Xavi Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Otóż tak: muszę zmienić platformę(athlon 3500+, socket 939, tiaaa to jest to :rolleyes: ) Krótka piłka - muszę wymienić płytę główną, procesor, pamięć i kartę graficzną.Zasilacz mam(tagan 450w, powinien dać rade) i inne tam ciach!ły. Budżet - do 1k max +/- 100zł, nie więcej :) Komputer głównie stosowany do intensywnej codziennej pracy, buehehe. Mnóstwo kart w firefoxie, kilka programów równocześnie otwartych, komunikator, odtwarzacz itd., chciałbym żęby nie muliło, po prostu ;-) Od czasu do czasu chciałbym móc zarzucić jakąś grę - wiem, że z taką kartą graficzną to sobie mogę co najwyżej odpalić instalator, ale liczę, że chociaż na low uda mi się pograć w jakieś stosunkowo nowe tytuły. Myślałem nad czymś takim: AMD Athlon II x4 620 AM3 BOX - 330zł (jakbym znalazł zapinki to bym posadził na nim jeszcze scythe infinity, coby się nie ugotował biedaczek) Płyta: Gigabyte GA-MA770-UD3 AMD770 AM2+ BOX 230zł(wiem, że straszny szit, ale ja nie kręcę:) nie mam zamiaru niczego podkręcać, ma działać, szybko i bezawaryjnie;p) Ram: Kingston 2048MB 800MHz DDR2 Non-ECC CL5 150zł (tak wiem, straszny szit itd., ale jw. nie kręcę, nie gram w najnowsze tytuły na największych detalach, po prostu używam komputera), później dokupię drugą kość i będzie okrągła czwóreczka i powinno wystarczyć. No to mamy 330+230+150=700zł Trzeba jakąś grafikę kupić, myślałem na jakimś słabym modelem 9800GT, tj. NVIDIA GEFORCE 9800GT 1024MB 1GB BOX To będzie około 380zł, mieścimy się w sumie w widełkach, ale z tego co widzę ta karta jest słaba, tzn. ma taktowanie do duuuuszy, ale ja się nie znam, wypadłem z obiegu już dawno. Macie jakieś sugestie? Coś poprawić/zmienić? Nie mam pojęcia jaką kartę kupić:( Tak, czy siak od czasu do czasu chciałbym móc zagrać, bo gdyby nie to odpuściłbym sobie nową kartę i wepchnął kasę w ram. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Można od razu kupić płytę am3 i ddr3. Np. GA-MA770T-UD3P + goodram 1600MHz cl9. Wyjdzie ~50zł drożej. Karta, np. HD4850/HD4770. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xavi Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zakładając to 50zł drożej + droższa karta już wykraczamy ponad max. kwotę(nie do ruszenia, 1.1k zł) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 Procesor : AMD Athlon II x4 620 - 331 zł Płyta Główna : ASRock M3A770DE - 238 zł Ram: Goodram DDR3 2048MB 1333MHz CL9 - 156 zł Karta Graficzna: HIS Radeon HD 4830 512MB DDR3 - 345 zł razem: 1070 zł Ceny z Agito. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xavi Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 Okej, ładnie - co do grafiki, wydajniejsza chyba będzie Radeon 4850 HIS 512MB 2xDVI (PCI-E) ? Droższa o 14zł z tego co widzę, a taktowania ma wyższe - dobrze myślę, że będzie szybsza?;-) A tak btw. AM3 ma jeszcze jakąś przyszłość, tzn. czy w przyszłości jeszcze będą wychodzić procki kompatybilne z płytami AM3, czy znów czeka mnie coś takiego jak z Venice?;p(kupiłem płytę na 939, kilka miesięcy później zaczęły znikać procki na ten socket ze sklepów i zostałem z ręką w nocniku, bo wsysko co wychodziło to AM2;p) Dzięki za pomoc:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 HD4850 będzie wydajniejsza. W drugim kwartale 2010 roku mają wyjść Phenomy x6. Nawet gdyby obecne płyty nie obsługiwały przyszłych procesorów to już będziesz miał ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xavi Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zasilacz jest jednak Coirsair 450w(coś mi się popierniczyło), ale myślę, że powinien dać radę ?:> A czy karta GTS 250 będzie ok? Tzn. czy proc nie będzie jej zbytnio ograniczał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 (edytowane) Poradzi sobie. Może być, ale lepszy wyborem byłby hd4850. Edytowane 3 Grudnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...