wariatwawa Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Witam, mam pod opieką serwisową komp (płyta P5KC + E4400, pamięci GEIL, psu Amacrox). Wcześniej pojawiał się problem z nietrzymaniem ustawień płyty przez BIOS, czasem po uruchomieniu płyta krzyczała o wciśnięcie F1 (ust. domyślne) lub F2 (wejście do Biosu). Potem zdechł zasilacz GPS 400W, jest założony w tej chwili Amacrox 400 W, problem znów się pojawia co kilka - kilkanaście uruchomień. Jeżeli byłaby to wina baterii na płycie, myślę, że problem pojawiał by się przy każdym uruchomieniu. Pozostaje jeszcze kwestia sieci elektrycznej. Jest to stare budownictwo więc mogą się pojawiać zakłócenia lub przepięcia (chociaż zasilacz powinien część wyłapać). Może listwa z filtrem (ACAR) powinna pomóc, ale nie chcę narażać ludzi na koszty które nie koniecznie muszą rozwiązać problem. Co do sieci elektrycznej, nie mam możliwości zbyt dokładnego pomiaru (mam tylko miernik), mogę sprawdzić napięcie, ale zasilacze mają jakąś tolerancję co do napięcia podawanego. Podsumowując: Nie mam pojęcia co może być przyczyną pojawiania się takich problemów. HELP! Jeżeli post jest w niewłaściwym miejscu, proszę Moda o przeniesienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Jeśli masz miernik to zmierz napięcie baterii, 2 zł za baterię to nie są znów jakieś straszne koszta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariatwawa Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Na baterii jest ok 3,5 V o ile dobrze pamiętam. Koszt nie jest duży, może rozwiąże to problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Powinno być 3V. Albo miernik oszukuje albo bateria łapie takie napięcie w trakcie doładowywania (? - bateria podtrzymująca bios / zegar jest ładowana w trakcie pracy komputera? - może ktoś podzieli się swoją opinią). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Wrzuć nowy bios. Jest też opcja, że jest tam wirus, ale takich wirusów dawno już nikt nie widział. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 (edytowane) jak sama nazwa wskazuje to jest bateria a nie akumulator. Producent płyty nie przewidział doładowywania akumulatora, a tym bardziej baterii których się z założenia nie ładuje. Stawiam na błąd wskazania miernika. Dobry jakościowo zasilacz, a jeszcze lepiej pożyczony UPS załatwiłby/wykluczył sprawę problemów z zasilaniem. Edytowane 30 Listopada 2009 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 jak sama nazwa wskazuje to jest bateria a nie akumulator. Producent płyty nie przewidział doładowywania akumulatora, a tym bardziej baterii których się z założenia nie ładuje. Stawiam na błąd wskazania miernika. Dobry jakościowo zasilacz, a jeszcze lepiej pożyczony UPS załatwiłby/wykluczył sprawę problemów z zasilaniem.Słowo bateria jest tutaj użyte w znaczeniu potocznym. Bateria zespół ogniw, zarówno ładowalnych jak i nie, połączonych w określony sposób. Przyjmując ścisłe znaczenie słowa, nie możemy powiedzieć o tej "pestce" z płyty głównej bateria - jest to pojedyncze ogniwo litowe i pytanie tyczy tego czy takie ogniwo jest ładowalne. Akumulator w samochodzie może być nazwany baterią - składa się z sześciu ogniw po 2V każde. Określenie bateria dla ogniw R03, R6, R14, czy R20 jest nieprawdłowe, są to pojedyncze ogniwa. Baterią jest 3R12 czyli płaska bateria oraz 6F22 czyli bateria 9V. Jeśli w telefonie jest akumulator NiMH to jest to bateria - 3x1,2V=3,6V. Gdy mamy akumulator Li-Ion to jest tam pojedyncze ogniwo 3,6V i purysta językowy nie powinien mówić o tym bateria. W skrócie: nazwa bateria nie wskazuje na to czy źródełko napięcie jest ładowalne, wskazuje natomiast, że mamy do czynienia z wieloma (najmniej dwoma) ogniwami połączonymi w jakiś sposób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariatwawa Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Jutro zmienię "baterię" na nową i zobaczymy co i jak. Wiem, że kiedyś pojawiło się jakieś świństwo uszkadzające BIOS, ale ciężko stwierdzić. Profilaktycznie zrobię update BIOSu, tak na wszelki wypadek. Jutro napiszę co to dało, a jak nie to spalę to cholerstwo (jak mi pozwolą :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariatwawa Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Bateria wymieniona, do tej chwili nie ma oznak problemów z BIOSem. BTW BIOS wgrany nowy. Jak coś się będzie działo odezwę się jeszcze. Dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 BTW BIOS wgrany nowy. Jak coś się będzie działo odezwę się jeszcze.Raczej to pomogło. Często miałem takie przypadki z Asusami i po updacie biosu problem znikał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariatwawa Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 (edytowane) Dużo płyt Asusa przeszło przez moje ręce i dopiero teraz ta coś szaleje. Moja cudna A8N32-SLI DELUX... Ech... wspomnienia :) Edytowane 2 Grudnia 2009 przez wariatwawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polxxx Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Mam problem z kompem, mianowicie po włączeniu nie ma krótkiego sygnału od biosu, nie puszcza obrazu. Gigabyte GA-M61S ME-S2, jakistam athlon x2, 2x512 szajsunga, gf 7300, zasilacz 400 krzakowy. Próbowałem resetować bios przez baterie nic, bez dysków i napędów to samo. Płyta ma zintegrowaną grafe więc bez grafy też próbowałem. musze ten szajs szybko naprawić, wiec błagam o szybką odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariatwawa Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 Czyli wogóle bios nie wstaje? Jeżeli tak to pozostaje Ci serwis i programator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polxxx Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 dzisaj rano komp normalnie wstał, jedyne co zrobiłem to podłączyłem naped, dysk, i grafe teraz boje się czegokolwiek dotknąć :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariatwawa Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 Szczęściarz. A teraz niespodzianka, pomimo moich wszystkich wysiłków, prób i starań znów jest to samo. Jest przy uruchomieniu: F1-load default setings, F2-setup, czyli to samo. Jeszcze pojawia się (ale rzadziej) coś takiego: bios wstaje, dysk zaczyna czytać i pozostaje czarny ekran. Można tak czekać i czekać. Po resecie (jeżeli już normalnie się uruchomi) pojawia się, ekran wyboru opcji uruchamiania, tak jak przy trybie awaryjnym. Chodzi mi po głowie polanie tego cholerstwa benzyną i zapałkę wrzycić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 Przełóż wszystkie graty (procka, pamięć, grafikę, zasilacz) na inną płytę. Jeśli będzie chodzić bezproblemowo, to wina płyty. Nic innego już nie da się zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariatwawa Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 No właśnie też mi to chodzi po głowie. Zasilacz był wymieniany więc to na pewno nie to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polxxx Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 (edytowane) jednak problemy dalej występują, komp na świeżym systemie zawiesza się, najczęściej przy kopiowaniu lub instalacji czegoś dużego, wymieniałem, zasilacz, pamięci, a dysk twardy sprawdzałem na moim i jest z nim wszystko ok, ma ktoś jakiś pomysł? :angry: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! : ( Edytowane 4 Grudnia 2009 przez Polxxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mwok Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 Sprawdź temperaturę procesora może dioda termiczna jest uwalona na płycie. Spróbuj wgrać nowszego biosa. Może to wina taśm ide lub sata. Nie napisałeś dokladniej konfiguracji co i jak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...