jachuuu Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Chce złożyć komputer, który miałby chodzić całą dobę jaki polecicie procesor, żebym mógł zastosować jakieś pasywne chłodzenie? Jaki procesor się po prostu za bardzo nie grzeje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Chce złożyć komputer, który miałby chodzić całą dobę jaki polecicie procesor, żebym mógł zastosować jakieś pasywne chłodzenie? Jaki procesor się po prostu za bardzo nie grzeje :) Moj stary Celeron 400MHz chodzil ponad rok podkrecony na 600MHz na samym radiatorze, bo wentylator sie zatarl. A tak na powaznie, to myslales o wodnym chlodzeniu? Ile masz na to wszystko kasy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 E5200 + undervoltage? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Atom. Odpowiedź ta została przystosowana do posta który nie zawiera praktycznie żadnego konkretnego wymagania. Ani chłodzenia, ani obudowy, ani wydajności. Kompletne zero. Czyżby autor miał w [gluteus maximus] ewentualne sugestie nt. całkowitego debilizmu składania pasywnego zestawu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Według mnie zestaw chłodzony całkowicie pasywnie niema większego sensu, ale wystarczy dać po 1 wentylatorku 12cm z przodu i z tyłu puszczony na 800-900rpm i będzie bardzo cicho i nie tak ciepło. Napisz ile masz kasy i czego oczekujesz. Do czego komputer ma służyć?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachuuu Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 Atom. Odpowiedź ta została przystosowana do posta który nie zawiera praktycznie żadnego konkretnego wymagania. Ani chłodzenia, ani obudowy, ani wydajności. Kompletne zero. Czyżby autor miał w [gluteus maximus] ewentualne sugestie nt. całkowitego debilizmu składania pasywnego zestawu? Fakt, trochę mało szczegółów podałem. Wydajność nie jest priorytetem, chodzi głównie o zbieranie backupów (serwer ftp) i ewentualnie bazy danych (zapasowe - replikacja). Koszt im niższy tym bardziej pożądany ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 E5200 @1,5Ghz undervltg, tanie mobo na P31 micro atx z integrą, wydaje mi się że proc da radę nawet na boxowym coolerze z wypiętym wentylem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 E5200 @1,5Ghz undervltg, tanie mobo na P31 micro atx z integrą, wydaje mi się że proc da radę nawet na boxowym coolerze z wypiętym wentylem :D Czemu nie AsRock M3A785GMH i Semp 140? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 E5200 @1,5Ghz undervltg, tanie mobo na P31 micro atx z integrą, wydaje mi się że proc da radę nawet na boxowym coolerze z wypiętym wentylem :D Nie sądzę, dla pewności dałbym freezera7. U mnie taki chłodził pasywnie Athlona X2 przez kilka dni zanim mi się przypomniało że nie podpiąłem wtyczki od wentyla. O dziwo dawał radę. Komp ani razu nie złapał zawiechy czy się nie zresetował. A tak myslę czy do takich celw nie starczyłby jakiś jednordzeniowy sempron, nawet te w 90nm prawie się nie grzały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Czemu nie AsRock M3A785GMH i Semp 140? Hmm, mobo 775 z chipsetem Intela (wynalazki SIS itp pomijam) 45nm ready (czyli P31 głównie) i zintegrowaną grafą kupisz za 120zł, sam niedawno kupiłem jakiegoś uczciwego Asusa który nawet Q9650 @stock obsłuży, za 110zł z wysyłką. Do tego E5200 za 170-185zl i jazda - ostatnio nie jestem na bieżąco w najnowszych podzespołach, ale wydaje mi się że E5200 to jakby inna skala wydajności niż omawiany sempron - choć mogę się mylić, nie chce mi się teraz szukać testów :P Nie sądzę, dla pewności dałbym freezera7. U mnie taki chłodził pasywnie Athlona X2 przez kilka dni zanim mi się przypomniało że nie podpiąłem wtyczki od wentyla. O dziwo dawał radę. Komp ani razu nie złapał zawiechy czy się nie zresetował. A tak myslę czy do takich celw nie starczyłby jakiś jednordzeniowy sempron, nawet te w 90nm prawie się nie grzały. Eee, e5200 na uderwolcie wydziela ciepła mniej-więcej tyle :lol2: : http://www.youtube.com/watch?v=-pNwLNBF-zk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...