyrzynarką, z dobrym brzeszczotem wytniesz równo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 A właśnie, że przy tej średnicy, to na luzaku wyrzynarką, z dobrym brzeszczotem wytniesz równo.pytanie jest o idealny otwór więc na pewno robótki ręczne odpadają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4dziK Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 ja bym jednak celował w otwornice. przejedź się po castoramach tudzież innych praktikerach. czasami zdażają się niekompletne, przecenione zestawy. albo otwornice typu "użyj mnie raz i wyrzuć" za pare zł. może akurat coś trafisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 A ja lekko zofftopuje: jak rozwiercić otwór ręczną wiertarką (elektryczną) tak, żeby nie wciągało wiertła z posuwem 1cm/obrót :lol2: ? Powiedzmy że mam otwór 5mm, chce rozwiercić na 10, kruchy materiał typu akryl 10mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 A ja lekko zofftopuje: jak rozwiercić otwór ręczną wiertarką (elektryczną) tak, żeby nie wciągało wiertła z posuwem 1cm/obrót :lol2: ? Powiedzmy że mam otwór 5mm, chce rozwiercić na 10, kruchy materiał typu akryl 10mm.Najprościej kupić jednak wiertło fi 10mm...:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 (edytowane) A ja lekko zofftopuje: jak rozwiercić otwór ręczną wiertarką (elektryczną) tak, żeby nie wciągało wiertła z posuwem 1cm/obrót :lol2: ? Powiedzmy że mam otwór 5mm, chce rozwiercić na 10, kruchy materiał typu akryl 10mm.Może podłożyć coś, np płytę meblową. Jeśli tylko kształt/forma wierconego materiału pozwalają to dobrze jest zawsze coś podłożyć aby nie wiercić w powietrzu. Wiercąc np płytę meblową na wylot, zawsze jesteśmy narażeni na wyrwę z drugiej strony. Wystarczy podłożyć / przykręcić ściskiem stolarskim z drugiej strony kawałek płyty i wierci się znacznie lepiej. Akrylu nie obrabiałem nigdy, myślę jednak że ww rada może być przydatna. Edytowane 23 Grudnia 2009 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 pelzak tak nie... tak wyłapiesz dużo krzywizn zeby było w miarę prosto to only otwornica :P kwestia wprawy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...