Skocz do zawartości
RayDavis

5770 Czy 4890 - Za I Przeciw...

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie nad wyborem karty graficznej, interesuja mnie jedynie radeony, tzn. 5770 czy 4890, sprzet bedzie pracowal na nastepujacej platformie:

AMD Athlon II X4 620 @ 3600MHz

Gigabyte MA790XT-UD4P

Kingston HyperX 3GB @ 1600Mhz

Mushkin XP-650 650W

Win 7 32bit

Owe kart moge nabyc do 500zl na ww.neweeg.com.

Dodam iz nie uprawiam "HD Gaming" gram w raczej w niskich rozdzialkach.

Pobor mocy jest w zasadzie kwestia drugorzedna z uwagi na mocny zasilacz.

Zalezy mi aby moc pograc spokojnie przez dwa lata w nowe tytuly.

Jak pewnie wiele inych osob mysle o wejsciu w nowa technologie zwlaszcza DX11.

Za Plus 4890 uwazam bardzo duza moc referencyjna i to iz jest to najmocniejsza karta DX10 ze stajni ATI, sporo mocniejsza od 5770.

Z kolei 5770 to nowa technologia z DX11 na czele, Shaderami 5.0 a dzieki procesowi 40nn mozna ja ladnie podkrecac (co planuje), jest takze tansza o ok. 80zl. Jednakze w testach przegrywa z 4890 o ok 10fps w kazdym tescie. Aczkolwiek, kiedy ceny stanieja znacznie w pierwszej polowie 2010 mysle takze, abydokupic druga do CF.

Doradzcie cos. Szczegolnie ktore modele danej karty maja dobra opinie oraz jaki 5770 najlpiej sie podkreca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym stawiał na 4890, po prostu jest wydajniejsza. Zanim DX11 się dobrze zadomowi pewnie minie trochę czasu,dlatego gdybym ja stał przed takim wyborem, dziś kupiłbym 4890 a po roku zmienił na co najmniej 5850/5870.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym stawiał na 4890, po prostu jest wydajniejsza. Zanim DX11 się dobrze zadomowi pewnie minie trochę czasu,dlatego gdybym ja stał przed takim wyborem, dziś kupiłbym 4890 a po roku zmienił na co najmniej 5850.

Tak jak naisal nie zamierzam zmieniac karty przez ok. 2 lat, ewentualnie dolozyc do CF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wejdą gry na dx11 to 5770 dostanie po tyłku i to sporo... Ciężko powiedzieć czy dwa lata Ci taki 4890 pociągnie, ale to na pewno lepszy wybór niż 5770... miałem brać 5850, ale nabyłem właśnie 4890 w b. dobrej cenie i nie żałuję...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup teraz jedną 4890, za pół roku kupisz drugą taką samą do CF, i na dwa lata taki tandem spokojnie starczy, a potem kupujesz coś nowego np radka HD6870 ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cf nie ma sensu... Jak zacznie brakować tej 4890 pary, to sprzeda i kupi coś z serii 58xx...

No też racja.

Jeśli myślisz o czymś na dwa lata, to dobrze by było jak byś dołożył do HD5850, wtedy masz problem z głowy.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do dx11 hd5770 będzie za słaba.

Tez tak mi sie wydaje, w sumie pierwa budzetowa karta z DX11...

Jak juz mowilem nie cisne w HD wiec mysle ze radek powienien wystarczyc przez dwa lata, zreszta nie musze loic na ultra detalach...

Wziac to: http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...2-841-_-Product

czy cos innego z newegga?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stockowy 4890 też może być "delikatnie" podkręcony...

Co do 4870 vs 5770 to tutaj raczej lepiej 5770 - nowsze, potrzebuje mniej "papu" a wydajnościowo jest gdzieś między 4870-4890 (chociaż bliżej do tej pierwszej), no i zawsze jest to dx11...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stockowy 4890 też może być "delikatnie" podkręcony...

Co do 4870 vs 5770 to tutaj raczej lepiej 5770 - nowsze, potrzebuje mniej "papu" a wydajnościowo jest gdzieś między 4870-4890 (chociaż bliżej do tej pierwszej), no i zawsze jest to dx11...

Nie wiem do konca czy sie zdecyduje na 4890 ze wzgledu na koniecznosc doplaty 50$, a ze na tyle zapalonym graczem nie jestem, wiec ultra grafiki nie potrzebuje...

Mysle ewentualnie o zakupie 5770 z coolerem egg i heatpipe'ami (w przeciwienstwie do Juniter XT) (http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...0-457-_-Product)

oraz krecenia go bo ponoc niezle reaguje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tańszą alternatywą dla HD4890 i sporo lepszym wyborem niż HD5770 będzie GTX 260:

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...7-074-_-Product

Po OC będzie blisko HD4890.

nie sadze by mialo to jakikolwiek sens gdyz za ta sama cene mozna miec 4980:

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16814127453

a dokladajac 10$ 4890 z Zalmanem:

http://www.zipzoomfly.com/jsp/ProductDetai...ctCode=10011256

Jednak zdecydowalem sie doplacic do 4890 i teraz pytanie, ktorego z powyzszych wybrac, bo jednak po zasiegnieciu info rezygnuje z Vapora...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem, ale też ciekaw jestem, czy RayDavis korzystał już z tej opcji kiedyś i wie, o co chodzi...

Wiem tylko tyle, że płaci się kwotę bez rabatu, a potem trzeba coś wypełniać i dość długo czekać na zwrot tej kasy. Bez szczegółów, jak widać.

Osobiście jestem za GTX 260 - tańszy (od GB i Szafirka) i bez rabatów.

@UP

Zerowe OC...? HD4870 miały kiepskie OC, ale HD4890? Wszystko zależy od sztuki... MSI był lepszy pewnie dlatego, że miał wyższe taktowania...

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem, ale też ciekaw jestem, czy RayDavis korzystał już z tej opcji kiedyś i wie, o co chodzi...

Spokojnie, kupuje od lat w ten sposob, mam kogos kto kursuje na trasie USA-Polska i place zawsze kwote juz nizsza o rabat.

Koszta zwracane sa do ok. 6 miesiecy na podstawie przyslanego czeku przez producenta (a nie jak sie wydaje sklepu). Takze to jest najmniejszy problem.

sklaniam sie mimo wszystko ddo kupna Giga skoro juz zdecydowalem sie na 4890, a w ZipZoomfly cena jest dodatkowo taniej o koszty transportu niewyjete 10+$.

PS. Ma ktos jakas recke tego GB? Na necie cos nie widac...

Edytowane przez RayDavis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi