Lancer Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Mam prośbę o poradę do fachmanów. Mam otóż sobie taką chłodniczkę jak Faser Xchanger Monsta z założonymi 3 S-FLEXami. Wczoraj zrobiłem mały remoncik i dołożyłem jeszcze 3 S-FLEXy, które czekały sobie w szafie już od jakiegoś czasu. Pierwsza trójka wieje na chłodnicę, dodatkowa miała wyciągać powietrze Ponieważ za 2-3 tygodnie planowałem jeszcze namieszać w układzie ponownie, dołożona na szybkiego trójka, która wysysa powietrze nie miała zamontowanego shrouda (nie miałem nic pod ręką), tylko same podkładki antywibracyjne. Podłączyłem wszystko, no i okazało się, że dodatkowe wentylatory nic nie dały! Ba, po ich wyłączniu temp. spadła o 2-3 stopnie. Lekkie rozczarowanie. Teraz prośba o poradę co zrobić. 1. Zostawić wszystkie wentylatory i kombinować z shroudem? 2. Wywalić wszystkie S-FLEXy i zamienić je na 3szt 14cm wentylatorów? 3. Wywalić Monstera i zamienić chłodnicę na Thermochill PA120.4 z 4 wentylami 12cm? Co waszym zdaniem będzie najwydajniejsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0M3N Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Był gdzieś taki test gdzie był test wentyli w różnym ustawieniu. I wyszło na to że jedynym sensownym rozwiązaniem jest wentylator pchający. Reszta albo się nie sprawdzała albo nie dawała konkretnego przyrostu wydajności. Ewentualnie możesz spróbować ustawić jedne na drugi pchające. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Nie o ten test koledze chodzi ->http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=220874 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Fajnie, tylko że to nie rozwiązuje mojego dylematu. Przypominam, że u mnie kombinacja 3 wentylatory pchające + 3 wentylatory wyciągające (a więc przypadek 2 z wymienionego testu) dała gorsze wyniki niż nawiew za pomocą tylko 3 wentylatorów pchających (przypadek 1z testu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Fajnie, tylko że to nie rozwiązuje mojego dylematu. Przypominam, że u mnie kombinacja 3 wentylatory pchające + 3 wentylatory wyciągające (a więc przypadek 2 z wymienionego testu) dała gorsze wyniki niż nawiew za pomocą tylko 3 wentylatorów pchających (przypadek 1z testu). mysle ze malym problemem moze byc ten shroud... jak domniemam wszystkie wentyle maja te same rpm? prawdopodobnie przez to, ze przy dodatkowych brakuje shrouda, powietrze sie moze jakos zawirowywac. Ale to tylko moja dziwna teoria. sprobuj zdjac wszystkie shroudy i zrob test. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Pchające mają , nowo dodane wyciągające nie mają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 to zdejmij i sprawdz jak wszystkie bede sie spisywaly bez shrouda. z tego co kminie, to po prostu te bez shrouda, nie daja rady z odbieraniem powietrza... troche dziwnie to brzmi, ale tak to na moje myslenie wyglada. podejrzewam, ze lepszy efekt by byl gdyby te pchajace byly bez, a te wyciagajace ze shroudem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Zmień chłodnice na normalną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 A jaka jest definicja normalności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Thermochill Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Arni, czy mogę Cię prosić o trochę bardziej rozwiniętą wypowiedź? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Thermochill Pa 120x 3 bądź 120x4 swiftech mcr320 Feser każdy poza Monsta, EK etc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Ke? A co mi niby da przesiadka na PA120.3? Może nieco bardziej rozwinięte wypowiedzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Moje zdanie jest takie że Monsta jest jak Triebwerki. Niby 10 000 róznych wynalazków a tak na prawde to mało co ma wpływ na wydajność . możliwość montażu wentyli 14cm i 12 daje dziwne następstwa:i jak zamontujesz 14cm wentyl to jest mały wybór, jak dasz 12 to tracisz duże pole na chłodnicy- gorsze parametry w stosunku do 14cm wentyli. jak dasz redukcje to ta chłodnica zajmuje tyle co 2 termochille bądź czy swify Boczne osłony imo nie pomagają też w rozpraszaniu ciepła :/ Ale to jest moje zdanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darusiak Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 ja bym tylko wentylatory wymienił na http://www.cooling.pl/noise-blocker-blacks...ukt,552025.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 (edytowane) Z tym martwym polem , to chyba Arni dobrze prawisz ;) Ale przed Monsterem miałem właśnie PA120.3 i sensu powrotu do niego nie widzę. Jeśli chodzi o 14 to mam w domu 2 Revolteki. 1szt za mało do przeprowadzenie próby czy zmiana na 2cm większe coś da zwłaszcza, że cichszą sztukę wrzuciłem do zasilatorni. Myślałem o wrzuceniu na Monstera 3szt którejś z tych 14: http://www.cooling.pl/noise-blocker-blacks...ukt,551967.html http://www.cooling.pl/xigmatek-xlff1453-le...ukt,551297.html P.S. http://www.hardwareluxx.de/community/showp...amp;postcount=1 Czy ktoś może przetłumaczyć, co na tych wykresach oznacza min mit gaskets? Domyślam się, że chodzi o shroud. Edytowane 30 Listopada 2009 przez Lancer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Gasket to jest ta guma /pianka /uszczelka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 http://www.cooling.pl/xigmatek-xlff1453-le...ukt,551297.html odradzam, na max-a czyli fabryczne 1000 obr/min wyraźnie słyszalne łożysko p.s. ta Monsta jest o tyle wydajniejsza od PA 120.3 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 A kto używa śmigieł przy pełnym napięciu? P.S. Parę stopni mniej jest. Odniesienia bezpośredniego nie mam, bo układ trochę się zmienił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 w sumie nie lata na 1000 bo ledwo się kręci w zasiłce ale po odpakowaniu i zapieciu pod molex bylem lekko rozczarowany ze za 5 dych coś śmie burczeć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...