Skocz do zawartości
Filavandrel

Lc Dla I920 Proszę O Opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pytam :)

konfiguracja kompa:

i7 920 (na razie na boxowym - zgroza... - smarowany zm-stg1 bo leży w domu)

mobo ga-ex58-ud5

pamięci Corsair DDR3 3x2Gb 1600 MHz

zasilacz Corsair HX 850W

grafika GTX260 od Gainwalda

3 HDD łącznie 570Gb (będzie modernizacja w którymś momencie na 1 250G i 2x 500 w raidzie)

1x DVD

obudowa Antec1200

chce to zwodować, na razie same cpu, potem w kolejnych krokach całą mobo (pakiecik EK na moją mobo), a kolejnym krokiem będzie grafika (tylko się jeszcze zastanawiam czy jej nie zmienić na jakiś wyższy model ale to za jakiś czas)

co wykombinowałem po zaglądaniu tutaj i na inne fora:

Chłodnica EK Water Blocks CoolStream RAD XT 480 wywieszona jako plecaczek na tylnej ścianie poza obudową (efekt estetyczny mi nie przeszkadza)

rez XSPC Laing Dual Bay Reservoir 1Res 1Pump zajmie 2 zatoki których jest pełno w tej obudowie i nie będzie przeszkadzać, przy okazji jako podstawa do montażu pompki

pompa Swiftech MCP355

blok cpu Watercool HK CPU LGA1366 Rev. 3 wychodzi mi z porównań jako najbardziej efektywny ale może się mylę :)

sztuk 8 Feser szybkozłączka prosta SM10/13 G1/4

wąż Feser Tube - 10/13 Acid Green UV - 2,5m styknie chyba na całkowitą rozbudowę układu

Feser One 1L UV Acid Green 1l też powinno starczyć

jakiś wskaźnik przepływu ??

zdaje sobie sprawę z ceny komponentów :)

teraz pytania:

1. czy w/w elementy starczą czy coś zapomniałem żeby zwodować same cpu ???

2. co w w/w elementach zmienić

3. czy po dodaniu LC na mobo i grafikę będzie trzeba dodać (pewnie tak) jakąś dodatkową chłodnicę (wtedy planuje podwiesić pod sufitem w środku obudowy pod tym wielkim wentylatorem)

4. cpu chce kręcić standardowo na jakieś 3.5-3.8 GHz i jak taki układ będzie się zachowywał pod pełnym obciążeniem cpu (komp chodzi 12-14h dziennie oprócz normalnej pracy - grafika 3D, montaż filmów HD - liczy projekty z BOINC - Seti, GPUgrid czasami inne projekty)

5. jakie wentylatory (stosunek cena/wydajność/cisza potrzebne będą 4 sztuki) do chłodnicy

myślę że na chwilę obecną wszystko, wszelkie podpowiedzi mile widziane

Edytowane przez Filavandrel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi