Skocz do zawartości
Mibars

Komputer "wybudza Się" Od Ruchu Myszką

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pewien problem, aż głupio o nim pisać, bo powinienem wiedzieć jak sobie z tym poradzić...

Otóż od niedawna komputer zaczął wybudzać się poprzez USB - Nie wiem dlaczego...

Nie byłoby to wielkim problemem, gdyby "wybudzanie" (z Suspend to RAM) było powodowane przez naciśnięcie klawisza, kliknięcie... Ale u mnie wystarczy, że odłącze pendrivea, włącze drukarkę po to, by coś skserować, a komputer startuje... Najgorsze jest to, że startuje również od ruchów myszką... Czyli np kładę coś na biurku, myszka drgneła i mi się "wybudza"... Dziś mi kolega na wydziale pokazał, że miałem na GG status "zaraz wracam" - czyli komputer się uruchomił sam, gdy mnie już w domu nie było.

Co z tym począć? Przed chwilą szperałem w BIOSie w poszukiwaniu "wake on USB", czy czegoś podobnego i nic nie znalazłem (moze to ustawienie ma jakąś dziwną nazwę?). Staje się to już delikatnie mówiąc irytujące...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek ustalmy termin "wybudzenie".

Wybudzenie ze stanu wstrzymania domyślnie jest ustawione dla USB, bo tak ma działać. Zmian tych ustawień szukaj w systemie. Weź jednak pod uwagę fakt, że coś musi jednak go wybudzać - nie możesz wyłączyć wszystkiego. W stanie wstrzymania komputer nadal chodzi, więc wybudzenie przez przycisk "power" na obudowie raczej nie wchodzi w grę.

Włączenie komputera przez ruszenie myszką itp, ustawiamy w bios i tam szukaj ustawień. Podaj model płyty. Przeglądnij dołączoną instrukcję obsługi. Po to w końcu ona jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałęm ,ze nie mam wszystkoinformującego podpisu, już się poprawiam:

System to Win XP SP3, płyta to Foxconn P35A-S, wersji biosu nie pamietam.

Ja mam ustawiony przycisk "Power" właśnie jako przechodzenie w stan wstrzymania (który z S to nie powiem, w każdym razie Suspend to RAM) i również Power przywracało komputer z uśpienia (Pobiera wtedy 11W, jak sobie policzyłem kilkuminutowe uruchamianie pozera wiecej prądu, niż np cała noc w Suspend to RAM :) pobór prądu mierzony watomierzem). Od niedawna dopiero coś sie przestawiło (CHYBA nie maczałem w tym palców, zdaje sie, że po instalacji całej masy updateów Windowsa, które instaluje półautomatycznie, tzn automatycznie pobieram, a instaluje jak sobie przypomnę :) ) no i komputer zaczłą wybudzać się rowniez przy pomocy urządzeń USB.

BIOS przeglądałem, nic nie znalazłem...

W instrukcji poszukam, choć pewnie jest juz trochę nieaktualna, bo płyta ze dwa mesiące temu wróciła z Holandii z serwisu Foxconna - Inny egzemplarz no i na pewno jest nowszy BIOS.

Poszperam zaraz w menadżerze, pogrzebie jeszcze w BIOSie (choć zdaje mi się, że zajłżałem już wszędzie, gdzie sie dało) i zobaczymy co się uda zrobić.

EDIT:

No coż... W menadżerze urządzeń wszystkie "główne koncentratory USB" mają odznaczoną (i szrą - nie mozna włączyć) opcję "zezwalaj temu urządzeniu na wyprowadzanie komputera ze stanu wstrzymania"

To powoli robi się coraz dziwniejsze...

Edytowane przez Mibars

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm

Ja mam w takim razie inna instrukcję, bo u mnie strona 41 to akurat początek opisu programów na CD...

Znalazłem jednak to o czym piszesz kilka stron wcześniej...

No cóż... Dzięki, niebawem przestawie...

Jakim cudem jednak ta opcja sama się włączyła? Tą płytę mam od ok 2ch miesiecy, problem występuje od niedawna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie zresetowali ustawień bios w serwisie i sam nie wgrywałeś nowego biosu, to zostaje opcja padającej bateryjki podtrzymującej ustawienia. Nie było przy którymś z uruchomień komunikatu "CMOS checksum error" lub podobnego?

Motyw jest taki, że wyłączasz kompa i ustawienia nadal są. Ale jeśli wyłączysz listwę zasilającą lub użyjesz przełącznika na zasilaczu, to po 30 sekundach ustawień już nie ma.

Sprawdź też ustawienie zworki "Clear CMOS".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ULLISSES, Bateryjka jest i działa. Poza tym z racji używania SUSPEND TO RAM (S3) nie odłączam komputera od zasilania. Tak jak już wspomniałem policzyłem sobie, że kilka minut uruchamiania zużywajacego w granicach 200W mniej mi się opłaca, niz utrzymywanie niecałych 10W ciagle, ale z opcją, że w mniej, niż 5 sekund mogę zacząć korzystać z komputera...

Clear CMOS... Na pewno nie jest w pozycji do kasowania... Jak inaczej wytłumaczyć fakt, ze komputer jest cały czas podkręcony w BIOSie, czy chociażby fakt, że zegarek się nie kasuje?

Miałem nie odpisywać, bo teoretycznie mój problem został rozwiazany, tylko nie chciało mi się wejść do BIOSu... Właśnie to zrobiłęm, a tam zonk - Wybudzanie poprzez urządzenia USB ze stanów S3/S4 - DISABLED No jak wół jest tak, jak być powinno... A właśnie komputer uruchomiłem po prostu przesuwając myszką...

Tutaj zaczynają się schody, bo zarówno BIOS mam ustawiony jak należy, jak i nie mogę włączyć opcji "zezwalaj temu urządzeniu na (cośtam cośtam) ze stanu wstrzymania" w dowolnym porcie USB widocznym w menedżerze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Clear CMOS... Na pewno nie jest w pozycji do kasowania... Jak inaczej wytłumaczyć fakt, ze komputer jest cały czas podkręcony w BIOSie, czy chociażby fakt, że zegarek się nie kasuje?

Clear_CMOS nie kasuje zegara. Kasuje go odłączenie bateryjki.

Miałem nie odpisywać, bo teoretycznie mój problem został rozwiazany, tylko nie chciało mi się wejść do BIOSu... Właśnie to zrobiłęm, a tam zonk - Wybudzanie poprzez urządzenia USB ze stanów S3/S4 - DISABLED No jak wół jest tak, jak być powinno... A właśnie komputer uruchomiłem po prostu przesuwając myszką...

Tutaj zaczynają się schody, bo zarówno BIOS mam ustawiony jak należy, jak i nie mogę włączyć opcji "zezwalaj temu urządzeniu na (cośtam cośtam) ze stanu wstrzymania" w dowolnym porcie USB widocznym w menedżerze...

Hmm...

Ewentualnie opcję "USB Legacy Support" ustaw na Disabled, ale tylko w przypadku posiadania klawiatury na PS/2. Jak masz klawiaturę na USB, to lepiej nie ruszaj, bo drugi raz nie wejdziesz do biosu - pomoże wtedy tylko klawiatura na PS/2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety opcja odpada... Zresztą klawiatura+myszka radiowa na USB i Windows to temat na oddzielną dyskusje (rozbrajajace okienka instalacji sterowników, najlepiej w taki sposób, że przez chwile działa OK, a potem dokonuje "korekty" stwierdzajac, że przecież musi zainstalować sterownik do nowopodłaczonego urządzenia :) )

Mnie zastanawia co moze powodować tak dziwne zachowanie się komputera, gdy opcja uruchamiania z USB jest wręcz podwójnie wyłączona (menadżer i BIOS...)

A co do Clear CMOS i zeegarka - Fakt, mój błąd, ostatnio kasowałem CMOS bateryjką, ale to było na płycie MSI (nie wiedziałem czy trzeba raz nacisnąć, by zrobić zwarcie bateryjce, czy przytrzymać, by ją rozłaczyć) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Podaj ustawienia dla funkcji:

BIOS EHCI Hand-Off

Suspend mode

ACPI Version Features

ACPI APIC support

APIC ACPI SCI IRQ

USB Device Wakeup From S3/S4

Restore on AC Power Loss

Enable KB MS wake from S5

Resume on PME#

2. Nie zaszkodziło by wrzucenie najnowszego biosu.

Wcześniej upewnij się, jak ustawiona jest zworka WP_EN - patrz: instrukcja płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha, dobrze, że zrobiłem fotkę z BIOSa :)

Suspend mode - S3 (STR)

ACPI Version Features - ACPI V1.0

ACPI APIC support -ENABLED

APIC ACPI SCI IRQ - DISABLED

USB Device Wakeup From S3/S4 - DISABLED

Enable KB MS wake from S5- DISABLED

Resume on PME# - DISABLED

Tego nie mam na zdjeciu:

BIOS EHCI Hand-Off

Restore on AC Power Loss - Ale na 99% disabled

Dziś średni mam czas sie ztym bawić, niestety, dopiero w weekend (Sprawozdania, kolosy...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha, dobrze, że zrobiłem fotkę z BIOSa :)

Suspend mode - S3 (STR)

ACPI Version Features - ACPI V1.0

ACPI APIC support -ENABLED

APIC ACPI SCI IRQ - DISABLED

USB Device Wakeup From S3/S4 - DISABLED

Enable KB MS wake from S5- DISABLED

Resume on PME# - DISABLED

Tego nie mam na zdjeciu:

BIOS EHCI Hand-Off

Restore on AC Power Loss - Ale na 99% disabled

Dziś średni mam czas sie ztym bawić, niestety, dopiero w weekend (Sprawozdania, kolosy...)

Podle mnie po prostu USB Legacy Support ci nawala czy coś podobnego. Zrób reinstall windowsa bez podkręconego kompa, zrób reset CMOSu i dopiero sprawdź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...

Do głowy przychodzi mi jedna rzecz. Skoro klawiatura i mysz są bezprzewodowe, to nie do końca działają jak typowe urządzenia na USB. Tak naprawdę w USB wpięta jest stacja nadawczo-odbiorcza, która działa na innych zasadach, niż klawiatura/mysz.

Sprawdź na zwykłej klawiaturze i myszy USB. Obstawiam, że się nie włączy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak. Wygląda na to, że "zawiesił się" BIOS. Potrzebowałem podłączyć napęd 5,25 cala (tak, takie istniały :) ) i wyszło na to, że nie moge pozmieniać w BIOSie żadnych opcji dyskietek - Jak je pewien czas temu wylączyłem (co spowodowało zniknięcie ich z menadzera i z "mojego komputera"), tak teraz nie byłem w stanie ich przywrócić.

Lekarstwo? Clear CMOS :biggrin:

Swoją drogą pierwszy raz sie z takim czymś spotkałem, by zmiana opcji w BIOSie nie powodowała zmiany rzeczywistych ustawień...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi