jimmy1 Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wymiany mojego starego poczciwego kineskopowego telewizora Sony na coś lepszego,nowszego.No tak ale właśnie gdzie szukać?Czego szukać?Na co zwracać uwagę? Na nowym telewizorze chciałbym zobaczyć świetne głębokie,barwy, kolory odpowiedni kontrast i jasność. Nie chciałbym natomiast zobaczyć "mrówek",smużenia,braku ostrości i "zdechłych kolorów" :/ Czego szukać?Spośród czego wybierać? LED?LCD?Plazma? "Nie interesuje mnie pobór prądu koszty naprawy i że jest zrobiony przez inwalidę chińczyka które ma na utrzymaniu dwanaścioro dzieci i mieszka w domu z azbestu i jada co piaty dzień "Szukam po prostu dobrego telewizora nic po za tym mnie nie interesuje. wielkość to około 40-42-46 cali.Jednak 46 to już w ostateczności bo wydaje się troszkę "duży". Samsung?Sony?Panasonic?..........100Hz?200Hz?600Hz..........? Mam do wydania około 6000zł.Pomocy bo sam sobie z tym nie poradzę st...a ....... yyyy .........żona już mi dziurę w brzuchu wierci.Z góry dziękuje. jeszcze jedno czy zawracać sobie głowę wykupywaniem pakietu HD w kablówce czy to bez sensu?Brać się od razu za talerz i np "N'kę"?Proszę o pomoc i wszelkiego rodzaju sugestie porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 (edytowane) Do FullHD im większy tym lepiej (można atakować 52" nawet jak patrzysz z niecałych 3m) ... gorzej z SD ... obraz niskiej rozdzielczości rozciągnięty na dużą powierzchnię, oglądany ze stosunkowo małej odległości zawsze będzie nierewelacyjny. Za ~6tys. może SONY W5500 52" ... jeśli obawiasz się że do SD będzie za duży (bo do HD na pewno nie będzie) to możesz pomyśleć o czymś znacznie mniejszym ale np. LED (zawsze to nieco mniejsze zużycie energii ;) ) ... cóż kwestia wyboru. Nad plazmą oczywiście też warto pomyśleć (zależy jakie wady Tobie bardziej przeszkadzają ... jeden woli LCD z jego wadami a inny plazmę z jej wadami) .... np. Panasonic TX-P50G10E. Edytowane 26 Listopada 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 (edytowane) Bardzo polecana na HDTV.com.pl Toshiba 46RV555D. Sam mam zamiar kupić ten TV jak tylko znajdą się fundusze. http://www.rtvmax.pl/go.live.php/PL-H3/skl...?title=46RV555D Edytowane 26 Listopada 2009 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 Co powiecie o tym Philipsie? http://www.consumer.philips.com/c/telewizo...664h_12/prd/pl/ Seria 9664 jest najszybszym na świecie produktem LCD, dzięki ekranowi Clear LCD 200 Hz i niedoścignionemu czasowi reakcji 1 ms. Perfect Colors to połączenie nowych źródeł kolorów, zaawansowane przetwarzanie kolorów, zarówno dla obecnych, jak i nowych źródeł. Potężna, 17-bitowa technologia Color Booster generuje hipnotyzujące 2250 bilionów kolorów, oferując wspaniały, realistyczny obraz z naturalnymi odcieniami skóry i bieli. Nie ma drugiego takiego telewizora w porównywalnej cenie!Zbiera bardzo pochlebne opinie.W sumie o Philipsach wcale nie czytałem bo nie brałem ich pod uwagę :glare: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 (edytowane) Nie wiem czy max. to 6K, ale Bravia 46X4500 fullHD, 10bit matryca, podświetlanie RGB LED z local dimming, 5 lat gwary. Na dzień dzisiejszy RGB LED to absolutny high-end, a telewizorki "LED TV" to taki marketing, bo takich nie ma, a raczej nie powinny się tak nazywać. Samsung nazwał tak swoje wynalazki LCD, ale mają one na dzien dzisiejszy najbiedniejsze podświetlenie typu LED czyli białe diody na krawędziach oczywiście bez wygaszania... Zreszta proponuje zajrzeć na HDTV i popytać ludzi, bo może jednak lepiej plazmę? Generalnie szukanie nie boli, a uwierz, że da się znależć sporo info., ale raczej nie w katalogach producentów. Trzeba szukać i SAMEMU analizować, bo szajs jest kupić łatwo w dzisiejszych czasach. Osobiście wybrałbym chyba plazmę, ale jeśli już LCD to chcąc wydać taką kwotę rozglądałbym się za RGB LED ps. tak w ogóle o jakiego philipisa Ci chodzi? Bo maja jakieś RGB LED też, ale kosztują 10K, a te co mają kontrast 80000:1 to raczej nie są na diodach nawet krawędziowych(chociaż musisz się dowiedzieć) i 42 kosztuje 6,5K.... EDIT>> masz pokazane działanie RGB LED(od 7.35). Materiał sonego, ale raczej pokazuje sposób działania w miarę dobrze Edytowane 29 Listopada 2009 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Chodzi mi o Philips 42PFL9664H/12 z tego linka http://www.consumer.philips.com/c/telewizo...664h_12/prd/pl/ To "zwykły" telewizor LCD jednak ze świetnymi ,niespotykanymi(podobno) jak dotąd kolorami (17bit) i szybką matrycą 1ms! Czytałem o nim na hdtv i wypowiadaja się o nim bardzo ciepło. Za Sonego ponad siedem koło to już za dużo. Myslę też o plazmie ale nie mam jakiegoś szczególnego faworyta.Najlepsze ponoć sa Pioneery jednak cholernie drogie Samsunga nie chcę. Mam również na uwadze tego Sharp'a http://www.sharp.eu/cps/rde/xchg/pl/hs.xsl...00E&cat=111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 No widzisz, patrzyłem na cenę w pewnym sklepie gdzie mieli go za 6,5, ale jednak można go mieć znacznie taniej. Ten aquos ma podświetlenie białymi LED na całej powierzchni, ale bez wygaszania. Generalnie najlepiej jest samemu iść do sklepu i obczaić każdy TV na swoich ustawieniach obrazu oraz swoich materiałach, bo każdy widzi inaczej. Jeden musi mieć TV super drogi, a drugiemu starczy coś znacznie tańszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Co powiecie o tej plazmie Panasonica?Macie może jakieś doświadczenia z tym modelem? http://www.agito.pl/telewizory/panasonic-4...?external=ceneo Zdaje sie że to ten sam model tylko mniejszy który polecał Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokarsg-1 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Mam ten model 1 miesiąc tylko 42 cale G10e i jestem super zadowolony wżyciu bym nie zamienił na LCD (z podświetlaniem LED też bym nie chciał). Ogólnie popytaj w tym temacie http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.ph...09&page=118 i przejrzyj to forum tam znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania. Jak masz kasę to zastanów się też na plazmą Samsunga 850 bo oferuje obecnie najlepszą jakość z produkowanych plazm. A i jak już kupisz plazmę a kupisz (po przeanalizowaniu owego forum) to pamiętaj że by ją porządnie dotrzeć ja tego nie zrobiłem i wyskoczył mi jeden stuck pixel ale mam nadzieje że się odblokuje z czasem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...