Aragh Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 (edytowane) Witam Najpierw specyfikacja komputera: -E7200 2,53Ghz -Asus P5k -3Gb ramu -Gigabyte HD4850 512Mb -Modecom MC-400 -Sterownik CCC 9.10 -Windows 7 64bit Professional Może krótka historia: Od pewnego czasu, podczas gier, obraz się ścina, następnie ekran robi się czarny i przechodzi w stan czuwania, po jakiś 5-10sekundach wraca do normy i można grać dalej, ale dzieje się się to co pare minut. Gdy zaraz po tym fakcie przejdzie się do pulpitu wyskakuje taki błąd: Pierwszy strzał - karta graficzna. Wypróbowałem wiele sterowników, starszych, nowszych. Zero poprawy. Sprawdzam temperatury do 100-110st. No to trzeba wyczyścić z kurzu. Wyczyszczone, spadły do 70-90. Problem nie znikł. No to rozkręciłem kartę, wyczyściłem dokładniej, zmieniłem pastę termo. Dalej zero poprawy. Chciałem oddać na gwarancję, niestety mój sklep upadł - właściciel defraudował kase z UE, to wlazł komornik, zajął co było do zajęcia i z serwisu nici. Producent odesłał mnie z pdfem o pośrednictwie serwisu z firmą K***, jednak dalej nie za wiele załatwiłem, bo firma K*** (cenzuruje bo nie wiem czy mogę robić kryptoreklamę :D ) głównie pośredniczy z klientami biznesowymi. Rozłożyłem ręce i wciąż czekam na ich odpowiedź. Jako że los i kumple bywają łaskawi, zaniosłem kartę do jednego z nich, podłączyłem i zaczęliśmy testować źródło mojej irytacji na GTA IV. Zaczęliśmy hardcore'owo - ustawiliśmy co tylko się dało na maksymalne ustawienia, oczywiście nie wszystko bo 512Mb jest barierą nie do przejścia jeśli chodzi o ogólną jakość tekstur. Nie przebierając w słowach wyznaczyliśmy sobie cel - kompletna demolka miasta. W końcu wybuchy, dużo przeciwników, strzałów i fajerwerków sprawią że karta na pewno rozłoży się na łopatki, zanim oddamy pierwszy strzał i do eksplozji w ogóle dojdzie. Gramy kilka minut, kilka aut już dawno pofrunęło gdzie wzrok nie sięga, a karta wciąż żwawo sobie radzi. fakt, faktem cienie wyglądają żałośnie, ale to standard dla tego radka, więc nie zwracałem na to uwagi. Temperatury sięgały do 90stopni, więc gorąco jak w piekle, ale dalej gramy twardo. Wniosek - karta działa dobrze, wysoka temperatura zawsze była cechą tej karty, więc nie tu leży problem. Nie jestem w stanie dokładnie podać, co kumpel posiada w bebechach swojej piekielnej maszyny, ale prezentuje się to mniej więcej tak: -Core Quad -jakas Asusowa płyta główna -4gb ramu -Win Vista 32bit -no name zasilacz 500-600W (nie było napisane ani marki ani mocy), ale przypuszczamy ze tyle Zbliżając się ku końcowi. Nie wiem co u mnie jest nie tak. Każdy strzał jest tak na prawdę ślepy. Pamięci wykluczam, były sprawdzone bootowalnym Memtestem x86+. bardzo bym prosił o jakąkolwiek pomoc w tej kwestii. Pozdrawiam i przepraszam ze tak się rozpisałem :) PS. Błąd nie występował na WinXP, ale na viście, która miałem niecały rok temu przypominam sobie, że było dokładnie tak samo. Edytowane 28 Listopada 2009 przez Aragh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 (edytowane) Na moje oko pozostają 2 możliwości: 1. Zasilacz 2. Płyta edit: PS. Błąd nie występował na WinXP, ale na viście, która miałem niecały rok temu przypominam sobie, że było dokładnie tak samo. Skoro nie występował na xp tzn. ze wina lezy to stronie softu. Edytowane 29 Listopada 2009 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aragh Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Którego softu? Windowsy sa oryginalne, sterowniki od czasu mojego pobytu na viscie się zmieniły nie raz. Czasem jest tak, że np. obraz sie sfreezuje a dźwięk z gry idzie dalej. Zdarza się również przełączenie mnie do pulpitu, tak jakby komputer sam z siebie alt+tab wcisnął. Najczęsciej jednak występuje czarny ekran, a czasem bywa tak że nic sie nie dzieje. Nie mogę jednoznacznie stwierdzić jak komputer się zachowa w ciągu następnych 5 minut. Problem nei występuje tylko w GTA, w nowym MW2 również nie raz i nie dwa były problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 MC-400 nie powinien być za słaby... U kumpla MC-350 na e5200 i 4850 śmiga bez zastrzeżeń od prawie pół roku. No chyba że zasiłka wcześniej była mocno eksploatowana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aragh Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 (edytowane) Cały mój komp był kupiony w lipcu tamtego roku, nie wiem co rozumiesz przez mocną eksploatację. @down Jakbyś zadał sobie więcej trudu i przeczytał cały mój post, a nie tylko tytuł, wiedziałbyś że zostało to już zrobione 2 razy... Edytowane 29 Listopada 2009 przez Aragh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pastel Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 znany problem, nie wiem, czemu nikt wcześniej nie wiedział, o co chodzi B-) grafa ci się przegrzewa - wyczyść chłodzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 znany problem, nie wiem, czemu nikt wcześniej nie wiedział, o co chodzi Może byś wiedział gdybyś przeczytał choć połowę posta. @Aragh. Proponuje zainstalować jeszcze raz XP na próbę, jeżeli wszystko będzie działało to instaluj sevena i spróbuj przeinstalować inne sterowniki do wszystkich urządzeń. Zacznij od instalacji "chipset driverów" do p35. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aragh Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Mam 2 systemy postawione, więc wiem że na xp zbyt wielu problemów nie ma. Rozejrzę się w takim razie za dobrymi sterami i zrobie jakoś wkrótce format zarówno dla xp jak i 7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Wcześniej zrób to, co powinieneś zrobić jeszcze przed napisaniem postu - podłącz inny zasilacz. Cokolwiek innego markowego. Nie mówię, że MC jest zły, bo sam takiego posiadam w jednym z kompów, ale... być może przyszedł na niego czas. No i jak czyściłeś grafikę, to trzeba było też pomyśleć o zasilaczu, pamięciach i generalnie całym wnętrzu kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...