grzeg255 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 Poszedlem dzis zakupic do sklepu owego schladzacza,coby odprawic moja Ninje na emeryture i wstrzymalem sie po doglebnym ogladnieciu.Jakosc wykonania tego Zalmana wydawala mi sie dziwnie marna.I teraz nastala chwila namyslu,czy jednak Mugen nie bedzie fajnieszym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artuditu Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 A co było nie tak? Z ciekawości pytam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 (edytowane) Jakos tak te pipy jak i calosc laczenia slabo bylo wykonane,akurat mialem przed soba takze Mugena,wiec porownanie jakies mialem.Generalnie Zalman robil na mnie wrazenie, jakby mial kosztowac 100zl. Pomysle jeszcze nad nim,pasuje mi rozmiarowo,przynajmniej nie bedzie problemu z chlodzeniem ramu,no i te wstawki niebieskie beda wspolgraly z moim mobo :lol: Edytowane 20 Grudnia 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witto Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 Jakos tak te pipy jak i calosc laczenia slabo bylo wykonane... Posiadałem już różne chłodzenia, kilka Thermalrighta, Scythe i uważam że jakość wykonania CNPS10X Quiet stoi na bardzo wysokim poziomie, pewnie przez brak niklowania podstawy i Heat Pipe'ów w stwierdziłeś że jakość jest gorsza ;) Jestem bardzo zadowolony z tego chłodziwa, nawet fabryczny wentyl jest przyzwoity :) Stosunek cena/jakość/wydajność jest wg mnie bardzo dobry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 25 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2009 Jakos tak te pipy jak i calosc laczenia slabo bylo wykonane,akurat mialem przed soba takze Mugena,wiec porownanie jakies mialem.Generalnie Zalman robil na mnie wrazenie, jakby mial kosztowac 100zl. Pomysle jeszcze nad nim,pasuje mi rozmiarowo,przynajmniej nie bedzie problemu z chlodzeniem ramu,no i te wstawki niebieskie beda wspolgraly z moim mobo :lol: Hmm no nie wiem jak dla mnie to on wygladal jak chlodziwo z wyzszej polki , a poziom zeszlifowania podstawki bil na glowe moje stara Ninje. Kolejne testy: http://www.guru3d.com/article/zalman-cnps-...xtreme-review/7 i nieznaczna porazka o 1 stopien z nowa Noctua -14 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Posiadałem już różne chłodzenia, kilka Thermalrighta, Scythe i uważam że jakość wykonania CNPS10X Quiet stoi na bardzo wysokim poziomie, pewnie przez brak niklowania podstawy i Heat Pipe'ów w stwierdziłeś że jakość jest gorsza ;) Jestem bardzo zadowolony z tego chłodziwa, nawet fabryczny wentyl jest przyzwoity :) Stosunek cena/jakość/wydajność jest wg mnie bardzo dobry.Pewnie masz racje,zreszta same testy pokazuja z czym mamy do czynienia.Jak tylko procka zmienie,to i Zalman wskoczy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hesus Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 Flexy obecnie w kilku sklepach można dostać za ~125 zł np tutaj. po dolozeniu dobrego smigła mozna dostac niezly zestaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Widzę w sygnaturkach ze kilka osób ma Quiet-a na i5, możecie powiedzieć jakie macie temperatury ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fokusmok Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 sam juz nie wiem czy kupic tego zalmana czy mugena 2. Poradzcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Ja dzis zakupilem sobie flexa :razz: Mylilem sie jednak co do wykonania,jest poprostu super,temperaturki tez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artuditu Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 @ Gkar przy obrotach na 600 mam średnio 42`C (najcieplejsze jajko) w stresie np teraz zapodałem opm test i było 47 rozgrzałem go do około 60 przy liczeniu boinc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 U mnie temperatury w stresie spadly conajmniej 10-15 stopni.Az wierzyc sie nie chce,ze Ninja byla taka slaba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Fajne ceny na tego flexa są. BTW czy on miał w komplecie dwa komplety drutów do montażu wentula czy tylko jeden ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Jezeli sie nie myle,to sa dwa komplety,ale dokladnie napisze wieczorem,jak bede w domu. A co do ceny,to mysle,ze jest to najlepszy wybor cena,jakosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vinoo Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Dają dwa komplety, przynajmniej tak w testach piszą i na foto widać. Flex imo rewelacyjne rozwiązanie, za 120zł można już go wyrwać do tego dostaje się w komplecie pastę wartą 20zł a konkretny wentyl do niego można kupić już za 40zł, np. takiego Fander Selekta. Jutro będe zamawiał właśnie taki zestaw flex + fander selekta i zobaczymy co to potrafi. Tak jak widziałem w testach, to Flex z NF-P12 na maksa daję radę, wyniki prawie identyczne jak najdroższe chłodziwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 (edytowane) No daje rade i to bardzo dobrze.Ja wielkiego porównania może nie mam,bo jedynie do Ninji,ale jestem pod wrażeniem.Zapodam dziś drugiego S-Flexa,akurat mam wolnego. Edit: s-flex drugi założony,chlodzenie wymiata.Procek na 4Ghz 1,55V i temperatury 41-45 stopni Edytowane 13 Stycznia 2010 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinx26 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 nie wiem gdzie wy macie te felxy za 120 zł :) ja osobiście kupiłem za 138 zł na cooling.pl , narazie leży nie założony bo czeka na procek na 1156 ( nie mogę się zdecydować , w grę wchodzi i3 530 - 407 zł i i5-750 - 684 zł ;) ) co do drucików to są dwa komplety , radiator jest bardzo ładny i wygląda solidnie , narazie tylko tyle mogę powiedzieć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vinoo Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Tutaj i tutaj ;] Lepiej dopłacić do i5 750 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cerry Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 (edytowane) Mam pytanie dotyczące różnic w wydajności różnych wersji tego chłodzenia oferowanego przez Zalmana. Obecnie są w sprzedaży trzy wersje (Extreme, Quiet, Flex), a teraz wchodzi czwarta (Performa). Pomijając kwestie wyposażenia same radiatory różnią się jedynie, a może i aż ilością, kształtem i ułożeniem finów. Extreme: 56 finów w odstępach po 2mm, łączna powierzchnia 8544cm2 Quiet: 45 finy w odstępach po 2,5mm, łączna powierzchnia 6817cm2 Flex: 53 finów w odstępach po 2mm, łączna powierzchnia 8200cm2 Performa: 51 finów w odstępach po 2mm, łączna powierzchnia 7900cm2 (prawdopodobnie gdyż jeszcze nie ma dokładnego opisu, jest tylko powierzchnia) Z tych wszystkich konstrukcji najbardziej "inny" jest Quiet, gdyż ma największe przerwy między finami, przez co ma najmniejszą mniejszą ilość finów i najmniejszą powierzchnię, ale jak wynika z testu na pelab.pl przy zastosowaniu identycznego wentylatora Quiet jest wydajniejszy od Extreme, a więc powinien być najwydajniejszy ze wszystkich :blink: Obroty---Extreme---Quiet def 1600------49,1-------49,1 850--------59,4-------55,3 oc 1600------57,4-------57,1 O ile różnica przy 1600 jest żadna, to przy 850 wynosi ponad 4 stopnie, a to już dużo. Wiem, że za gęste finy nie lubią słabego przewiewu, ale 850 to jeszcze nie jest tak słabo, rozumiałbym jak by to było 400-450. Zastanawiałem się nad kupnem Flexa, który jest w sumie bardzo zbliżony do Extreme i dorzuceniu jakiegoś lepszego wentylatora, lecz jeżeli ten test nie jest obarczony sporym błędem, to chyba jedynym sensownym zakupem jest Quiet. Bo skoro na wysokich obrotach (1600 to już dla mnie wysokie) nie ma różnicy na korzyść Extreme, a powinna być. Natomiast przy wolniejszych obrotach Extreme odstaje już od Quiet. Ciekawe jak by sytuacja wyglądała przy naprawdę wolnych obrotach? Miał ktoś może możliwość bezpośredniego porównania Quiet vs Extreme, lub Quiet vs Flex, przy identycznych wentylatorach, bo trochę dziwią mnie wyniki uzyskane w tym teście na pclab.pl Ze względu na brak konieczności płacenia za standardowy wentylator i możliwość przeznaczenia zaoszczędzonej kasy na wentylator taki jaki się chce myślałem, że Flex jest najlepszym wyborem, a teraz to już sam nie wiem <_< Edytowane 21 Stycznia 2010 przez cerry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Nie wie ktoś czy Athlon II x4 620 oraz Athlon X3 435 mogłyby być chłodzone PASYWNIE Flex'em ? bez OC, praca 24/7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Chyba,że będzie bardzo dobrze przewietrzona buda,a to już bezsens,bo bez dodtakowych 3 wentyli zakładasz na flexa jeden 600rpm i masz ciszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 (edytowane) Chyba,że będzie bardzo dobrze przewietrzona buda,a to już bezsens,bo bez dodtakowych 3 wentyli zakładasz na flexa jeden 600rpm i masz ciszę.OK, to w takim razie potrzebuje wolny i maksymalnie żywotny wentylator na Flex'a. Jaki by to był? Albo w zasadzie inne, dużo tańsze chłodzenie, które będzie mogło pracować 24/7. Najbardziej zależy mi na super niskiej awaryjności. Edytowane 21 Stycznia 2010 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Poczytaj troszkę w temacie o wentylach 120mm,tam chłopaki ładnie opisują jaki wentl brać w różnym przedziale cenowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Poczytaj troszkę w temacie o wentylach 120mm,tam chłopaki ładnie opisują jaki wentl brać w różnym przedziale cenowym.OK, jeszcze poczytam, ale generalnie potrzebuje chłodzenie "heavy duty". Tam gdzie ten komp będzie stał, jest pył. Co prawda mam obudowę przemysłową, ale mimo to nie jest pyłoszczelna, zresztą nie może być, bo co z obiegiem powietrza?Chyba założę nowy temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BRVideo Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Witam, mam już nowe podzespoły w tym Zalman CNPS 10X Quiet, czy użytkownicy tego chłodzenia na AM2, AM2+,AM3 macie luzy radiatora po założeniu ?, bo moje chłodzenie jak ruszam ręką jest luz, tylko dobrze przylega do procesora. Mój komp: Gigabyte MA770T-UD3P Athlon II X4 620 Zalman CNPS 10X Quiet 2x2GB Goodram 1333MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Nie mam żadnych luzów,trzyma się jak po tubce kropelki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BRVideo Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 To widocznie mam uszkodzone chłodzenie, albo coś źle robię :-?, tu fotki jak to zamontowałem: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Echh...sorki,nie zauważyłem że Quit jest mocowany do koszyka.Ja mam przytwierdzonego do mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vinoo Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Nie rozumiem zdeczko tego zdania: bo moje chłodzenie jak ruszam ręką jest luz, tylko dobrze przylega do procesora.Jak dobrze przylega do procesora to jest chyba wszystko ok? Po konstrukcji widać, że chłodziwo ma prawo się obracać jak będziesz nim kręcił. W końcu trzyma się na sockecie tylko na jednej zapincie, które w dodatku po środku ma wycięcie, na ten wzgórek odpromiennika, w kształcie koła a więc nie ma żadnej blokady przed obrotem. Co najwyżej możesz wygiąć bardziej zapinkę i spróbować wcisnąć jakąś podkładkę pomiędzy zapinkę a ten wzgórek, aby bardziej docisnąć chłodzenie do procesora. Lipna sprawa, że montaż quiet'a na AMD jest na jedną zapinkę. Mogli to rozwiązać jak w flex'ie, gdzie są dwie zapinki zarówno dla inteli jak i amd (demontaż koszyka), które montowane są na śrubach odpromiennika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...