Gemtin1 Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 (edytowane) Witam, Zastanawiam się na doborem procesora do tej płyty głównej. Myślałem nad athlonem II x4 620 a phenomem II x2 545. Komputer bedzie w obudowie Aerocool M40 rev. 2 i używany będzie do wszystkiego. Za niedługo będę zamierzał do niego dokupić kartę graf pokroju radeona hd4850/4870 więc będzie uzywany także do gier. Wiem że tematów było takich sporo. Osobiście wolałbym athlona II x4, mimo że są to słabe 4 rdzenie to jednak 4- większa wygoda użytkowania. Lecz phenom II x2 545 będzie wydajniejszy w grach, poza tym posiada o wiele lepsze chłodzenie box'owe od athlona (jak z głośnościa box'a?), a trudno będzie coś znaleść do tej obudowy bo max. wysokość chłodzenia to 110mm może i mniej. Mam scythe Mugena 2, ale musiałbym wyciąć otwory w obudowie.. Chyba że znacie jakieś dobre chłodzenie w rozsądnej cenie? Może scythe shuriken? Scythe ninia mini? Procesor będę chciał podkręcić na tyle ile pozwoliłaby płyta lub chłodzenie, ale nie ukrywam że chciałbym osiagnąc 3,2-3,5 ghz o ile to mozliwe. Jakie średnio udaje się osiągnąć wyniki oc athlona II x4 620 na box'ie ? Przy okazji nasuwa mi się pytanie czy większe prawdopodobieństwo odblokowania dodatkowych rdzeni istnieje na phenomie x2 545 czy juz szybciej udało by sie odblokować dodatkowa pamięć l3 na athlonie?. Rozumiem, że to loteria ale zapytać warto. Tak więc jakie są wasze sugestie? Edytowane 2 Grudnia 2009 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Ref. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 620 na box zrobi 3.2-3.3GHz. Chłodzenie boxowe mają chyba takie same. x4 BE mają lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 A jaki horyzontalne chłodzenie byscie polecali? Musi byc mozliwie jak najnizsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Ciężko znaleźć coś dobrego. Ninja mini raczej może być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 (edytowane) Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Niestety ninja mini się nie zmieści. Max wysokość 10cm. W ostateczności wytnę kawałek blachy w obudowie. Myślałem nad Scythe Big Shuriken ze zmienionym wentylatorem na pełnowymiarowy 120mm. Próbował ktoś już tak zrobić? Opinie w internecie donoszą, że jest to tylko dobry zamiennik box'a i nic pozatym. Przeglądałem wiele testów różnego rodzaju chłodzeń, lecz tych mieszczących się w htpc jest jak na lekarstwo, lub są starsznie drogie. Edytowane 2 Grudnia 2009 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 (edytowane) Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Niestety ninja mini się nie zmieści. Max wysokość 10cm. W ostateczności wytnę kawałek blachy w obudowie. Myślałem nad Scythe Big Shuriken ze zmienionym wentylatorem na pełnowymiarowy 120mm. Próbował ktoś już tak zrobić? Opinie w internecie donoszą, że jest to tylko dobry zamiennik box'a i nic pozatym. Przeglądałem wiele testów różnego rodzaju chłodzeń, lecz tych mieszczących się w htpc jest jak na lekarstwo, lub są starsznie drogie. miałem ten sam problem co ty i najlepszym rozwiązaniem okazało sie zakupienie chłodzenia od Phenom II X4 z heat-pipe ( na Allegro za ok 30 pln) takie jak tu : http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=837714202 Edytowane 3 Grudnia 2009 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...