Skocz do zawartości
Michaelius

Zalman Cnps 10x Quiet

Rekomendowane odpowiedzi

Po latach karmienia nas fajnie wygladajacymi , ale drogimi i slabymi wersjami 9500/9700/9900 Zalmanowi w koncu udalo sie wyprodukowac cooler mogacy konkurowac z czolowka zarowno cena jak i wydajnoscia.

Dołączona grafika

Myślę , że warto zwrócić na niego uwagę bo po pierwsze jest on kompatybilny z prawie wszystkimi podstawkami na rynku (775,i5, i7, am2/3 a nawet 939 i 754), po drugie w przypadku 775 jest montowany na porzadne śruby do backplatu zamiast [ciach!]ianych intelowskich kołeczków, a po trzecie za cene ok 180 pln otrzymujemy wysokiej jakości cooler, bardzo wydajny choć przy maksymalnych obrotach dość głośny wentylator, 3,5g tubke pasty STG-2 (normalnie trzeba za nią wybulić 20 zeta) oraz uniwersalny pasujący do każdego wentylatora regulator obrotów.

Według testu na egiełdzie:

Dołączona grafika

Przy wysoko obrotowych wentylatorach jest porównywalny z Noctuą czy TR 120 czyli zabawkami sporo droższymi.

Swoja droga to test pokazuje jak slabym wyborem jest freezer extreme.

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=5512-13

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak jest z montażem? mam na myśli czy można go dowolnie obracać bo możliwość montażu wentylatora jest tylko z jednej strony. Czy moge go dać np skierowanego wentylem do boku czy tylko w góre?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co powiecie o wersji Flex? np tu: Allegro. na ceneo od 160zł. sprzedawana jest bez coolera, wiec mamy w tym polu wolny wybor by kupic cos lepszego niz te dodawane fabrycznie. tylko sie zastanawiam czy bedzie lepiej w porownaniu do quiet, bo troche drozej na pewno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie tak, ale wersja extreme imho już nie jest taka fajna pod względem wydajność/cena a jej stockowy wentyl chodzi w zakresie 1200-2300 rpm.

Nigdzie nie napisałem, że to opłacalne chłodzenie :wink: . Kupowałem je pod koniec września, kiedy dużego wyboru pod S1156 nie było. Quiet wyszedł jakiś tydzień później i gdybym wybierał między nimi, to wziąłbym właśnie Quiet - wydajnościowo podobne, ale Extreme jednak zauważalnie droższy.

Ale nie powiem, żebym żałował - podświetlany wentylator, niklowany radiator i kontroler obrotów to fajna sprawa. Ma głośny wentylator, to fakt, ale na 1200-1300rpm jest dość cichy, zlewa się z pozostałymi, które mam w obudowie.

a co powiecie o wersji Flex? na ceneo od 160zł.

Za 160, ale tylko w Pixmanii, w sklepie, który nie ma zbyt dobrej opinii...

Ogólnie cena stoi w okolicy 180 zł, więc dość drogo. Moim zdaniem nie warto dopłacać - już Quiet w porównaniu do Extreme nie jest jakoś zauważalnie gorszy, więc nie spodziewam się jakichś cudów ze strony Flexa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na pixmanii to trzeba doliczyć 40 zeta za wysyłke i przestaje być tanio. Jak nie planujesz montować 2 wentyli w tandemie to chyba bez sensu.

post-11500-1260016962_thumb.jpg

Mój miał ładnie zrobioną podstawkę, choć do ideału ciutke brakuje jak widać po rozproszeniu flasha z aparatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 wentyli nie planuje (po co, skoro zaraz obok jest 2x140 wysysające powietrze z budy), ale chciałbym coś względnie cichego :) a znając życie ten wentyl z Quiet bedzie trzeba wymienic i w sumie koszty się zrównają. bo się tak zastanawiam między tymi zalmanami a mugenem 2, na allegro są juz wersje z podstawkami pod 1156.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie go zamontowałem. Na box`ie miałem w idle około 50C`. A w stresie nawet 70 czasami w zależności od testów.

Po założeniu Zalmana Quiet mam w idle średnio 38 stopni przy obrotach wentylatora na 600. Przy obrotach około 1000 jest średnio 33C`.

Odpaliłem Omp_test na 4 jajka i to był największy szok. Proc obciążony w 100% rozgrzał się do 40C`. Jedno jajko miało 46C`.

Niestety w zestawie nie miałem pasty dlatego użyłem starej pasty też zalmana ale jej jakość jest już pewnie kiepska. Choc nie wiem jaki ma termin ważności.

Niesamowicie dobry zakup. Choć muszę przyznać że byłem lekko zdziwiony gdy go odebrałem. Mam w domu Mugena i wizualnie Mugen wygląda lepiej.

Jeszcze go pomęczę a później zasiądę do OC.

EDIT

po zwłączeniu liczenia Bionic tempy wyraźnie wzrosły i przy obrotach 1050 mam 54C` gdzie wcześniej było właśnie ponad 70.

Co do głośności wentyla to też miałem obawy ale nie ma tragedii. Właściwie jest cichy.

Zobaczymy jak sie bedzie przedstawiac sytuacja przy podkręceniu proca na około 3,6GHz.

Edytowane przez artuditu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wersja Quiet jest zawsze gorsza od Extreme, to można by polemizować ;-)

http://xbitlabs.com/articles/coolers/print...n-evercool.html

Dołączona grafika

A lepiej to widać na niskich obrotach...

Dołączona grafika

A ja się zastanawiam, czy brać tego Zalmana (czeka już na mnie zamówiony w KTR), czy lepiej Noctuę NH-D14.. Która ma większy potencjał, od razu 2 wiatraki no , ale cena 2x większa... Ale jak szaleć, to szaleć :lol:

Edytowane przez Colin_MC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mugen II lepiej wypada w testach, a cena mniej więcej ta sama.

Jest cichszy, utrzymuje niższe temperatury, tyle, że jest dość duży..

Dodatkowo można zamontować na nim aż 4wentyle :blink:

Cooler Zalmana jest jednak chyba ładniejszy :)

Jest nad czym się zastanawiać.

Osobiście biorę pod uwagę tylko te dwa w\w schładzacze z lekkim naciskiem na mugena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowo można zamontować na nim aż 4wentyle :blink:

myślałeś może jaki to ma sens?? jak już kolega artuditu wspomniał nie sprawdzi się to max to 2 i to tylko jeśli dobrze je zamontujesz

a 4 mogą tylko sobie nawzajem zaszkodzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem wiatrak. Nie wiedziałem, że to będzie tak banalnie proste na AM3. Dla posiadaczy Gigabyte MA770t-UD3P - nic nie haczy. Dla posiadaczy Xigmatek Asgard - wchodzi na styk, czubki rurek dotykają obudowy.

Działa mniej więcej tak:

Athlon II 620 2.6GHz bez OC: idle 1h - 37C ::: stress Prime95 max heat 0,5h - 53C.

Cały czas minimalne obroty, tj. niecałe 700RPM. W ogóle to na zdjęciach z jakiejś recenzji widziałem inny - że ma przełącznik PWM/manual i diodkę. Mój nie ma nic, tylko pokrętło.

Myślę,że jest nieźle.

btw. która z temperatur w speed fan to CPU?

Edytowane przez qhash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez urazy. Ale wentylator.

To jest wiatrak: Wiatrak

To jest wentylator: Wentylator

Specjalnie tak napisałem ;). Znam różnice.To coś jak "chodźmy na browara".

Coś go skończyłem wygrzewać, a temperatury nie chcą spaść.

Edytowane przez qhash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink:

Tylko ta dziwna zaleta którą podajesz nigdzie sie raczej nie sprawdzi.....

Nie tyle zaleta co ciekawostka, fakt to bez większego sensu..

Ale jednak jest taka możliwość. :rolleyes:

Swoją drogą ciekawe jak by to wpłynęło na wydajność tego coolera :-?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tyle zaleta co ciekawostka, fakt to bez większego sensu..

Ale jednak jest taka możliwość. :rolleyes:

Swoją drogą ciekawe jak by to wpłynęło na wydajność tego coolera :-?

moim zdaniem ze względu na to jak by były ułożone to wydajność nie była by rewelacyjna 2 to absolutne maksimum ze względu na przepływ powietrza przy 4 był by mocno zaburzony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tyle zaleta co ciekawostka

Jako ciekawostke powiem że jak sie upre to i 8 a jak buda pozwoli załaduje nawet 16 wentylatorów. A co mi tam. Pod tym względem Mugen 2 napewno przewyższa Zalmana :lol2:

2 wentyle to niejednokrotnie o jednego za dużo.

Ale żeby nie było całkowite OT.

Gdzie widzieliście testy Zalman CNPS 10x Quiet vs Mugen II ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako ciekawostke powiem że jak sie upre to i 8 a jak buda pozwoli załaduje nawet 16 wentylatorów. A co mi tam. Pod tym względem Mugen 2 napewno przewyższa Zalmana :lol2:

2 wentyle to niejednokrotnie o jednego za dużo.

Ale żeby nie było całkowite OT.

Gdzie widzieliście testy Zalman CNPS 10x Quiet vs Mugen II ?

Pewnie i jeszcze więcej byś zmieścił..:)

Coolery porównywane w Dantejskim Teście PCLab.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe we wszystkich testach Mugen2 był lepszy od Zalmana choć w większości. w opinii testu jest bardziej cichy i w sumie chyba tańszy ale... brzydszy :)

Jak dla mnie porównywalne chłodzenia.

Edytowane przez artuditu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi