Skocz do zawartości
sHooCkwave

Pomoc Przy Wyborze 3 Podzespołów - Komputer Do Pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jest to moj pierwszy temat na tym forum.Oczywiscie z zasadami jestem zapoznany.Licze na pomoc osob doswiadczonych bo do takich kieruje ten temat.Wydaje mi sie ,ze sam poradzilbym sobie w wyborze podzespolow ale no zobaczmy co sadza o tym inni.

Zastosowania glowne nowego kompa :

- programowanie : C#, Java i wszelkie z tym zwiazane sprawy(VS,Eclipse)

- filmy HD i filmy ogolnie - mozliwe podlaczenie do LCD 40 cali

- ogolne uzytkowanie : Office, Ms Project i wszelkie programiki jak to sie mowi...

- internecik i jego przegladanie,zasysanie pliczkow , sluchanie muzyczki

- gry (rzadko) a jesli juz to nie interesuja mnie zadne nowosci i nie zamierzam grac w nic nowego ; grywam czasem sobie w baldur's gate czy tam quake live ...

- z racji tego ze windows xp ma wsparcie do 2014 to nie spieszy mi sie ze zmiana softu ; ewentualnie zmiana na windows 7 z racji pisania aplikacji pod nowe okienka ; windowsa 7 posiadam

Pytanie : Jaka plyte glowną,proc i grafikę wybrac ? Z reszta podzespolow poradze sobie bez problemow.Pytam tylko o te 3 rzeczy albowiem mam athlona 1800 xp , radeona 9000 pro i plytke gigabyte ga7va i nie znam sie na wydajnosci lepszego sprzetu niz ja mam :)) Budzet nieograniczony ale nie chce mi sie przeplacac.Nie koniecznie musi to byc nowe i jestem sklonny powybierac podzespoly z allegro :) Moga to byc jakies "topy" z ostatnich 3 lat bo moje czesci sa juz wiekowe :) Jakies podpowiedzi ?

Nie licza sie osiagi , liczy sie stabilnosc pracy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wspomniałeś nic o pamięci ram... chcesz sobie zostawić swoje stare pamięci ddr1 ????

z takimi rzeczami jak ram , dyski i inne podzespoly do nowego to juz sobie poradze ...

Chodzi tylko o te podstawowe 3 w ukierunkowaniu na cena/wydajnosc bez przeplacania kasy z tego wzgledu iz nie interesuje mnie oc i najnowsze gierki.Starego kompa pozbywam sie w calosci i prosze nie zwracac na niego uwagi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A chociaż przybliżony budżet na wspomniane części? Windowsa masz 32, czy 64 bit (chodzi o RAM)? IMO jeśli chcesz kompa na dłuższy okres czasu, to warto spojrzeć łaskawym okiem na i5/i7 (zależne od funduszy). Jeśli masz więcej pieniędzy dostępnych, to skłaniałbym się ku platformie 1366 (teraz i7 920 lub w3520, w przyszłości będzie opcja włożenia 6rdzeniowca), a jeśli chcesz oszczędzić trochę to 1156 (z naciskiem na i7 860). Teraz ceny sprzętu szaleją przedświątecznie, niemniej ceny i7 920, i7 860 i tych xeonów kształtują się na poziomie 1000-1100 zł. Do 1366 są trochę droższe płyty główne, no i jeśli planowałbyś RAM trójkanałowo puszczać, to zawsze trzeba na tą dodatkową kość pieniądze wyłożyć. Co do grafiki : Radeon 4770 może? Niegłupia cena, niezła wydajność a dość chłodny. Do pracy i okazjonalnych gierek może być nawet trochę za mocny, ale z drugiej strony jak Cie najdzie ochota na coś nowszego...

Jeśli zaś chcesz mniej wydać, to jednak AMD taniej wyjdzie - tu najlepiej zajrzyj do odpowiedniego tematu na forum.

propozycja allegrowa na intela 1366:

http://allegro.pl/item828618722_intel_core..._e_r_c_o_m.html

http://allegro.pl/item832285642_mega_hit_a..._sklep_wwa.html

http://www.allegro.pl/item825580391_his_hd...pcie_tanio.html

No i jakieś chłodzenie - ale tu powiedz ile masz miejsca w obudowie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budzet nie jest z gory okreslony , moze to byc 1k zl albo i 2k zl

Ma to byc z sensem ulozone pod wymagania i tak aby nie miec wrazenia wydania niepotrzebych pieniedzy.Szybkosc kompilacji nie jest dla mnie az tak wazna bo mam czas - 50 sekund roznicy mi to nie robi.

Proponujesz mi i5/i7 kiedy sadzilem ze za mocny jest dla mnie np e8400 . Z grafika mysle ze np radek 3870 to juz naprawde max co potrzebuje.Plytka glowna to stabilnosc - obstawialem jakas asusa np. uzywana z allegro p5w dh deluxe czy tam intela ....

Chcialbym po prostu madrze ulokowac kase w te 3 czesci , jesli zostanie sporo to dobrze , doloze do monitora czy bede mial wiecej na zakupy na swieta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi