Skocz do zawartości
RafalJDM

Czy Warto Tą Konfigurację Wziąć/kupić?doradzcie!

Rekomendowane odpowiedzi

Mugen 2 jest kompatybilny z am3, więc możesz go kupić do 955. Nie zapomnij o AS5.

Antec 300, CM 690, K58.

Nie przepłacaj za te patrioty.

Dysk nie F3EG tylko F3.

Komputronik sobie odpuść, bo jest drogi.

Płyta może być 770t-ud3p.

Dłuższe karty mogą się nie zmieścić.

To jaką obudowe proponujesz by była przewiewna i w miare ładnie wyglądała do 300zł, nie więcej chciałbym wydać na obudowe.

Co to jest to AS5, bo w "stwórz zestaw" nie mozna tego dodać :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz w esc.pl , taniej a rownie dobrze ;)

obodowe mozesz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> lancool k58.

plyte wez ASRock M3A785GXH albo gigabyte 770t-ud3p , sa tansze od tego asusa a rownie dobre wiec nie widze sensu kupowania aususa tym bardziej ze na pewno tamte wystarcza Ci w zupelnosci .

Arcitic Silver 5 a jest to pasta termoprzewodzaca ;)

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem drodzy koledzy, a teraz mam do was jeszcze pytanko jak to wszystko ma się w tym sklepie esc.pl chodzi mi głownie o gwarancje, dostawe, jest to sklep sprawdzony, dobry? nie oszukują, jak wygląda forma płatności za taki sprzęt, czy przy odbiorze, czy jak na allegro.pl odrazu płacimy za towar? druga sprawa który dysk lepszy będzie Samsunga 500GB F3 i jak by ktoś mogł mi wskazać dokladny model tego, a drugi to WD 500GB lub 320GB ? i nagrywarka DVD LG czy samsung ?

Wszystkim tym którzy pomagają mi, pomogli mi stworzyć zestaw na podstawce AMD odraz intela z góry dziękuje, dla mnie to ważne nie wiem jak dla was :). Myśle że dobrym wyobrem na lata będzie na podstawce AMD, sprobuje tej platwormy, tej grafiki którą polecacie HD5850 bo na pewno nie będe nic wymieniał w ciągu 3-4 latach, więc pasuje mi dobry sprzęt, jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje co pozmieniać, co zrobić to proszę konfigurować zestawy, ja tak was przepraszam że ciągle o coś pytam ale już dawno rynku nie śledziłem i jestem ciemny teraz, dzieki wam pamięć mi się troszkę odświeża ale do waszej wiedzy jeszcze mi bardzo daleko :) Ostatnia moja prośba to dobór monitora do 700zł w FullHD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung F3 będzie szybszy niż te WD. Jest równie cichy i zimny. Samsung F3 500GB

Nagrywarkę możesz wziąć Samsunga SH-S223C lub jeżeli chcesz technologię wypalania obrazów na płycie, to SH-S223L.

Za ~700zł nie znajdziesz monitora z matrycą typu IPS/PVA. TN nie ma tak dobrego odwzorowania kolorów i dużych kątów. Co do konkretnego modelu na TN musi pomóc Ci ktoś inny (nie za bardzo orientuję się w aktualnych modelach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, dzieki za uwagi, nad monitorem wciąż sprawa aktualna proszę doradzać, jaka firma, przekątna matrycy, etc..ja się na tym nie znam tylko bazuje na waszych opiniach. Druga sprawa teraz ten cały zestaw pomózcie mi w coś "zapakować" dokładniej mówiąc w jaką obudowe to wsadzić :P Patrzyłem na komputronik, patrzyłem na esc.pl no i nie ma tej http://forum.purepc.pl/redirect.php?url=ht...t%2C551788.html a czy ja będe sam potrawił złozyć taki sprzęt jak mi go wczęsciach do domu przywiozą gdy w innym sklepie wezme obudowe? hmm patrząc po tych 2 sklepach to w komputroniku nie ma G.Skil-i 4GB 1600MHz CL9 NQ więc też jest problem, jaki ich odpowiednik móglby być? gdybym brał tam komputer mogłby być to OCZ DDR3 2x 2GB 1600MHz CL7 Platinium AMD Edition dokladny link http://www.komputronik.pl/index.php/produc...MD_Edition.html hmm zastanawiam się gdzie komputer by kupić, polecacie Esc.pl ale nie znam tego sklepu kompletnie...komputronik wybieram dlatego że mam pod "tyłkiem" siedzicie wiecie o co chodzi :). A więc po tych paru dniach dyskusji, przejdzmy do tego co ja mam w swojej konfiguracji mianowicie to się ma tak :

Procesor - AMD Phenom II X4 955 /3.2GHz, 2MB L2, 6MB L3, 125W, BOX, AM3/

Chłodzenie Procesora - Scythe Mugen II (coś do tego trzeba dokupić pod zestaw AM3? jaki jest odpowiedni tego chłodzenia równie dobry i wydajny?)

Płyta Główna - Asus M4A79XTD EVO /AMD 790FX, DDR3/

Karta Graficzna - Sapphire Radeon HD5850 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP (będe na nią polował gdy jej nie będzie)

Dysk Twardy - Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 (ten dysk za 185zł w esc.pl tak?)

Napęd DVD - Samsung SH-S223C SATA (black)

Zasilacz - bequiet! PurePower L7 530W (wybrałem taki, dobry, czy <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> L7550W z rodzin Starting czy jakos tak tej samej firmy)

Obudowa - Tutaj dylematy, prosba do was aby to była solidna obudowa, przypominająca Dominatora 690 bez okna) ta co kolega wyżej zaproponował podobała mi się i ze zdjęć wynikało ze była solidna, ale gdzie ją dostane.

Teraz mi powiedzcie czy dobrze stoje ze sprzętem komputerowym? :) Dziekuje, serdecznie jestem wdzięczny za pomoc którą mi oferujecie Wszyscy.

Do tego zestawu wiadome ze jeszcze wchodzi ta pasta AS5 chyba tak się nazywa, myszka klawiatura też mozecie doradzić co wziąśc na myszkę max 25zł, klawiatura do 50zł

Podpowiecie mi jeszcze czy do danej obudowy trzeba dokupić wiatraczki, jeśli tak to jakie polecacie i ile sztuk, tak aby cały ten zestaw miał ręce i nogi i się nie przegrzewał :)

Zeby nie pisać kolejnego posta, odpowiednikiem Scythe Mugen 2 będzie Thermaltake MaxOrb EX ?

Edytowane przez RafalJDM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram może być goodram. Taniej, a różnic w wydajności nie zobaczysz.

Arctic Silver 5 dokup do Mugena.

Te pytania zadawałeś już wcześniej.

To może kup tego Dominatora.

Jeżeli możesz dołożyć to kup Della podanego wyżej, bo jest o wiele lepszy niż monitory na TN.

Mugen 2 jest lepszy.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tą płyte którą polecacie Gigabyte GA-MA770T-UD3P dzisiaj w magazynie komputer świat czy jakoś tak, wyczytałem że jest na 2 miejscu z pośród 5 kart branych pod uwage i jest bardziej wydajna niż ten Asus co mam w zestawie prawda to? tego Gigabyte przewyższa tylko Asus Cross coś tam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumowując proponuję (mówiłeś, że potrzebujesz zestawu do ok. 3800 zł):

Procesor : Intel Core i5 750 - 689 zł

Chłodzenie procesora : Scythe Mugen II - 165 zł

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : ASRock P55 Extreme - 450 zł

RAM : A-Data 2x2GB 2000MHZ X-Series - 390 zł

Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD5850 1GB - 1299 zł

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W - 265 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 185 zł

Napęd : Samsung SH-223C SATA - 99 zł