kaijitsu Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 (edytowane) Witam Po świętach szykuję się do zakupu trzech JEDNAKOWYCH monitorów 22" lub 24" w cenie do 800/900zł każdy. Przeznaczenie głównie gry - Counter Strike: Source (także wymagany jak najmniejszy czas reakcji, brak laga, rozdzielczość 1920x1080 i wysoka jasność), pozatym grafika 2D, filmy i podstawowe prace na komputerze - internet, word, montaż filmów itp. Na oku mam takie monitory: BenQ E2200HD 22' LG W2261VP-PF 22' LG W2361V-PF 23' Iiyama ProLite E2407HDS-B1 24' Chciałbym się dowiedzieć, który z tych monitorów spełniałby moje wymagania lub jakiś polecany przez was (z uzasadnieniem) Pozdrawiam Edytowane 1 Grudnia 2009 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 (edytowane) Witam Po świętach szykuję się do zakupu trzech JEDNAKOWYCH monitorów 22" lub 24" w cenie do 800/900zł każdy. Przeznaczenie głównie gry - Counter Strike: Source (także wymagany jak najmniejszy czas reakcji, brak laga, rozdzielczość 1920x1080 i wysoka jasność), pozatym grafika 2D, filmy i podstawowe prace na komputerze - internet, word, montaż filmów itp. Na oku mam takie monitory: BenQ E2200HD 22' LG W2261VP-PF 22' LG W2361V-PF 23' Iiyama ProLite E2407HDS-B1 24' Chciałbym się dowiedzieć, który z tych monitorów spełniałby moje wymagania lub jakiś polecany przez was (z uzasadnieniem) Pozdrawiam Żaden nie będzie spełniał wymagań. Patrząc na takie TN idealnie na wprost z odległości np. 60 cm góra ekranu podczas pracy z grafiką będzie np. lekko przyciemniona a dół rozjaśniony ... ogólnie będzie znaczne przesunięcie barw dołu wzgl. góry. Pomijam bardzo duży rozrzut barw nie mający z neutralnością nic wspólnego (nawet jak Ci się będzie "podobać" takie tanie TN to nie zmieni to faktu że będziesz widział >kłamstwo< a nie prawdziwe barwy na swoich obrazach graficznych takie jakie na prawdę są). Kupując budżetowy monitor na IPS/PVA przynajmniej kąty patrzenia są znośne (brak efektu zmiany barw dołu wzgl. góry) ... choć nadal mogą gubić detale w cieniach lub podczas szarego gradientu przechodzić przez zieleń itp. anomalie. Lepszy monitor na IPS/xVA dobrze zlinearyzowany w fabryce do 10 i więcej bit LUT już można powiedzieć że nadaje się do pracy z grafiką ... np. EIZO S2233W ... to taki poziom "ambitny amatorski". Do gier natomiast najlepiej nadają się monitory 120 Hz ... niestety nie ma modeli 120 Hz na VA lub IPS (poza drogim EIZO CG232W) .... więc pozostaje kiepskie graficznie TN 120 HZ typu Samsung 2233 RZ . Edytowane 1 Grudnia 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 Jakbym szukał porządnego monitora do grafiki to bym nie kupował takiego za 900zł tylko coś z wyższej półki. Do grafiki posiadam oddzielny sprzęt, na tym wykonywane będą proste prace 2D - Photoshop, Corel a później tylko poprawki także kąty widzenia w tym wypadku najmniej mnie interesują. Głównym przeznaczeniem są GRY (tutaj. Counter Strike Source) gdzie ważniejszy od kątów dla mnie jest czas reakcji i brak opóźnień względem ruchów myszką dlatego wybieram monitor TN gdzie opóźnienia są mniejsza a i cena jest bardziej przystępna. Więc proszę nie wyskakiwać mi z monitorami IPS/PVA, których cena przekracza mój budżet. Nie chcesz chyba powiedzieć, że nie ma monitora TN obsługujący taką rozdzielczość, mający dobrą jasność (nawet przesadzoną - najlepiej z opcją kalibracji, tutaj kolory mają dla mnie drugorzędne znaczenie) oraz pozwalający na szybką grę z jak najmniejszym opóźnieniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 Samsung 2233 RZ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 Samsung 2233RZ - 1300zł a mój budżet wynosi 800/900zł, do tego za mała rozdzielczość. Mógłbyś coś więcej napisać a nie rzucać jedno hasło ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 a ja uważam ze iiyama ktora wybrales jest calkiem przyzwoitym monitorem moze nie rzuca na kolana ale za taka cene napewno warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 (edytowane) Samsung 2233RZ - 1300zł a mój budżet wynosi 800/900zł, do tego za mała rozdzielczość. Mógłbyś coś więcej napisać a nie rzucać jedno hasło ...To model 120 Hz ... z bardzo małym opóźnieniem a przede wszystkim małym rozmyciem ruchomego obrazu. .... do gier szukaj modeli 120 Hz (ps. - powodzenia) Do grafiki posiadam oddzielny sprzęt, na tym wykonywane będą proste prace 2D - Photoshop, pozatym grafika 2D,W wymaganiach co do tych monitorów wymieniłeś to co zacytowałem ... to w końcu posiadasz oddzielny sprzęt czy nie ... ? Edytowane 1 Grudnia 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 Samsung 2233RZ - 1300zł a mój budżet wynosi 800/900zł, do tego za mała rozdzielczość. Mógłbyś coś więcej napisać a nie rzucać jedno hasło ... A co mam Ci napisać, najlepszy sprzęt do grania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 W wymaganiach co do tych monitorów wymieniłeś to co zacytowałem ... to w końcu posiadasz oddzielny sprzęt czy nie ... ?Tak ale napisałem z przeznaczeniem do gier a na drugi plan schodzi cała reszta którą wymieniłem. Wiem, że za tą kwotę nie znajdę topowego sprzętu do GRANIA, nie oczekuję cudów.. jedynie jak najmniejsze opóźnienie i rozdzielczość FULL HD.. Ma ktoś ten monitor - Iiyama E2407HDS-B1 i mógłby napisać jak spisuje się w dynamicznych akcjach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...