Skocz do zawartości
ARobert

Wymiana Komputera - Budżet Ca'1200

Rekomendowane odpowiedzi

Póki co mam Barton 2500+, Epox RDA+, GF7600GS AGP ,1024DDR, zasilacz Delta 450 Dysk 160GB

Komputer typowo domowy służy głównie do internetu, czasem jakieś RAW-y z lustrzanki i multimedia.

Gry i podkręcanie - nie. Procesor, płyta i dysk dobijają 6-ciu lat ..grafika i ram 2 -lata.

Budę wymienię bo stara i brzydka ale nowa musi być mała.

Planowany zakup:

AMD Athlon II X2 240 BOX 199,00

Asus M4A785TD-M EVO 294,00

FDD 35,00 ..czy warto to jeszcze montować ???

DDR3 2GB 1333 Kingston CL9 158,00

HD Samsung F3 7200 500GB SATA/300 195,00

Nagryw. NEC AD-7243S 104,00

Obudowa Chieftec CD-01B-B-355 355W 219,00

Razem 1204,00 Brutto

...czy to razem do kupy jest OK i zmieści się do tej budy?

Chcę pozostać na integrze... czy nie będę rozczarowany ?

Czy może płytę dać Asrocka M3A785GMH i dołozyc do Phenoma II X2 550 ??

...wielkie dzięki za wszelką pomoc i sugestie !!

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta mATX i obudowa mATX nie widze problemu żeby tego nie zmieścić.

Jak nie grasz i nie podkręcasz to tańsza plyta wystarczy a i tak nie jest zła a z szybszego procesora są zawsze i dla każdego korzyści. 6x większy cache procesora i wyższe taktowanie da odczuwalną różnice.

Zestaw dobrze skomponowany tylko nagrywarke bym zmienił, NEC zawsze miał problemy z korekcją błędów. Sporo lepsza jest Samsung SH-223B SATA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie grasz i nie podkręcasz to tańsza plyta wystarczy a i tak nie jest zła a z szybszego procesora są zawsze i dla każdego korzyści. 6x większy cache procesora i wyższe taktowanie da odczuwalną różnice.

Zestaw dobrze skomponowany tylko nagrywarke bym zmienił, NEC zawsze miał problemy z korekcją błędów. Sporo lepsza jest Samsung SH-223B SATA

...dzięki rafa

Zrobiłem drugie podejście do zestawu i zamieniłem NEC-a na Samasunga SH-223B a Athlona

na Phenoma II X2 550 3.1 BE i bez zamiany płyty na tańszą jestem przy kwocie 1350,00

Przekraczam założony budżet a jeszcze chyba będę musiał dołożyć jakiś port LPT na PCI

bo stara drukarka laserowa póki co jeszcze dzielnie służy.

Czy BOX-owy radiator da radę ? ..czy już myśleć o wymianie ?

Mam jakby co kilka wentylatorów Arctica na podmianę i sterowniki do obrotów.

Chciałbym, żeby było w miarę cicho.

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli bawisz się większymi plikami (RAW i takie tam) to procesor jak najbardziej słusznie na Phenoma zmieniłeś. Co do chłodzenia : na początek zostaw sobie BOXa. Nie jest przesadnie cichy, ani przesadnie głośny. Jeśli stwierdzisz, że potrzebujesz czegoś lepszego, to spokojnie kupisz za jakiś czas odpowiedni zestaw. Jak ostatnio działałem na boxie intelowskim, to skręciłem mu obroty, ale obok zamontowałem cichy wiatraczek wyciągający powietrze z obudowy i było w miarę ok. Co do LPT... zobacz czy będzie podpięcie na płycie (piny wyprowadzone) - tego modelu nie widziałem na oczy, ale podejrzewam że powinno być. Jeśli znajdziesz i jesteś z W-wy, to daj znać :) powinienem mieć w szafie kabelek z wyprowadzonym LPT na śledzia i spokojnie moge się podzielić z potrzebującym :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi