Skocz do zawartości
Mufta

Epox 8RDA3+

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanko do użytkowników 8rda3

Czy ktos z Was miał wcześniej 8rda (+) i może teraz jednoznacznie stwierdzić że na 8rda3 ma zdecydowanie lepsze osiągi ? Albo tez Ci którzy wcześniej nie mieli to czy Wasze osiągane wyniki są lepsze od tych o których piszą użytkownicy 8rda (+) ??

Pytam dlatego, ponieważ mogę wymienić swoją mobo na 8rda3 za stosunkowo niewielką dopłatę. Moja nobo jest na A3 rev 1,1 wiec wszyscy wiedzą o co chodzi. Przyznam , że Serial Ata w 8rda3 specjalnie mi sie nie przyda. Dzwięk w 8rda3 troche mnie martwi z opinii użytkowników ale to jeszcze moge przeboleć.

Liczą się tylko osiągi. Jeśli wg Was są lepsze to proszę o jakies porównanie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem szczęśliwym posiadaczem 8rda3+ , bartona 2500+ , DDR 512MB 333 (jedna kość) oraz radeon 9000 (nic nie kręcone) . Wszystko spox ale gdy tylko uruchamiam SETI lub UD wszystko sie wiesza. Próbowałem wszystkiego nowego Biosa , SP 1 w XP, SP3 w win2000 i nic. Sprzet ma dopiero tydzien. Proszę o pomoc !!!

P.S. CZy mozliwy jest defekt procka lub czegoś innego ??? Czy moze tylko chodzi o odpowiednie ustawienia bios'a???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem szczęśliwym posiadaczem 8rda3+ , bartona 2500+ , DDR 512MB 333 (jedna kość) oraz radeon 9000 (nic nie kręcone) . Wszystko spox ale gdy tylko uruchamiam SETI lub UD wszystko sie wiesza. Próbowałem wszystkiego nowego Biosa , SP 1 w XP, SP3 w win2000 i nic. Sprzet ma dopiero tydzien.  Proszę o pomoc !!! 

P.S. CZy mozliwy jest defekt procka lub czegoś innego ??? Czy moze tylko chodzi o odpowiednie ustawienia bios'a???

Ustawienia pamiątek ?? Spróbuj najwolniejsze ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem szczęśliwym posiadaczem 8rda3+ , bartona 2500+ , DDR 512MB 333 (jedna kość) oraz radeon 9000 (nic nie kręcone) . Wszystko spox ale gdy tylko uruchamiam SETI lub UD wszystko sie wiesza. Próbowałem wszystkiego nowego Biosa , SP 1 w XP, SP3 w win2000 i nic. Sprzet ma dopiero tydzien.  Proszę o pomoc !!! 

A jaki masz zasilajecz ? 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilaczyk nowy kupiony razem z płytą (potrzebne było zlacze do p4) :

MEGABAJT MGB-350ATXP4 chyba dobry :?:

No niestety muszę Cię zmartwić bo Megabajt i Codegen wiodą w czołówce najbardziej kiepskich i awaryjnych zasilaczy. Ja bym sprawdził na jakijś inne, chodz w sumie jest to nówka więc powinna być sprawna, sam już niewiem :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZyli możliwe ze cos jest walniete na plycie albo procku albo pamieci ???

Ktos mówił mi abym sie pobawic napieciami na ramie i procku bo te defaultowe niekiedy sa złe..... ale nie wiem na jaki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesiadłem się niedawno z Abita BX z PIII na tego właśnie Epoxa z Athlonem XP 2000+.No i się zaczęło (grafika zwiechy itd.) po wielu staraniach pozostał mi tylko problem z myszką - zacina się co kilka - kilkanaście sekund pozostając nieruchomo na ekranie, a po chwili rusza i tak w kółko. Próbowałem już chyba wszystkiego - zmiany sterów, biosu, reinstalki, formaty hdd. Myszka jest 100% sprawna.

Pomóżcie bo nie mogę skończyć Black Hawk Down!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesiadłem się niedawno z Abita BX z PIII na tego właśnie Epoxa z Athlonem XP 2000+.No i się zaczęło (grafika zwiechy itd.) po wielu staraniach pozostał mi tylko problem z myszką - zacina się co kilka - kilkanaście sekund pozostając nieruchomo na ekranie, a po chwili rusza i tak w kółko. Próbowałem już chyba wszystkiego - zmiany sterów, biosu, reinstalki, formaty hdd. Myszka jest 100% sprawna. 

Pomóżcie bo nie mogę skończyć Black Hawk Down!!!

Heehee widze ze wiecej osób ma problemy z tą płytą :)

Ja swoją odbieram jutro z serwisu i mam nadzieje ze wszystko bedzie ok;)

Tez kupiłem ja nówkę ale okazało sie ze była walnięta ( z wadą fabryczną)

Dowiedziałem sie ze ze te plyty bardzo często wyposażone były w wady fabryczne :)

Nie przejmuj sie jak nic nie zdziałasz to napewno pomoże wizyta w serwisie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko do użytkowników 8rda3

Czy ktos z Was miał wcześniej 8rda (+) i może teraz jednoznacznie stwierdzić że na 8rda3 ma zdecydowanie lepsze osiągi ?  Albo tez Ci którzy wcześniej nie mieli to czy Wasze osiągane wyniki są lepsze od tych o których piszą użytkownicy 8rda (+) ??

Pytam dlatego, ponieważ mogę wymienić swoją mobo na 8rda3 za stosunkowo niewielką dopłatę. Moja nobo jest na A3 rev 1,1 wiec wszyscy wiedzą o co chodzi. Przyznam , że Serial Ata w 8rda3 specjalnie mi sie nie przyda. Dzwięk w 8rda3 troche mnie martwi z opinii użytkowników ale to jeszcze moge przeboleć. 

Liczą się tylko osiągi. Jeśli wg Was są lepsze to proszę o jakies porównanie  :lol:

Jasne wlasnie posiadam od wczoraj na okres testowy :P 8rda3+ ver1.1

I co moge powiedziec, jest mniej miejsca miedzy kontensatorami , moje gotowe radiatory od 8rda+ ( na mosfety ) nie wchodza , brakuje ze 3 mm :(

Plyta jest jakos bardziej udoskonalona w swoim miekkim startem po przetaktowaniu , wychodzi na to ze moj procek nie lubi nic powyzej 220fsb. wiec nie moge nic wiecej sprawdzic.

Nie udalo mi sie natomiast nie uruchomic komputera po przetaktowaniu , sprawdzalem do 230 fsb.

Komp albo wstaje na domyslnym ustawieniu jak nie spodoba mu sie nowe ostawienie ,albo wcale nie wstaje objaw ciemny ekran zero efektow dzwiekowych.

Wystarczy wylaczyc go na chwilke zalaczyc i juz sam sobie dobiera default ustawienia.

Dzwiek jest lipa odrazu radze na OFF ci co twierdza ze to dobrze gra to ( wspolczucie ) za to ze nie potrafia odroznic takiej kolosalnej roznicy.

Wiadomo ze sprzet odsluchowy tez ma swoja duza role.

Sam sprawdzalem na swoim wysluzonym wzmacniaczu " Diora " ktory jakoscia odsluchu jest swietny.

Sprawdzalem to tez na sluchawkach Sennheiser'a HD 265 Linear... KOLOSALNA roznica.

Dlaczego ta plyta nie ma otworow w okol SB !!!? nie postarali sie :(

Napsze cos o napieciach na obu plytach :

Zasilka chieftec 360 W , ustawienia proca 11x220 , 2.2 V na procu , VDD 2 V - w obu przypadkach ( prime torture test )

8rda+

+5 4.71 V

+12 13.02 V

-5 -5.15 V

-12 -12.28 V

8rda3+

+5 V 5.16 V

+12 V 12.04 V

-12 V -6.44 V

-5 V -5.25 V

Moze dorwe innego proca to napisze cos wiecej na temat wysokich FSB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poradźcie mi :| - wczoraj padła 8RDA, dzisiaj bawiłem się 8RDA3+ a tu przy którymś kolejnym restarcie i zapisie ustawień komp zwis :( - teraz mam na wyświetlaczu jak startuje C1->C3->C5 i stoi, piszczy - programowanie biosu pomoże czy lepiej od razu zawieść płyte do sklepu :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poradźcie mi :| - wczoraj padła 8RDA, dzisiaj bawiłem się 8RDA3+ a tu przy którymś kolejnym restarcie i zapisie ustawień komp zwis :( - teraz mam na wyświetlaczu jak startuje C1->C3->C5 i stoi, piszczy - programowanie biosu pomoże czy lepiej od razu zawieść płyte do sklepu :?:

Hmm jak widac wszytsko sie zdaza :? ,sproboj wyjac pamiec i proca , i zalacz tak plyte potem wpakuj reszte i sprawdz.

Jak nie pomoze wgraj inny bios , jak masz oddac plyte to odasz ,probujac cos na to poradzic.

Chyba ze masz to co ja z pierwsza plyta 8rda+ siadla kostak biosu , od O/C ,cos sie porabalao plycie ze miala problemy z wlaczaniem.

Nie moglem tez zaldowac biosu "check sum error" zaladowalem bios z widnowsa tym programem z plyty epoxa winflash niestety plyta siadla do konca...przy potowaniu nie podawala obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wgrać nie dam rady bo się nie uruchamia dalej (zatrzymuje się na C5 - 8RDA3+) - jedyne co moge zrobić to jutro na programatorze zaprogramować bios :| wydaje mi sie że popieprzyła się konfiguracja - dlatego staje na C5 - jak by padła płyta (tak jak moja 8RDA) to wyświetlała by np. C1, CF lub FF i nie zmieniało by się to - tak robi 8RDA - a tu mam C1 potem C3 i później C5 na którym płyta staje i piszczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tygodnia próbuje coś sensownego wykrzesać z mojego XP1700 z 10 tyg. br.

Jeszcze do niedawna bujałem się na Epoxie 8KHA+ (VIAKT266A :( ) i mimo braku dzielnika 1/5 procek szedł spoko powyżej FSB166. Udało mi się osiągnąć 12x188 (super stabilne!). Niestety w trybie asynchronicznym, bo miałe jeszcze wtedy DDR266...

No ale do rzeczy! Przesiadłem się na 8RDA3+, dołożyłem do tego 2x256 Kingston HyperX3500 (DDR433) i zeby mieć absolutną pewność, że wszystko będzie hulać zakupiłem nową budę z zasiłką 420W (Chieftec).

Na początku niemogłem się połapać w napięciach, bo dziwnie to ten epoxik pokazuje. Ale na tym się nie skończyło :cry: Okazuje się, że płytka błednie podaje napięcie VCore. Jak dawałem 1.5V na procu (nie zależnie czy manualnie czy defaultowa), o miałem 1.45V :evil: jak 1.7V to 1.65V itd. Zawsze o 0.05V mniej i dotyczyło to tylko proca. Z resztą mimo, że napiecia zasiłka trzymała równo i stabilnie (chodzi mi te napiecia co podaje zasilacz, tj 5V, 12V itd), to na płycie dość mocno się wachały... Na Vdim przy 2.9V miałem 2.83-2.88, na procu zamiast 1.75 było 1.72-1.76... Nie wiem czy to dużo i czy te wahania mają znaczenie?

Poza tym płyta nie trawi napiecia 1.8V wzwyż :evil: Zaliczam restarcik :x

Bios zapakowałem aktualnie najnowszy, stery też.

Co do OC procka, to najpierw poszło 12,5x166 i było XP2600 przy napięciu 1.45 (dałem przez przypadek defaultowe 8) no i tez bug z -0.05V). Wszystko stabilnie na Radku 8500 (bez kręcenia karty) miałem w 3DMarku2001 10500pt! No to jedziemy dalej, dajmy wiecej niż na poprzdniczce: 12.5x180 1.55V i wio! Znowu wszystko gra! Pamiątki na dualu 2-2-2-5. No to czas na FSB 200! Wiedząc że proc ma spore zapasy mocy stwierdziłem, że 10.5x200 na początek będzie na luzaku.

No i kupa. Winda poszła, wszelkie Sandry itp też, ale 3DMark się wywalał. Przerobiłem wszelkie kombinacje z podnoszeniem napięć. Potem z obniżaniem timingów na DDRach i NIC :evil: Spróbowałem 10x200 - to samo, potem 8 a nawet 6x200 żeby mieć pewność, że to nie proc. [gluteus maximus].

Pamiątki przechodziły wszelkie testy w Sandrze!!! Nawet na 10x217 i to na 2-2-2-6!!! Dziwna sprawa. Proc idzie na FSB190 i co daje 2375MHz a sk...wiel 11x200 ledwo, ledwo... W sumie to nie jestem w stanie zrobić rzadnego 3Dmarka przy FSB200+ w trybie synchronicznym z pamiątkami (dual). Poszedł dopiero przy asynchro FSB200 DDR333... Co jest grane?

Jeszcze jedno jak dawałem nizsze timingi na DDRach przy FSB200 np.: 3-4-4-9 (aż żal się przyznawać...) to komp wogule głupiał i zaliczła totalna zwiechę! Musiałem CMOSa resetować :evil:

Ludzie ratujcie!!!

Jazda FSB 166-180 na tym mobo z DDR433 i prockiem co spoko ciąnie ponad 2.2G to profanacja :evil:

Spójrzcie też na wątek:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=355...ighlight=hyperx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ufff zaprogramowałem kostke i działa :D - wie ktoś gdzie i za ile można kupić kostke biosu do 8RDA3+ - większej pojemności :?: - tak na zapas ;)

Raptor czy nie chciałeś poczekac na 8rda+ rev. 2.0 czy już nie miałeś wyjscia jak padła Ci 8rda ze kupiłeś 8rda3 :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po raz kolejny nie chcę tutaj siać fermentu ale co powiecie na to :Firma Epox przedstawiła nowy model płyty, który zbudowany jest na układzie VIA KT600 + VT8237. Płyta przeznaczona jest dla procesorów AMD K7 z magistralą FSB 266/333/400 MHz, natomiast obsługiwane pamięci to DDR 266/333/400. Na płycie znajdziemy: port AGP 8x, sześć slotów PCI, osiem portów USB 2.0, sześciokanałowy kodek z interfejsem S/PDIF, kontroler P-ATA-133 IDE, RAID 0, 1, 0+1, 1.5, Serial ATA, RAID 0,1, dwa porty IEEE 1394a oraz zintegrowaną kartę sieciową 10/100. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raptor czy nie chciałeś poczekac na 8rda+ rev. 2.0 czy już nie miałeś wyjscia jak padła Ci 8rda ze kupiłeś 8rda3  :?:

Kompa potrzebowałem na już - muszę skończyć magisterke, a z tego co czytałem to 8RDA+ 2.0 ma tylko lepszy dzwięk od 8RDA3+, z koleii ta ostatnia ma SATA i podwójny LAN którego nie ma 8RDA+ 2.0 - na dzwięku mi nie zalezy bo mam Audigy@Audigy2 więc - brak czasu + nie korzystanie ze zintegrowanego dzwięku = 8RDA3+

....

Na początku niemogłem się połapać w napięciach, bo dziwnie to ten epoxik pokazuje. Ale na tym się nie skończyło  :cry:  Okazuje się, że płytka błednie podaje napięcie VCore. Jak dawałem 1.5V na procu (nie zależnie czy manualnie czy defaultowa), o miałem 1.45V  :evil:  jak 1.7V to 1.65V itd. Zawsze o 0.05V mniej i dotyczyło to tylko proca. .... Zaliczam restarcik :x  

Bios zapakowałem aktualnie najnowszy, stery też. ....

.... 3-4-4-9 (aż żal się przyznawać...) to komp wogule głupiał i zaliczła totalna zwiechę! Musiałem CMOSa resetować  :evil:  

Po pierwsze sprawdź miernikiem napięcia - u mnie podaje że 12V jest na poziomie 11.55 a w rzeczywistowści jest 11.8V., poprzednia 8RDA3+ pokazywała idealnie, u mnie też zaniża Vcore o 0.05 - może być to związane z 12V :?, co do restartów - czy podniosłeś VDD - przy dwóch kosciach zapodaj 1.8V i zobacz, i ostatnia sprawa NF2 nie trawi CL3 dlatego zwiechy przy 3-4-4-9 - spróbuj 2.5-4-4-9

Po raz kolejny nie chcę tutaj siać fermentu ale co powiecie na to :Firma Epox przedstawiła nowy model płyty, który zbudowany jest na układzie VIA KT600 + VT8237.......

Już widzę pierwszą wade :( - jak dla mnie - brak dziurek wokół socketa :evil:

Dołączona grafika

Jeżeli nie widać zdiecia - link do artykułu o płycie Epox na KT600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OOOO currrwa :!:

Raptor ty mi chyba życie uratowałeś :lol: Na wszystko zwróciłem uwage ale braku otworów wokół socketu nie widziałem ( może dlatego ze mam słaby wzrok :lol: ) ale dzięki temu dyskwalifikuję tą płytę . A tak sie napaliłem, ze już ją chciałem sobie zamówić. Chyba bym sobie mojego Orbitala na rzepy przyczepił :P

W tej systuacji pewnie wyjdzie rewizjia 3.0 z otworami wokół socketu, NB, SB i wokół mosfetów :P :lol: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałeś, że u Ciebie też zaniża Vcore 0.05... Czy to notrmalny objaw czy do reklamacji? No i podstawowa sprawa czy to coś zmienia (na niekorzyść oczywiście) i czy da się coś z tym zrobić.

Vdd dawałem na 1.8 i nic.

Napiecia nie jestem wstanie zmierzyć inaczej jak tylko na wiare w Biosa :wink:

U mnie napięcia 12V są na poziomie 11.982-11.999V 8) Wygląda na to że Chieftec (420W) trzyma równo :roll:

Może z tymi napięcia to problem płyty i mosfetów? Strasznie się k...wa grzeją. Może one nie trzymają napięć?

Tak czy inaczej muszę coś z tym fantem szybko zrobić. Co proponujecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się czy nie pogrzebać w zasilaczu... Ponoć Chieftec ma jakąś regulacje napięc w rodzaju potencjometra. Moze by tak wszystkie napięcia ciutke podnieść?

Ale tak czy inaczej płyta nie chce iść z napięciem wyższym niż Vcore 1.8V :evil: Cóż z tego że nie trzeba robić vmoda jak w 8RDA+ jak i tak to nie działa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się czy nie pogrzebać w zasilaczu... Ponoć Chieftec ma jakąś regulacje napięc w rodzaju potencjometra. Moze by tak wszystkie napięcia ciutke podnieść?

Ale tak czy inaczej płyta nie chce iść z napięciem wyższym niż Vcore 1.8V  :evil:  Cóż z tego że nie trzeba robić vmoda jak w 8RDA+ jak i tak to nie działa?

Ja swoje 8rda3+ oddaje ,dzis caly dzien sobie testowalem i musze z przykroscia stwierdzic ze cos z ta plyta nie tak :(

Sadze ze to jakis egzemplarz sie trafil to troche beznadziejne bo zaczyna byc jak z procami.....jedni sobie chwala inni narzekaja.

A konkretnie wkurzylem sie na ta plyte bo czasem przy wlaczeniu czarny ekran i FF nastepne wlaczenie pomoglo... no nic bywa moze procek... tak sobie tlumacze :) ( odziwo na 8rda+ smigalo pieknie )

Nastepna sprawa moj sblive mial problemy w kilku slotach PCI nie wiem czemu :?

Kolejna sprawa to lan , wszystko konfigurowalo sie ok ,i dzialalo ale w q3 mialem dziwnie objawy z lagami , nie twierdze ze lan jest z<span style="color:red;">[ciach!]</span>y w tej plycie.

Mam serverek + sdi i po lanie mam net ,wlozyelm wiec siecowke compex'a i wylaczylem lan w 8rda3 , wszytko wrocilo do normy...to sie wku**ilem i rezygnuje z tej plyty.

Teraz wiem co czuja osoby ktore wydaly ciezka kase no nowa plyte a ona odmawia posluszenstwa...no jak to moze nie dzialac to pzreciesz epox 8rda3+ uleprzone 8rda+ ....ehh szkoda gadac , co sie dzieje z tymi czesciami komputerowymi :(

VDD 2 V po modzie juz osiagnalem na moim 8rda+ , kolejny cel to VDD 2.2 V - i mysle przeskoczyc to 220 fsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązałęm problem FSB200+!!! No w pewnym sensie :?

Moja mobo nie trawi takiego FSB na dimm1...

Okazuje się, że dual idzie do 185, tylko... Pojedyncze kości w dimm1 też się zwieszały i to na maxa :evil:

Jak zapodałem do dimm3 to działa idealnie!!! Potem zapuściłem 2x256 w single channel czyli dimm2 i 3 i idzie jak burza: FSB225 2-2-2-5!!! Poszłoby i więcej ale nie męczyłem zbytnio płyty (przydałoby się zmienić radiotorki i dodać parę na mosfetach) bo idzie do reklamacji 8)

vide: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=35523

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój problem z Vcore to niestety nie kwestia płyty tylko proca :evil:

Wyniuchalem na forum, że XP1700 z 10 tyg. br. owszem są może i wspaniałe, to to starcza im 1.5V na start (a nawet mniej) i nieźle się kręcą, że to niby B0 rev.2 ale NIESTETY OC się kończy na granicy stabilności przy 1.8V (albo i niżej). Stąd wszelkie zwisy z wysokim Vcore to jego sprawka :evil:

Tak czy inaczej ja WC jeszcze nie mam (no chyba że komuś chodzi o "wychodzek" 8) ) a przy 1.7-1.75V już się robi gorąco.

Poza tym 10x225 mam przy 1.7V (lub 12.5x190) jest OK. Spróbuje podciągnąć do 2.4 i styka (na razie max to 2.375).

Dobrze jest, toż to tylko 220 zet kosztowalo!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój antek powyżej 1,675V mam jakies strzały (dzwięki) 8O z zasilacza chyba :!: przy wyższym NIEODPALA !! -> nie wiem co jest

w dualu działa na 11x 215 ale wywala z windy przy GRZEJNIKU SISOFT SANDRA :)

teraz działa na 2300 (11.5x200) przy 1,58 V

co zrobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w dualu działa na 11x 215

Odpalenie windy z dualem to pikuś! U mnie odpaliłem duala na 200 nawet i na więcej ale nie przechodził 3DMarka2001 - więc mu nie zaliczam :(

Przy FSB225 też się winada załadowała ale albo Sandra padała albo ogólna zwiecha (pamiątki miały 2.9V)...

W singlu nie ma takich problemów - FSB225 zaliczone na agresywnych timingach! FSB230 też idzie ale to już granica stabilności płyty :( Poza tym Muszę wtedy mocno schodzić z timingami na pamiątkach.

Moja 8Rda3+ ma C1 na mostku płn i A3 na płd :( tak że powyżej 230 raczej nie pójdzie (zmieniłem chłodzenie i jest to samo).

One zresztą, jak gdzieś czytałem, mają problemy z dualem powyżej FSB180-185...

Cóż czekam na nowe rev. płytki... i podmianka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludziska piszcie jakie macie mostki i ile możecie wycisnąć (single i dual chanel).

Ja ma C1 na płn i A3 na płd... Myślałem, że opwinienem mieć oba C1 (tak jak pokazuje WCPUID). Czy to norma? Ma ktoś inaczej?

8RDA3+ rev. 1.1; płn C1; płd A3:

dual channel - FSB190

single channel - FSB230

Gdzieś już czytałem, że z takimi mostkami tylko tyle można (dual 180-190 single 220-230)... Jak jest wasza opinia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludziska piszcie jakie macie mostki i ile możecie wycisnąć (single i dual chanel).

Ja ma C1 na płn i A3 na płd... Myślałem, że opwinienem mieć oba C1 (tak jak pokazuje WCPUID). Czy to norma? Ma ktoś inaczej?

dual channel - FSB190

single channel - FSB230

Gdzieś już czytałem, że z takimi mostkami tylko tyle można (dual 180-190 single 220-230)... Jak jest wasza opinia?

wprawdzie mam Solteka,ale tez NB - C1,a SB - A3 i leci fsb240 na dual'u.Wiec to kwastia MoBo a nie mostkow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dual channel - FSB190

single channel - FSB230

wprawdzie mam Solteka,ale tez NB - C1,a SB - A3 i leci fsb240 na dual'u.Wiec to kwastia MoBo a nie mostkow

_Vip_ mylisz sie choc nie do konca. Wezmy np.: Epoxa na mostkach A2/A3 malo kto wyciagal synchro powyzej 215mhz na C1 praktycznie kazdy egzemplarz idzie na 230 wiec tu widac roznice jednak trzeba zaznaczyc ze od mobo rowniez duzo zalezy o czym swiadczy sam fakt ze na jednej uzyskuje sie np.: fsb 210 mhz a na innej 220 mhz mimo iz jest to dokladnie ten sam model nawet z tym samym rev mostkow. Solteki od poczatku potrafily ciagnac wysokie fsb praktycznie najwyzsze z wszystkich mobos na nf2 ale ja nie kupilbym go wlasnie ze wzgledu na to ze brak mu SS :evil: sam przymierzam sie do zmiany swojego mobo bo gdy ja je kupowalem wersje z + byly dostepne tylko w sklepach interentowych a mnie zalezalo na tym ze jakby co serwis (czyt. gwarancje) miec pod nosem wiec kupilem bez plusa i brakuje mi SS teraz waham sie miedzy NF7S a 8rda+ :?

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...