Skocz do zawartości
Caleb

Motorola Sb5101e, Kablówka I Podział Na Stanowiska

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie moi mili :)

Otóż mam od niedawna neta z kablówki, mówiąc szczerze nawet nie wiem co to – ot, jakiś spółdzielczy wynalazek chyba skonsolidowany z UPC lub innym ścierwem. Dostałem do tego modem Motorolla SB5101E z jednym wyjściem RJ45 zaś necik podłączono przy pomocy przewodu koncentrycznego. No i teraz jest sprawa żeby do tego jeszcze z zasobów łącza mógł korzystać laptop przez Wireless. Czyli w sumie 2 kompy.

Co w związku z tym dokupić, bo wedle mej wiedzy owa Motorolla bezprzewodowo dać nie chce i koniec. Więc nie wiem czy do tego coś dokupić, czy wymienić na coś innego?:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To potrzebujesz jakiś routerek bezprzewodowy. Niestety nie powiem ci jaki bo sam żadnego nie posiadam a testów routerów jest jak na lekarstwo.

Z doświadczenia wiem że modemy Motoroli dobrze się spisują więc nie pozbywał bym się go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem ten sam problem :P

Za tydzien Asus rt 16 n ^^ . Glownie dlatego ze sciagam sporo a nie chce kompa zostawiac wlaczonego. Alternatywny soft juz ludzie robia pod te cudko, a ceny w polsce 450 zl z wysylka ( allegro 500zl :< ). Mocny sprzet i ma spore mozliwosci :D.

Edytowane przez ed00s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie jaki router mozecie polecic do kompletu z Motorolla SB5101E, żeby rozdzielił sygnał na PC stacjonarny i laptopa z wirelessem? Łącze to kablowy (skretka) net zblizony do UPC.

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod ten temat, żeby nie tworzyć kolejnego o zbliżonym problemie.

Otóż moi rodzice mają neta z UPC + modem Scientific Atlanta... przeszkadza im kabel biegnący przez całe mieszkanie, dlatego myślałem, nad podpięciem tego modemu do routera z wifi.

Czy tandem modem SA+Linksys WRT54GL-EU podoła wszystkim wymaganiom? Jest sens inwestować w tego Linksysa czy wybrać coś tańszego?

I mam jeszcze pytanie techniczne.... żeby podłączyć modem z routerem, wystarczy że wsadzę wtyczkę z karty sieciowej w PC i włożę do routera? Jeśli się mylę to liczę na rade :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi