Pgrono Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 (edytowane) Dzień dobry, Ostatnio złożyłem 2 komputer w jeden mocniejszy. Aktualnie posiada dwa dyski Samsung, na którym jest partycja systemowa + inna. Ten dysk program Easus bez problemu zmienił (poszerzył systemową o 10GB z reszty). Problem zaczął się przy 2. dysku (WDC 120GB) Podział na partycję: była systemowa (stary komputer) 5GB + reszta ~111GB. Usunąłem partycję (wtedy jeszcze F:) i zechiałem o to miejsce powiększyć partycję (G:). Co niestety doprowadziło do problemu. Przy okazji Windows pozmieniał sobie jakimś cudem oznaczenia literowe dysku i tak mam: Na WDC mam C: i G: a na Samsungu D: i E:. C: mogę sformatować, a przy G:wyrzuca, że jest niedostępny. Plik lub katolog może być uszkodzony lub nieczytelny. Sciągnąłem TestDisk 6.11 (krok po kroku przestawię co wykrywa) (ps. udało mi się podejrzeć strukturę katalogów i z grubsza się zgadza, dodatkowo są jakieś naleciałości) Wybieram pozycję z większą wartością w ostatniej kolumnie "Size in sector" i daję głębesze wyszukiwanie. Co dalej? Zależy mi na odzyskaniu danych. Pozycja pierwsza: ~5GB. Pliki potrzebne do boot'u. POzycja 2. NTFS 114GB/106 GiB. - tu są ważne dla mnie dane. Pozostawione tak jak były przed próbą poszerzenia partycji. Pozycja 3. Can't open filesystem. File system seems damadge. Pozycja 4. No file found. File system seems damadge. Po klliknięciu enter na pozycji 2. (tej z danymi) wyskakuje: Co teraz mam poczynić? Nadmienię, że zależy mi na danych głownie na zdjęciach. Bo reszta, z bólem, jest jeszcze do jakiegiekoś odtworzenia. Edytowane 27 Listopada 2009 przez Pgrono Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 Skoro przy wyniku 2 partycji (te zielone wpisy) zawartość dysku się zgadza, to zapewne to jest tablica partycji, której potrzebujesz. Znalezione 4 partycje to już stan obecny + poprzedni, który do niczego raczej się nie przyda. TestDisk ma opcję kopiowania plików. Skopiuj kilka plików z partycji nr 2 gdzieś, gdzie będziesz mógł z poziomu systemu je obejrzeć. Wrzuć kilka JPG i zobacz z poziomu systemu, czy nie są uszkodzone. Jeśli nie są, to wróć do TD i zapisz taki układ partycji. Następnie wejdź na partycję i sprawdź resztę plików. W przypadku niepowodzenia zostają Ci typowe programy do odzyskiwania danych - R-Studio, Get Data Back lub jakieś darmowe - jest ich wiele w Sieci, ale niestety działają z różnym skutkiem. Innym programem, którym możesz się posłużyć w celu skopiowania plików z zaginionej partycji to DMDE. Widzi on praktycznie to samo co TD, też posiada opcję kopiowania plików. Minusem jest ograniczenie kopiowania do 1 pliku w przypadku wersje Freeware. Wersja komercyjna posiada opcję kopiowania wielu plików oraz całych katalogów/partycji (zawartości). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pgrono Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 (edytowane) Jakieś tam pliki z grą przekopiował, ale przy zdjęciach wypisuje, że nie możne skopiować pliku. A jak chcę skopiować cały katalog "Zdjęcia" (w programie nazywa się Zdj^Ycia" mam napis "Copy done! (Failed to copy some files)", ale w ogóle nie ma śladu po tych plikach. Gierka też nie działa, XPek wypisuje, że nie może uruchomić bo nie prawidłowa ścieżka, etc. lub brak uprawnień. Pliku muzycznego WMP też nie jest w stanie odtworzyć (MP3), bo niby nie obsługuje danego formatu... (Cóż system jest goły ma tylko wgrane sterowniki, ale...). Dla formatu wav. Ffoobar2000 podaje: Unable to open item for playback (Unsupported format or corrupted file): "E:\Documents and Settings\P\Pulpit\testdisk-6.11.3\win\M\Kasia\Kasia - wer. wok..wav" Mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak mam odzyskać dane z tej partycji? (Krok po kroku). ______ Edit: Zaopatrzyłem się w GetDataBack NTFS i aktualnie skanuję HDD. Za jakieś 2h powinienem mieć wyniki to wrzucę screena. O to raport: Mogę powklejać dla rezszty pozycji, choć dane nie znacznie się różnią. TestDisk z folderu o wadze 14,3GB skopiował tylko 5,03GB z czego nic nie działa, są tylko pliki :angry: . Jakieś pomysły? Dalej proszę o łopatologiczne tłumaczenie. GDB NTFS jakoś radę sobie daje. Teraz tylko polecieć po kilka(naście) płyt DVD i jednak pozgrywać dane. Pozostała kwestia jak ocucić tamten dysk. Starczy płytka instalacyjna XPeka? Edytowane 27 Listopada 2009 przez Pgrono Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 Skoro pliki są uszkodzone, to są 2 opcje: 1. Wybrałeś zła partycję - dane MTF nie dotyczą tej partycji. 2. Dysk jest fizycznie uszkodzony. W tym wypadku odzyskanie danych może być bardzo trudne. Próbuj różnych programów i wybieraj różne partycje. Twoje pliki nadal tam są i powinno się je dać odzyskać bez uszkodzeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...